Най-добрите показатели и тактики за сайт за електронна търговия

Постоянното актуализиране на алгоритмите и начина, по който работят търсачките, както и промените в поведението на потребителите, принуждават собствениците на електронна търговия да бъдат в крак с времето. Онлайн пазаруването наистина е индустрия, в която конкуренцията нараства с всеки изминал ден и е много рисковано компаниите да изостанат.

В тази статия ще се съсредоточа върху новите предизвикателства в света на електронната търговия и как можете да се подготвите за тях и да ги преодолеете благодарение на AI и новите технологии. Не само това. Ще ви покажа как да интерпретирате данните от семантична гледна точка, за да разберете трафика на уебсайта си и да научите повече за вашата целева аудитория. По този начин можете да оптимизирате вашата продуктова гама и да приложите вашата SEO стратегия , да увеличите видимостта си и да спечелите конкурентно предимство, което има значение за вашия бизнес.

Как се променя скоростта на промените в SEO оптимизацията за електронна търговия

Семантично търсене 

С появата на семантичната мрежа търсенето също се промени. Това означава, че Google и търсачките са започнали да анализират съдържанието и значението на думите, за да разберат контекста и да върнат по-точни и подходящи резултати на потребителите с тяхното намерение за търсене.

Когато става дума за електронна търговия, това е още по-важно. Всъщност, ако искате да покажете продуктите си и да съхранявате информация за купувачи наблизо, които търсят с Google, трябва да предоставите на търсачката цялата необходима информация (име, цена, описание и т.н.) , за да разбере какво продавате . Само тогава резултатите ще бъдат показани на по-квалифицирана аудитория, като по този начин ще се увеличат продажбите.

Мултимодално търсене 

Забравете търсенето по текст или изображение. Сега търсенето е мултимодално . Това означава, че потребителите могат да комбинират информация от множество източници (изображения, текст, аудио, видео), за да намерят това, което търсят. Както каза Прабхакар Рагаван, старши вицепрезидент на Google,

„Независимо дали си тананикате мелодията, която е заседнала в главата ви, или използвате Google Lens за извършване на визуални търсения (което сега се случва повече от 8 милиарда пъти на месец!), има повече начини за търсене и изследване на информация от всякога.“

Търсачката вече не се базира на ключови думи, а на намерение за търсене.

„[…] така че можете да намерите полезна информация за всичко, което виждате, чувате и преживявате, по начините, които са най-интуитивни за вас. Ние си представяме бъдеще, в което можете да търсите в целия си свят, по всякакъв начин и навсякъде”.

Чат в Bing 

Bing Chat може да има значително влияние върху електронната търговия , като предоставя безпроблемно и персонализирано клиентско изживяване . С Bing Chat клиентите могат да задават въпроси, да получават препоръки за продукти и да получават незабавна поддръжка, всичко това в забавен и удобен за потребителя интерфейс. Това може да доведе до по-висока удовлетвореност на клиентите, лоялност и в крайна сметка повече продажби .

Освен това Bing Chat може да помогне на бизнеса да автоматизира определени задачи за обслужване на клиенти , освобождавайки време и ресурси за други важни бизнес операции. Като цяло Bing Chat може да подобри изживяването на клиентите и да даде на бизнеса конкурентно предимство в областта на електронната търговия .

SEO оптимизация на изображения

Като цяло предоставянето на алтернативен текст и надписи подобрява достъпността на съдържанието за хора, използващи екранни четци, и помага на търсачките да разберат по-добре какво говорите или продавате.

Използвайки AI и богати езикови модели , алтернативният текст и надписите могат да се генерират автоматично, за да улеснят вашите процеси за оптимизиране на изображения. В този контекст Андреа Волпини тества работен процес за обучение, създаване и валидиране на алтернативен текст и надписи, генерирани от AI .

Генеративен AI в SEO

Генеративният AI в SEO оптимизацията променя начина, по който правим нещата. Големите езикови модели се развиват, така че да можем да ги използваме за все по-широк набор от дейности, като създаване на вътрешни връзки, често задавани въпроси, описания на продукти, изображения, видеоклипове и 3D модели. Истинска революция за тези, които притежават електронна търговия, особено за големите компании.

Например големите езикови модели (LLM) като BERT или GPT-4 са идеални за създаване на висококачествени описания на продукти , които могат да увеличат продажбите на онлайн магазин. Ежедневно създаваме хиляди автоматизирани описания на продукти, фрагменти с често задавани въпроси и др. Кратката форма и стилизираният характер на описанията на продуктите представляват идеалните обстоятелства за използване на LLM, като се има предвид натискът на времето и разходите на редакторските екипи, работещи върху хиляди продукти всеки ден. Поддръжката на такива инструменти спестява значително време и усилия.

Бъдете внимателни, защото генеративният AI не замества човешкия труд, а го допълва чрез автоматизиране на някои стъпки от процеса на създаване на съдържание, както текстово, така и визуално, спестявайки време и енергия на редакционните екипи. Освен това може да се използва за създаване на вътрешни връзки за страници с категории за електронна търговия и след това за създаване на така наречените уиджети за търсене , които препоръчват подобни категории за подобряване на вътрешните връзки и повишаване на класирането. Това означава интегриране на AI в работен процес , където машини и хора работят заедно за оптимални резултати.

Как да увеличите продажбите си в този нов сценарий

Структурираните данни играят критична роля в новия сценарий за електронна търговия , където фирмите все повече разчитат на онлайн продажби, за да достигнат до клиентите.

Със структурирани данни компаниите предоставят на търсачките ценна информация за своите продукти, като цена, наличност и отзиви. Това помага на търсачките да разбират по-добре продуктите, техните характеристики и употребата им, а също така улеснява клиентите да намерят и купят това, което търсят. В допълнение, структурираните данни помагат на компаниите и техните продукти да се открояват в резултатите от търсенето и да увеличат видимостта им, което води до повече трафик и продажби.

Както можете да видите, структурираните данни са основен аспект за бизнеса, който иска да успее в конкурентния свят на електронната търговия . Той пряко допринася за подобрено потребителско изживяване, което се състои от лесна навигация и бърз достъп до съответната информация. Това от своя страна има положително влияние върху продажбите и трафика

Изграждане на графика на познанията за продукта 

Създаването на графика на познаване на продукта е въздействаща стъпка по отношение на видимостта, трафика и следователно продажбите.

С графика на познаване на продукта компаниите могат да гарантират, че техните продукти могат да бъдат намерени от целевата аудитория.

Графиката на знанието е структуриран модел на данни, който представя връзките между различни атрибути на продукта , като марка, категория, цвят, размер и цена. Като организират данните за продуктите в графа на знанието, компаниите предоставят на Google и търсачките по-подробна и точна информация за своите продукти, което улеснява клиентите да намерят това, което търсят . Това е особено важно в електронната търговия, където клиентите все повече използват търсачки и онлайн пазари, за да намират и купуват продукти.

За да изградите графиката на познанията за продукта, можете да започнете с данните, които имате за продуктите във вашата електронна търговия. Може би имате система за управление на информация за продукта, където съхранявате всички атрибути на продуктите. Може би вече споделяте някои от тези данни под формата на Google или Bing Merchant Feed или Amazon Seller Central Feed. Това са XML файлове, които позволяват на тези платформи да показват вашия продукт на своите интерфейси. Или можете да решите да обходите сайта, за да извлечете допълнителни атрибути, които ни помагат да изградим графиката на знанието.

Синхронизирането на данни и съгласуването на данни са два основни фактора в този процес. На първо място, трябва да се уверите, че информацията идва от и съответства на емисията на търговеца, за да избегнете грешки. Второ, трябва да се уверите, че няма дубликати , които биха довели до отхвърляне от Google, който може да реши да не показва вашите продукти в безплатните обяви.

Като добавите своите структурирани данни и създадете своя графика на познаване на продукта, можете също да увеличите видимостта в безплатните обяви на Google Пазаруване . Област, която доскоро беше запазена за тези, които инвестираха в реклама, сега предлага на по-малките фирми възможността да продават продуктите си безплатно в Google.

Как да четем данни от семантична SEO перспектива за електронна търговия

Чрез добавяне на структурирани данни и създаване на графика на познанията за продукта, вашият набор от данни за електронна търговия се обогатява с полезна информация за търсачките, за да разберат по-добре какво продавате и да ви направят видими за по-квалифицирана аудитория. Това има големи ползи за бизнеса, тъй като увеличава както продажбите, така и разпознаването на марката. Освен това можете да използвате структурирани данни, за да анализирате ефективността на трафика си и да оптимизирате съдържанието си за по-добро потребителско изживяване на клиента на вашия уебсайт.

Можете да използвате Google Looker Studio , за да комбинирате данните от различни източници, като вашата Графика на знанието (структурирани данни), GSC, Google Analytics и т.н. и да измервате въздействието на вашата семантична SEO стратегия. 

За да използвате Google Looker Studio за анализиране на данни за трафика за вашата електронна търговия, можете да следвате следните стъпки:

  1. Свържете своята платформа за електронна търговия с Looker Studio чрез API или предварително изграден конектор.
  2. Създайте външен вид или табло за управление в Looker Studio, за да визуализирате вашите данни за трафика. Можете да използвате предварително изградени шаблони или да персонализирате свои собствени.
  3. Изберете подходящите величини и показатели, за да анализирате данните си за трафика, като показвания на страници, степен на отпадане или време, прекарано на сайта.
  4. Филтрирайте и сегментирайте данните си за трафика, за да получите по-задълбочена представа, като например анализиране на трафика по местоположение, тип устройство или източник на реферали.
  5. Използвайте инструментите за визуализация на Looker Studio, за да създавате диаграми, графики или таблици, които подчертават ключови тенденции или аномалии във вашите данни за трафика.
  6. Споделете констатациите си с вашия екип или заинтересовани страни, или чрез инструментите за сътрудничество на Looker Studio, или като експортирате вашите данни към други инструменти или платформи.

Като използвате Looker Studio за анализиране на вашите данни за трафика, можете да придобиете по-добро разбиране за поведението и предпочитанията на вашите клиенти да оптимизирате ефективността на уебсайта си и в крайна сметка да стимулирате повече продажби и приходи за вашия бизнес с електронна търговия.

Анализирайте данните въз основа на конкретни атрибути

Използването на структурирани данни за семантичен анализ на вашите данни за трафика ви позволява да филтрирате информация въз основа на специфични свойства или атрибути на продукта . Например, можете да анализирате вашия органичен трафик въз основа на материала на конкретен продукт и да получите информация за това кои материали се използват при повечето търсения.

Както можете да видите на изображението, велурът се очертава като материалът с най-много търсения.

Това ви позволява да анализирате търсенето от органичния трафик и да разберете какви материали се търсят най-много от потребителите . Информацията, която други източници не могат да ви дадат, като Google Search Console, която не ви позволява да филтрирате данни по този начин, е от решаващо значение, за да разберете по-добре какво търси вашата аудитория и следователно как можете да работите, за да оптимизирате пътя на клиента и увеличаване на покупките.

Интерпретирайте намеренията за търсене с помощта на обекти

Анализирането на атрибутите на продукт чрез структурирани данни ще ви помогне да подобрите стратегията си за съдържание . Въпреки че данните, получени от Google Search Console, показват само най-търсените заявки, свързани с вашия бизнес за електронна търговия, анализирането на най-търсените атрибути ви позволява да намерите по-конкретни заявки за търсене, които предизвикват интерес към вашия продукт и които можете да насочите към информационната аудитория.

По този начин можете да накарате потребителите да купуват, като използвате тези дълги заявки за търсене, изграждайки по-ефективно пътуване на клиента, което ще ви позволи да имате положително въздействие върху вашата SEO оптимизация, но също и върху вашия бизнес.

Знаем, че вземането на решения от потребителите не е линейно. Както ясно показва моделът, очертан от изследователите на Google, имаме работа с хаотична среда , т.е. пътуване, което включва много хаотични и различни допирни точки , започвайки с първоначалния импулс на нуждата (тригер) и завършвайки с действителната покупка, и това се променя с всеки човек.

Разхвърляната среда се отнася до фазата от пътуването на клиента, където клиентите активно обмислят различни опции, преди да вземат решение за покупка. Този етап е критичен за уебсайтовете за електронна търговия, тъй като предоставя възможност да се предложи подходящо и завладяващо съдържание, което може да убеди клиентите да направят покупка, особено във фазите на проучване и оценка.

Анализът на обектите може да ви помогне да оптимизирате съдържанието на вашата електронна търговия, както съществуващото съдържание, така и новото съдържание, което трябва да създадете. За този анализ можете да използвате например SEO добавка за Google Таблици. Това е удобен за потребителя инструмент, който само с няколко кликвания сравнява заявки или URL адреси, или и двете , за да ви покаже кои обекти могат да обогатят вашето съдържание и да победят конкуренцията.

В следващия пример сравнихме два URL адреса, които сочат към един и същ продукт на две платформи. Както можете да видите, в първия случай обектите, споменати в текста, са малко (вижте броя на срещанията) и се отнасят за един сезон, марка, стил. Във втория случай, от друга страна, фокусът е върху предназначението и други атрибути като цвят, материал, марка, които липсват в първия случай.

Четенето на данните от семантична гледна точка на SEO оптимизацията ви позволява да анализирате търсенето и да дефинирате стратегия за маркетинг на съдържание, която отговаря на тази нужда и е насочена към заявките, които действително ще доведат квалифицирани и готови за покупка посетители на вашия уебсайт за електронна търговия и ще увеличат продажбите.

Анализирайте маркирането на страницата с често задавани въпроси 

Друг важен елемент, който може да се добави към този тип анализ, се отнася до често задаваните въпроси. С GSC можете да използвате филтъра, за да видите страници, които са се появили като често задавани въпроси, независимо какво маркиране имат. Със семантичен анализ на данни можете да видите кои страници с маркиране на ЧЗВ привличат повече трафик към вашето съдържание и по този начин отговарят по-добре на информационните нужди на потребителите.

Както можете да видите от графиката по-долу, можете също така да оптимизирате редакционния си план, като анализирате запитванията, генерирани от ЧЗВ. Въз основа на съотношението между CTR и позиция можете да видите например кои заявки генерират повече трафик, но по-нисък процент на реализация, и след това да помислите за решения, които улесняват кликването, като водят до преобразуване на съдържание.

По този начин можете също така да избегнете канибализиране на съдържание, отбелязано с ЧЗВ . Канибализацията, в маркетинга на съдържанието и SEO оптимизацията е феноменът на множество страници в уебсайт, конкуриращи се за една и съща ключова дума или тема , което води до спад в класирането и трафика в търсачките.

Това се случва, защото страниците препращат към една и съща ключова дума, така че търсачките не могат да разберат коя страница е най-подходящата и авторитетна. Канибализацията засяга класирането за ключови думи, които са важни за бизнеса.

Важно е да разберете как да управлявате това явление. Семантичните данни могат да ви помогнат да пренесете възможностите си за анализ и оптимизация на следващото ниво.

Заключение 

В заключение, ефективният уебсайт за електронна търговия изисква стратегически подход, който взема предвид различни тактики и показатели.

Чрез четене на данни от семантична гледна точка на SEO за вашата електронна търговия можете да научите къде трябва да се направи повече и къде вече се представяте добре. По-специално можете:

  • Развийте по-задълбочено разбиране на вашите клиенти
  • Подобрете фунията си за генериране на потенциални клиенти
  • Възползвайте се от тенденциите в електронната търговия във вашата индустрия

С правилните тактики и показатели бизнесът може да оптимизира уебсайта си за електронна търговия, за да привлече повече трафик, да увеличи продажбите и в крайна сметка да постигне своите бизнес цели.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.