Оптимизация за търсачки за туристически сайтове.

Как можете да увеличите резервациите и да реализирате повече продажби от уебсайта си за /туризъм / пътуване / травъл резервации? Как можете да гарантирате стабилен растеж на вашия туристически бизнес? Отговорът е чрез SEO оптимизация за туризъм и пътуване.

SEO оптимизацията за туризъм и пътуване не е теоретична концепция, но е термин, използван за описване на набора от стъпки, които можете да следвате, за да оптимизирате уеб сайта си за туризъм за търсачките.

Защо SEO оптимизацията за пътуване е важна?

Ако имате уебсайт или блог за пътуване и сте нов в SEO оптимизацията и дигиталния маркетинг, първото нещо, което трябва да разберете е защо SEO е важно за успеха на вашия уебсайт и какви са ползите от SEO за вашия бизнес .

Нека първо започнем с много бързо въведение в SEO и по-специално за целта на SEO оптимизацията. Защо някой в ​​туристическия бизнес трябва да се грижи за SEO?

#1 – Получаване на повече потенциални клиенти от търсачките

Целта на SEO оптимизацията е да помогне на уеб сайта да се покаже по-високо в страниците с резултати от търсачката (SERP) за ключови думи, свързани с вашия бизнес. Например, когато потребител отвори Google и напише „наем на вила в Сицилия“, сайтовете, оптимизирани за SEO, се появяват първи в резултатите (след платените реклами – повече подробности по-долу) и това означава по-квалифицирани потенциални клиенти за тези уебсайтове.

Изследване на Google за поведението на „пътуващите“ показа, че голям процент от хората започват процеса на пътуване и резервация чрез търсачки.

SEO and Online Travel Services
SEO and Online Travel Services

Така че е очевидно, че ако вашият уебсайт няма високо класиране за вашите бизнес ключови думи, вие вече губите голям процент от потенциалните си клиенти за сметка на конкурентите.

По-интересното е, че въпреки факта, че има уебсайтове на големи марки като booking.com, airbnb.com, tripadvisor.com (за да назовем само няколко), потребителите все още се обръщат към търсачките, когато са готови да започнат процеса на планиране на пътуването .

Travel Seo Importance
Travel Seo Importance

# 2 – По-рентабилна в сравнение със следващата най-добра алтернатива (PPC)

Уеб сайтовете за пътувания, които не практикуват SEO оптимизация, няма да се показват органично в първите резултати, но все пак могат да получават трафик от тези търсения чрез PPC и по-специално Google Ads  / Adwords.

Въпреки че това е напълно добра практика и Google Ads е един от най-добрите начини да получите бързо насочен трафик към уебсайта си, в дългосрочен план не е толкова рентабилен в сравнение със SEO .

Причината е проста: когато спрете да рекламирате с AdWords, трафикът ще намалее, докато при SEO оптимизиране, след като постигнете добро класиране, целевият трафик ще тече 24/7. Освен това за всяко посещение, което получавате от AdWords, ще трябва да плащате няколко евро / долара на щракване и в зависимост от дневния ви бюджет, това може да сведе до минимум трафика ви и да намали процентите на реализация.

SEO оптимизирането не е по-евтино, има разходи, но в дългосрочен план е по-добра инвестиция, абсолютно.

#3 – SEO оптимизацията може да гарантира растежа на вашия бизнес

Можете ли да си представите колко резервации / потенциални клиенти бихте могли да получите, ако имате 2000 души, посещаващи вашия блог или уебсайт за пътуване всеки ден? Как това може да промени вашите бизнес планове?

Работим като маркетинг консултанти на туристическата индустрия от няколко години и от опит знаем, че постоянният поток от целеви трафик наистина може да трансформира бизнеса и да генерира възможности за растеж, които иначе не биха били възможни.

Въпреки че винаги казваме, че нищо не е с абсолютна гаранция в SEO оптимизацията и дигиталния маркетинг, постигането на добро класиране по правилен начин може да направи огромен растеж за туристическия бизнес.

Как да оптимизирате вашия уебсайт за пътуване

Сега, когато всички разбират важността на SEO оптимизацията за пътуване, нека разгледаме по-подробно начините за оптимизиране на вашия уеб сайт за пътуване за търсачките.

#1 – Локално SEO / местно SEO

Първо в списъка е локалното SEO. Местното SEO е начин за оптимизиране на вашия уебсайт, така че да се показва, когато хората търсят местоположението ви или когато търсят през мобилно устройство, когато се намират в район, близо до физическия ви бизнес адрес.

Travel Results Google Local
Travel Results Google

Ако разгледате няколко търсения, свързани с пътуване в Google, ще видите резултати като екранната снимка по-горе, т.е. Google показва: 5 PPC реклами отгоре, резултати за локално SEO (Google Map), органични резултати и след това още PPC реклами отдолу.

За да бъде вашият бизнес включен в местните резултати от SEO, трябва да направите няколко неща като:

 • Създайте акаунт в Google My Business и потвърдете фирмения си адрес.
 • Попълнете своя профил в Google My Business с точни описания, информация за контакт, снимки и всякаква друга информация, необходима за вашия бизнес.
 • Добавете schema information към началната си страница.
 • Добавете местния си адрес към началната си страница.
 • Оптимизирайте правилно заглавията на страниците, h1 таговете и описанията, за да препоръчате местоположението си.
 • Реализирайте връзки с добро качество от местни уебсайтове и други високо доверени сайтове.
 • Уверете се, че името, адресът и телефонният ви номер на вашия бизнес са еднакви във всички канали (Google карти, вашият уебсайт, местни директории, страници в социалните медии и т.н.).

Горният списък не е пълен, но е достатъчен, за да започнете.

Забележка: Общите SEO практики (като тези, които ще опиша по-долу) също оказват влияние върху локалното SEO.

#2 – SEO оптимзиация за начална страница

Началната страница е важна страница за всички видове уебсайтове, но в случай на уебсайтове за пътуване, това е още по-важно.

По отношение на съдържанието, вашата начална страница трябва да включва неща като:

 • Хубави снимки на вашите дестинации / хотели / пакети
 • Хубави снимки на щастливи хора по празниците
 • Вашите най-популярни дестинации / хотели / пакети
 • Специални оферти или сделки
 • Вашето най-популярно съдържание (от вашия блог)
 • Няколко думи за вашия бизнес и какво отличава вашите пътувания / турове / настанявания и услуги от останалите
 • Лесен начин за посетителите да търсят хотели (по площ, тип, съоръжения или разходи)

По отношение на SEO оптимзиацията, началната страница трябва да даде няколко сигнала на Google за естеството на бизнеса и областите на работа (местоположение на хотели, турове, дестинации).

За да бъдем по-точни, да кажем, че имате уебсайт за пътуване, представящ няколко ваканционни вили под наем в Коста Рика. Заглавието на началната ви страница трябва да отразява това. Пример за добро SEO заглавие би било: „ Изключителни ваканционни вили в Коста Рика | ReliableVillas.Net ”

Описанието на началната страница също е важно, тъй като може да се покаже в резултатите на Google, когато потребителите търсят вашия домейн. Трябва да привлича вниманието и да е подходящо за SEO. Ето пример за добро описание на началната страница:

“ Красиви вили под наем в най-зашеметяващите райони на Коста Рика. Разгледайте нашата колекция от ексклузивни вили и получете отстъпки за ранни резервации. 

Освен заглавието и описанието, определено трябва да се уверите, че имате информация за схемата на страницата си заедно с вашия адрес и други данни за контакт (както е обяснено в местното SEO по-горе).

#3 – SEO за категории и лендинг (landing) / целеви / TAG страници

Добрата структура за уебсайт за пътуване има следните характеристики:

 • Той има специална целева страница за всеки град/щат, в който имотите се намират, т.е. вили във Флорида
 • Той има специална целева страница за всяка конкретна област, т.е. вили в Маями
 • За всеки имот има оптимизирана страница (повече за това по-долу)

За да визуализирате структурата на вашия уебсайт за пътуване, той трябва да изглежда като диаграмата по-долу.

Travel Webage Structure
Travel Webage Structure

Ако използвате WordPress, тогава най-вероятно страниците ви „Град/Щат“ и „Специфична област“ ще бъдат категории (архивни страници). Независимо от платформата, трябва да се уверите, че тези „целеви страници“ са SEO оптимизирани.

Това означава, че те трябва да имат уникални заглавия, уникално съдържание, правилни H1 тагове, включени в картата на сайта, предоставена на Google, и също така да показват свойствата, налични за конкретната област.

Специално внимание трябва да се обърне и на URL адреса на страницата. За максимална оптимизация URL адресът трябва да включва и дестинацията, т.е. /villas-in-miami/

Category SEO Example
Category SEO Example

#4 – SEO за страници с места за настаняване

Следващите в списъка са страниците с хотели / вили / места за настаняване, казано най-общо. Целта на страницата за хотели / вили / места за настаняване е да даде на потенциалните клиенти повече информация за конкретното място за настаняване и да ги убеди да предприемат действие / резервират (чрез изпращане на формуляр за контакт или попълване на резервация онлайн).

Една добра страница за място за настаняване има следните елементи:

 • Подробно описание на мястото (включително брой хора, които може да настани)
 • Богата галерия с изображения с добро качество на снимките
 • Карта, показваща точното местоположение на хотел / вила и т.н.
 • Предлагани удобства и услуги
 • Цени и календар на наличностите
 • Потребителски отзиви
 • Данни за контакт
 • Чат на живо
 • Призив за действие – бутон за запитване или резервация

По отношение на SEO страницата за собственост трябва да включва:

галета – хлебни трохички

Пътен път в горната част на страницата, предоставящ на потребителите и търсачките лесен начин да се върнат обратно. Например, пътеката на страница за място за настаняване, разположена в Маями, трябва да изглежда така:

Начало >> Флорида >> Вили в Маями >> Голяма вила със собствен басейн в Стар Айлънд

Уникални и информативни заглавия

Това е малко сложно, особено когато имате редица подобни имоти на уебсайта си. Когато създавате заглавие на страница за собственост, помислете за характеристиките, които правят конкретния имот уникален и различен от останалите.

Избягвайте да споменавате общото местоположение в заглавието, но го направете по-конкретно като примерите по-долу:

Голяма вила със собствен басейн в Стар Айлънд

Вила с 4 спални в Чефалу с директен достъп до плажа

Съдържание на страницата

Съдържанието на страницата трябва да е уникално. Един от най-често срещаните проблеми с уеб сайтовете за пътуване е дублирането на съдържание и това се дължи главно на факта, че дадено място за настаняване може да бъде посочен в повече от един уебсайт.

Собствениците на места за настаняване / хотели вили и т.н. изброяват имотите си в различни уебсайтове, за да увеличат шансовете си да правят резервации и обикновено правят това, използвайки точно същото съдържание. Това може да не е голям проблем за големите уебсайтове като airbnb, tripadvisor или booking.com, но за по-малките уебсайтове това е проблем.

За целите на SEO оптимизацията и за по-добро потребителско изживяване трябва да разграничите съдържанието си колкото е възможно повече от останалите / да го индивидуализрате / уникализирате. Добър начин е да се опитате да опишете характеристиките на собствеността като история, вместо просто да излагате фактите (които вече са публикувани на други уебсайтове).

Например, помислете за това стандартно въведение:

„Имотът се намира на 30 км от летище Рим и разполага с 4 спални и…“

И помислете за това „като история“ въведение:

“ След като пристигнете на летището, вие сте само на 15 минути от забележително ваканционно изживяване в Италия. Чака ви луксозна вила с 4 спални…“

Освен уникалността на съдържанието, други неща, които трябва да вземете предвид са:

Съдържание в раздели

Нормално е да използвате TABS във вашите страници, за да ги организирате по-добре, но трябва да знаете, че Google вероятно ще игнорира това съдържание или ще му даде по-малко стойност.

Ако съдържанието в раздела се генерира динамично, т.е. потребителите трябва да щракнат върху раздела, за да задействат генерирането на съдържанието, тогава това се игнорира напълно.

За по-оптимизирана страница, опитайте се да нямате важно съдържание в разделите. Все още можете да ги използвате, но поддържайте най-ценното си съдържание видимо през цялото време за Google и потребителите.

 Потребителски отзиви и богати фрагменти

Един от факторите, които влияят на реализациите (резервациите) в туристическата индустрия, са потребителските отзиви и оценки (User generated Content). За собственика на уеб сайт за пътуване или блог това означава 3 неща.

Travel Reviews and Ratings
Travel Reviews and Ratings

-во – че трябва да покажете отзиви и оценки за вашите места за настаняване. Как можете да получите тези отзиви е друга история, ще напишем скоро статия и за това.

-ро – Трябва да добавите информация за схемата към вашите отзиви и оценки , така че Google да може да ги показва в резултатите от търсенето.

-ти – Трябва да имате рецензиите и оценките да се виждат на страницата, а не в TAB.

№ 5 – Техническо SEO

Освен горните фактори, трябва да имате предвид, че техническите SEO практики винаги са важни.

Например неща като: скорост на страницата, удобство за мобилни устройства, правилно използване на канонични URL адреси, 404 страница, правилно внедряване на многоезични уебсайтове, страници, оптимизиране на изображения и видеоклипове, карти на сайтове, правилна конфигурация на инструментите за уеб администратори на Google и много други. необходими за напълно оптимизиран уебсайт за пътуване.

Можем по всяко време да направим подробен одит за вас.

#6 – Социално SEO

В SEO индустрията е широко прието, че въпреки че социалните сигнали не влияят пряко на класирането, те могат да помогнат по редица косвени начини.

Уебсайтът за пътуване трябва да има активно присъствие в социалните медии, защото:

 • По-голямата част от потенциалните клиенти прекарват много време ежедневно в социалните мрежи
 • Пътуването е визуална тема и много подходяща за мрежи като Pinterest или Instagram
 • Социалните медии са добър начин да се свържете с други блогъри във вашата индустрия
 • Хората може да посетят страницата ви във Facebook, преди да направят резервация с вашата компания, за да прочетат отзиви и да получат представа за опита на съществуващите ви клиенти и не искате те да посещават страница, която е празна или страница, която е актуализирана преди две години .

Най-добри практики за социално SEO за уебсайтове за пътуване

Създавайте бизнес страници във всички основни мрежи (Facebook, Pinterest, Instagram, Twitter) и се уверете, че профилите ви в социалните медии са SEO оптимизирани .

Създайте прилична фен страница за вашата бизнес страница във Facebook .

Публикувайте редовно на страниците си в социалните медии. Публикациите не винаги трябва да идват от вашия уебсайт, а да публикуват съдържание, свързано със съвети за пътуване, неща за правене във вашите дестинации, интересни неща, които трябва да знаете за вашите дестинации и съдържание, което не е твърде промоционално, но нещо, което читателите може да намерят интересно за четене и споделяне.

Наблюдавайте споменаванията на вашата марка / бранд във всички мрежи и се уверете, че отговаряте на всякакви коментари, добри или лоши.

Наблюдавайте споменаванията на вашите дестинации и се опитайте да участвате в дискусии или да отговаряте на свързани въпроси, без да сте прекалено настойчиви или прекалено промоционални.

Разпределете месечен бюджет, който да използвате за реклами, популяризирани от Facebook (промотиране на вашите имоти или публикации в блог).

Проверете дали споделена страница от вашия уебсайт се показва правилно в социалните медии (добра снимка, заглавие и описание).

#7 – Изграждане на връзки; линк билдинг

Няма начин да избегнете обсъждането за изграждане на връзки, когато говорим за популяризиране на уебсайт в силно конкурентна индустрия като пътуването.

SEO извън страницата / OffPageSEO все още е един от най-влиятелните фактори за класиране и качествените входящи връзки са необходими за постигане на високо класиране.

Как можете да получите връзки, които са важни за вашия уебсайт за пътуване?

Изграждането на връзки винаги е трудно и отнема много време и трябва да внимавате да не тръгнете по лесния път и да получите връзки от нискокачествени уебсайтове (дори и да са свързани по някакъв начин с пътуване), защото рискувате да навредите на репутацията на вашия домейн (в крайна сметка и на репутацията на бранда) в очите на Google и това не е добре за вашия бизнес в дългосрочен план.

Съобщения за пресата; Digital PR – Пътуването е една от малкото ниши, в които съобщенията за пресата са полезни. Репортерите и туристическите журналисти търсят прессъобщения, за да намерят дестинации и сделки, които да предложат на своите читатели и много пъти, ако имате добри оферти, може да видите вашия уебсайт и имоти, изброени в големите туристически портали и освен безплатната реклама, това е добре и за SEO оптимизацията.

Споменавания (връзки) от уебсайтове и портали за рецензии на пътувания – Освен съобщения за пресата, можете също да правите връзки в Twitter или Facebook с блогъри или журналисти за пътуване и да им дадете стимули да посетят вашия уебсайт.

Като създавате връзки, нямаме предвид да им изпратите съобщение с молба за връзка към вашия уебсайт, а да се опитате да установите разговор с тях и може би да ги поканите да посетят вашите места за настаняване или да им изпратите ексклузивна оферта за техните читатели и т.н.

Както казахме по-горе, отнема много време и трябва да мислите извън стандартното, за да направите това, но когато се случи, ползите са ценни за SEO.

Не забравяйте за най-лесната форма на изграждане на връзки – вътрешни връзки

Въпреки че вътрешното свързване е част от SEO на страницата , включваме го в изграждането на връзки, за да го подчертаем повече, защото от опит това е нещо, което повечето туристически уебсайтове и блогове разбират погрешно.

Вътрешните връзки могат да помогнат на вашия уебсайт по няколко начина. Google използва вътрешни връзки, за да открие повече страници от вашия уебсайт и да ги разбере по-добре, а потребителите могат да щракнат върху вътрешна връзка, за да научат повече за дадена тема или да посетят друга страница от вашия уебсайт.

Когато добавяте вътрешни връзки, не се страхувайте да използвате ключови думи като анкор текст. За разлика от външните връзки, Google няма да санкционира уебсайта ви за използване на ключови думи в анкорния текст, напротив, това е нещо, което те насърчават да правите, тъй като им помага да разберат за какво е страницата с връзки.

#8 – Блогове и значението на блога за пътуване

Travel Blog Example
Travel Blog Example

Източник: MassimoVillas.com

Споменах много пъти по-горе, че пътуването е визуална тема. Хората обичат да виждат снимки на местата за настаняване и дестинации, за да им помогнат да получат вдъхновение, за да решат къде да отидат за почивка.

Освен визуалния аспект, пътуването е и преживяване и най-добрият начин за споделяне на опит и изграждане на очаквания за преживяването, което вашата туристическа компания може да предложи на потенциалните пътници, е чрез блогове и маркетинг на съдържание.

Да предположим, че сте направили стъпки 1-7 правилно и всичко на уебсайта ви за пътуване е оптимизирано. Вашето класиране и трафик се увеличиха, но достигате точка, в която искате повече трафик и по-добро класиране. Какво трябва да направите? Отговорът е маркетингът на съдържанието.

Важното е да имате блог за пътуване

Добре организираният блог за пътуване може да помогне на вашия уебсайт по много начини:

 • Блогът може да ви даде добър материал, за да поддържате страниците си в социалните медии свежи.
 • Това е чудесен начин за изграждане на вътрешни връзки към страниците на вашите места за настаняване.
 • Това е чудесен начин да образовате потребителите си и да им дадете практична информация и съвети за пътуване.
 • Това е чудесен начин да убедите потребителите да посетят целевите ви дестинации, като публикувате видеоклипове, изображения и ръководства за това какво да правят, след като посетят, какво да видят, какво да опитат и т.н.
 • Това е чудесен начин да дадете стимули на ботовете на Google да посещават и индексират новите ви страници редовно.
 • Това е чудесен начин да привлечете качествени връзки от други блогъри / уебсайтове.
 • Показва на потенциалните клиенти, че не само се интересувате от резервации, но също така се интересувате от тяхното преживяване при пътуване и правите всичко възможно, за да го направите по-добро.
 • Това е чудесен начин да печелите пари, като популяризирате услугите на други хора срещу комисионна.

Какво можете да публикувате в блога си за пътуване?

Туристическата индустрия е пълна с теми, които можете да използвате в блога си. Някои идеи за публикации в блога:

 • Съвети за пътуване
 • Дейности, които можете да се извършват във вашата дестинация.
 • Места за посещение, докато се наслаждават хората на почивката си в определен район.
 • Специални ръководства за семейства с деца.
 • Инфо за специални екскурзоводи за големи групи и млади хора.
 • Събития, които си струва да се посетят.
 • Най-добрите плажове за плуване.
 • Местни водачи (къде да се храним, къде да отидем през нощта и т.н.).

SEO оптимизация за пътуване – чести грешки

За съжаление, не всички уебсайтове за пътуване следват горните стъпки, но правят грешки, което ги кара да губят трафик и класиране. Най-честите грешки при SEO оптимизация при сайтове за туризъм пътуване са:

Използване на платформа, която не е подходяща за SEO оптимизация – Това е грешка номер едно, която сме виждали много пъти през последните няколко години. Повечето от наличните платформи за резервации предлагат редица хубави функции за туристически агенти, но когато става въпрос за SEO оптимиазция, те са ужасни.

Когато избирате платформа за вашия туристически бизнес, прегледайте не само функциите, които те предлагат за резервации, но и платформа, която също е удобна за SEO оптимизация. В края на деня вие искате уебсайт, който може да генерира много резервации чрез SEO, а не уебсайт, който има перфектна бекенд система, но няма шансове за постигане на добро класиране за вашите бизнес ключови думи.

Проблеми с дублираното съдържание – Всичко, което публикувате на специалните си страници за собственост, трябва да е уникално за вашия уебсайт. Използването на съдържание, което вече е публикувано на други уебсайтове, е лоша практика, а също и синдикацията на вашето съдържание на други по-големи уебсайтове (без да се вземат необходимите защитни мерки – помислете за канонични URL адреси), също не е добра практика.

Без присъствие в социалните медии – Маркетингът в социалните медии може да не генерира директно резервации, но е необходим за създаване на добро име за вашата марка.

Не се свързвате, не давате „сцена“ на клиентите – Игнорирането на коментарите на клиентите или неотговарянето на съобщения в социалните медии е лошо за репутацията ви в дългосрочен план.

Най-важните съвети за SEO за пътуване

Основните точки, които трябва да запомните за SEO за пътуване, са:

 • Оптимизирайте уебсайта си за локално SEO и Google Maps. Когато следвате стъпките правилно, е по-вероятно Google да покаже бизнеса ви на картата на Google и върху органичните резултати.
 • Уверете се, че началната ви страница е оптимизирана за ключови думи, свързани с вашите целеви местоположения.
 • Оптимизирайте своите „целеви страници“, като обърнете внимание на съдържанието, заглавията и описанията на страниците.
 • Работете върху съдържанието на страниците на вашите имоти, за да го направите уникално и интересно.
 • Избягвайте да имате важно съдържание в TABS.
 • Не подценявайте силата на социалните медии. Трябва да имате активен профил във всички основни социални мрежи.
 • Свържете се с туристически блогъри и туристически журналисти чрез лични връзки или съобщения за пресата.
 • Ако все още нямате изградена маркетингова стратегия за съдържание, започнете сега с блог за пътуване.
 • Уверете се, че уебсайтът ви е удобен за мобилни устройства.
 • Уверете се, че уебсайтът ви е защитен (https).
 • Уверете се, че вашият уебсайт се зарежда възможно най-бързо.
 • Когато избирате платформа за вашия туристически бизнес, не търсете само бизнес функции, но и оценете нейното SEO удобство.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.