Какво е SERM? SERM (Search Engine Reputation Management)

Search Engines Reputation Management – Репутация в търсачките.

Какво е SERM?

SERM (Search Engine Reputation Management) — това е създаване на положителна репутация за един или друг бранд или компания в интернет.

С други думи, SERM служи за това хората / потребителите, които търсят отзиви, мнения и друга информация за компанията, да четат само положителни материали.

Цели на SERM

Задачата на SERM се заключава в подобряване на репутацията на търговските организации посредством метода на SEO (Оптимизация за търсачки).

При това под репутация не се разбира нещо абстрактно, а напълно конкретни оценки и мнения на хора, представени посредством форуми, блогове, каталози отзиви и други онлайн-ресурси.
Негативна информация за компанията, намираща се на топ позиции в резултатите на търсачките, – това е сериозен повод потенциални клиенти и партньори да се замислят за това, заслужава ли си изобщо да се занимават с Вашата компания.Съвсем друго е ако подобна информация се окаже някъде на трета, четвърта страница с резултати, където се ровят само НАП, разследващите журналисти и параноиците 🙂 и правораздавателните органи (вече не е смешно:))

Именно затова се ползва методът SERM. Типична комплексна работа по подобряване на репутацията в търсачките включваша в себе си:
разпространение в интернет на информация, положително характеризираща компанията;
отстраняване на негативна информация от първа страница в резултатите от търсене;
повишаване на позициите с положителни отзиви в резултатите;
Създаване на позитивен и намаляване на негативния PR.

Методът SERM

Основния метод за борба с негативите – това публикацията на повече като количество положителна или даже неутрална информация за компанията и нейните продукти и след това следва вдигане на тези резултати с класическите SEO прийоми.

Местата за разполагане на такава информация зависи от тематиката – това може да са специализирани сайтове с мения и коментари, каталози с оценки и отзиви, социални мрежи и онлайн издания.

Привличането на инфлуенсъри, лидери на мнение, профессионални журналисти – е супер ефективен прйом, който не винаги обаче сработва. Може да излезе скъпо ако лидерът не харесва бранда/клиента и никаква каузалност не може да го вербова.
Работа с класически PR специалисти.

За ранжиране на позитивната информация в търсачките, както казахме се използват стандартните инструменти на SEO.

!!! Имаме и картинки и видеа и suggestion tool

При това следва да се отчете, че негативните резултати по-често се ранжират по добре от позитивните, поради което последните следва да бъдат повече.

Като цяло от опита за достигане на предначертаните цели на един отрицателен коментар следва да се напишат повече от пет позитивни.

За съжаление, негативите с времето може пак да се вдигнат на високите позиции, затова работата по неглижирането им следва да се води регулярно.

Плюсове и минуси на SERM

Главните положителни моменти при ползване на технологията се явява повишаването на лоялността към компанията, т.е. доверието от страна на целевата аудитория. Това е най-важния нематериален актив за всеки бизнес, за всеки бранд!

Само постоянното следене на ситуацията в Интернет и своевременните корекци на ситуацията посредством SERM, можно да поддържа положителната репутация на компания или продукта, поднесен на потенциалия купувач (бранд/товар/услуга).
При все така привидната простота тази технология изисква профессионализъм от специалистите: и от тзи, които анализират, и от тези с мониторинга, и тези, които които подготвят информационния контент. Затова особено значение има и «правдоподобността» на коментарите, тяхната натуралност.

Информацията, предоставяна на потенциалните клиенти, в коментарите следва да бъде достоверна.
SERM спецовете да играят играта в синхрон с PR-ите иначе оркестърът ще свири фалшиво.
Троловете може да се блокират и / или разобличават. При все това, трябва да има плановост и твърдо синхронизирано поведение спрямо тях.

Защо да се наема специализирана фирма за SERM / ORM?

Защото репутацията е важна!!! Всички, без изключение средни и крупни западни компании строго следят своите рейтинги в резултатите от търсене в търсачките в Интернете и правят регулярен мониторинг на ситуацията с отзивите от реали и фейк клиенти.
Както става видно от практиката, този подход позволява на лидерите в дадените отрасли да удържат своите позиции даже и при супер жестока конкурентна борба.
При все това те дават задачата на специализирани фирми. Обикновено това са фирми за дигитален маркетинг и PR.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.