Митове за влиянието на рекламата в Google върху SEO

Въпросът за въздействието на контекстната реклама върху резултатите от търсенето е доста спорен. Някой вярват, че няма влияние, някой имат обратното мнение. В тази статия ще анализираме темата подробно и ще разберем какво всъщност се случва.

Два от най-разпространените митове са:

  • Когато купувате реклама, сайтът няма да може да заеме първите места в резултатите от търсенето, поради факта, че не е добре да ви поставят на високи позиции безплатно, ако вече сте платили за това.
  • Когато пускате реклами, сайтът получава предимство при класирането.

Що се отнася до Google, неговите представители официално отричат ​​влиянието на поведенческите фактори върху позицията на сайта. Но както показва практиката, тези показатели се вземат под внимание и значително влияят на позицията в резултатите.

Как контекстът влияе на промоцията на сайта?

Платената реклама не влияе пряко върху класирането на сайтовете в резултатите от търсенето, но определено има непряк ефект:

На първо място, това са потребителски поведенчески фактори

С помощта на контекстната реклама, Вие привличате целева аудитория към сайта, а роботите на търсачките от своя страна започват да анализират поведението на потребителите. Ако те се задържат за дълго време на сайта, изпълняват определени действия (правят поръчка, поставят продукта в кошницата, преглеждат информация за контакт и т.н.), тогава всички тези индикатори ще повлияят положително на сайта ви при класиране в резултатите от търсенето.

Трафикът, получен чрез контекстна реклама, може да допринесе за увеличаване скоростта на индексиране на нови страници, тъй като ако новосъздадената страница няма посещаемост, индексирането може да отнеме повече време.

Контекстната реклама се използва за популяризиране на бранда

Това се отнася както за нови сайтове, така и за вече доста известни компании. Отивайки на уебсайт от линк в контекстната реклама, ако посетителят се интересува от вашия продукт / услуга, той най-вероятно ще запомни името на компанията. Дори ако първоначално не направи покупка или поръчка на услуга, то след време ще отиде в търсачката и ще напише името на компанията, която си спомня. Това със сигурност е предимство в SEO-то, тъй като бранд трафикът е един от индикаторите, който влияе на класирането на сайтовете в резултатите от търсене.

Съвместно използване на контекстна реклама и SEO

След като анализирахме влиянието на контекстната реклама върху SEO, можем да направим следните изводи:

  • Не е необходимо да се надявате особено на увеличаване на позицията по конкретно запитване при търсене чрез използването на контекстни реклами, тъй като те не засягат пряко SEO. Използвайте я предимно за целите, за които е предназначена – бързо привличане на целева аудитория
  • Без значение как потребителите стигат до вашия сайт (от реклама, чрез линк или чрез търсачка), поведенческият фактор винаги се взема предвид
  • За да могат тези два канала за трафик да работят ефективно, е необходимо всеки един от тях да анализира аудиторията, да се мисли за стратегия, да се изгради семантично ядро ​​и най-важното да се създаде висококачествено съдържание, което да бъде възможно най-привлекателно и полезно за потребителите. Ако това не е така, степента на неуспех ще се увеличи, което може да повлияе неблагоприятно на позицията на сайта ви
  • За новите сайтове използването на контекстна реклама е един от начините за привличане на посетители и получаване на поръчки още от първите дни на тяхната работа. Но използването на реклама непрекъснато е много скъпо, а в някои ниши дори нерентабилно
  • С помощта на SEO оптимизацията можете да получите стабилен положителен резултат на ниска цена, но разбира се това ще отнеме повече време; прийом е и за управление на онлайн репутация.

В заключение – няма директно влияние на платената реклама върху SEO. Има само косвен ефект – чрез поведенческите фактори. Затова най-важна е работата по качеството на сайта, неговата полезност и привлекателност за потребителите. Също така не забравяйте да анализирате поведението на посетителите си и да се опитате да подобрите нещо по сайта. Ако обръщате максимално внимание на тези фактори, със сигурност ще видите положителен резултат от SEO.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.