Пазарна стойност на бранда и стойност на потребителя

Пазарната стойност на бранда представлява неговата стойност и сила като ценен бранд, докато стойността на потребителя се разбира с термини, определящи цената на постоянни лоялни клиенти.

Пазарната стойност на бранда и стойността на потребителя имат две общи помежду си черти:

  • Двете наблягат на значимостта на потребителската лоялност по повод цената на бранда;

  • Двете наблягат на подхода за достигане на високи активи чрез плащане на повече разходи за привличане и задържане на максимален брой потребители.

Но на концептуално ниво двете стойности се различават една от друга.

  • Докато пазарната стойност на потребителя поставя акцент върху долните финансови нива от гледна точка на капацитетът му да даде възвращаемост, при пазарната стойност на бранда основно е да се намери най-подходящият метод за управление и поддръжка на самия бранд.

  • Пазарната стойност на потребителя е по-тясно понятие. При него могат да се пренебрегнат определени стойности от бранда и капацитетът му на възвращаемост и цена се определят от наличната маркетингова среда.

  • Точно както стойността на потребителя може да съществува без тази на бранда, и брандът е изцяло независим от стойността на потребителя. Така например, един бранд може да има добра репутация – McDonalds и Burger King, но определена група потребители да купуват само от McDonalds по определени техни причини.

В заключение можем да кажем, че брандовете все пак не могат да съществуват без потребителите и обратно. Брандът е импулсът, изкушение за определени потребители да станат потребители на дадена компания и с това да привлекат други потребители, чиито стойности са от значение; онлайн репутацията на бранда, в годините също е от значение. Клиентът е идеалната среда за оценка на марката, но двамата с марката имат и много други алтернативи и случаи на взаимодействие.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.