Ръководство за изграждане на вашия главен план за SEO на страницата (On Page SEO)

Когато мислите за SEO оптимизация, кое е първото нещо, което ви идва наум? Много хора мислят за Google, SERP и идеята за класиране за определена ключова дума или тема.

Но това не е всичко. Ако искате да постигнете устойчиви резултати по отношение на вашето представяне по SEO оптимизация, трябва да обмислите всичко, което включва и да разберете, че това не е просто една концепция, а по-скоро симбиоза от три различни, но свързани принципа:

  • SEO оптимизация на страницата
  • SEO оптимизация извън страницата
  • Техническа SEO оптимизация

В тази статия ще се съсредоточим върху важността и най-добрите практики в On Page SEO оптимизацията. Преди да можете да подобрите позицията си в SERPs и да разширите онлайн присъствието си, ще трябва да разработите ефективен генерален план за SEO оптимизация на страницата; нека да разгледаме какво ще ви трябва, от ключови думи до маркетинг на съдържание.

Бърз поглед към SEO оптимизация на страницата

Има редица статии, които вършат чудесна работа за обяснение на техническите елементи на SEO оптимизация на страницата, като заглавни тагове, мета описания и заглавни тагове. Въпреки това, вместо да давам повече дефиниции, бих искал да засегна основно въпроса, че On Page SEO оптимизацията помага на търсачките да разберат съдържанието на уеб страницата и да определят нейната уместност към заявките за търсене.

Една от ключовите цели на On Page SEO оптимизацията е да създаде потребителско изживяване, основано на качествено съдържание, чисти и оптимизирани визуализации и висококачествено пътуване на клиента, за да демонстрира на търсачките, че заслужава челното място в резултатите от търсенето.

Струва си да се спомене, че техническите елементи не са единствените важни фактори, които допринасят за добрата SEO стратегия на страницата. Мислете за изображения и за толкова критичното… съдържание.

Така че, ако всички знаем колко е важно, защо говорим за това сега?

През последните няколко години и особено след пандемията от COVID-19 моделите на търсене и поведението на потребителите се промениха. По този начин Google постави акцент все повече върху важността на потребителското изживяване в процеса на класиране с актуализации на алгоритъма като BERT, актуализацията на Google Page Experience и актуализацията на полезното съдържание.

Като знаете как ефективно да прилагате и управлявате своята SEO стратегия на страницата, е по-вероятно вашата уеб страница да се класира по-високо в SERPs, което ще доведе до увеличен органичен трафик и по-голяма видимост за вашия уебсайт.

Време е за оптимизация

Сега, след като разгледахме какво и защо , нека се задълбочим в начина на правене на SEO оптимизация на страницата и стъпките, които трябва да предприемете, за да разработите ефективен план.

Визуализирайте и разберете архитектурата на вашия сайт

Колко добре познавате уебсайта си? За някои по-малки сайтове може да е възможно да познавате тънкостите на уебсайта си като пръстите на ръцете си.

Но когато започнете да имате стотици, хиляди или дори милиони уеб страници, може да е време да потърсите външна помощ от https://mmarchev.com. Използването на технически SEO робот премахва догадките, като ви помага да разберете как търсачките виждат вашия уебсайт.

Уеб паяците, известни също като уеб роботи, са автоматизирани програми, които търсачките използват за обхождане и индексиране на уеб страници. За да сте сигурни, че вашият сайт е оптимизиран за роботи като Google bot или Bingbot, така че те да могат впоследствие да индексират страниците ви, е важно да дефинирате архитектурата на уебсайта и да се уверите, че вашият сайт е „здрав“.

Използването на технически SEO робот, като Oncrawl, може да ви помогне да получите общ преглед на това как съдържанието ви е организирано във вашия уебсайт. След като стартирате обхождане, можете да визуализирате всички налични страници чрез вашата вътрешна структура за свързване, да получите ясна картина на архитектурата на уебсайта си и да идентифицирате различните видове съдържание и как се разпространява.

Източник: Oncrawl

Искате архитектурата на вашия уебсайт да бъде възможно най-чиста с начална страница, поддиректории и техните подстраници и категории. Изпълнението на обхождания на последователна основа ще ви помогне да поддържате оптимална структура и предлага информация, която ще ви помогне да продължите да подобрявате SEO оптимизацията на вашия сайт.

Разгледайте вашите целеви ключови думи

Ключовите думи играят решаваща роля в SEO оптимизацията на страницата. Има много неща, които се включват в проучването и избора на ключови думи, но изборът на ключови думи въз основа на уместност, авторитет и обем трябва да бъде ваш приоритет.

Уместността се отнася до степента, в която ключовата дума е свързана със съдържанието на уеб страницата. С други думи, ключовите думи, които използвате, трябва да са свързани със съдържанието и предназначението на страницата.

Авторитетът се отнася до достоверността и репутацията на уеб страницата. Изграждането на авторитет чрез подходящи ключови думи и качествено съдържание е един от онези съвети за SEO оптимизация, които никога не трябва да проспите, защото имате нужда от съдържание с висока стойност, за да се харесате на търсачките и вашата аудитория.

Обемът се отнася до броя търсения за определена ключова дума. Не искате да използвате ключовите думи, които имат толкова голям обем на търсене и са толкова конкурентни, че нямате шанс да пробиете шума в наситения онлайн свят.

Вие обаче искате да намерите подходящи ключови думи за ниша и специфични термини за търсене, които са много подходящи за съдържанието на страницата и все още получавате приличен обем на търсене, без да сте прекалено притиснати от конкуренцията.

Освен това имайте предвид, че препълването на ключови думи може да бъде проблематично, така че не забравяйте да го избягвате. Използвайте надежден инструмент за SEO оптимизация, за да анализирате съдържанието си и да идентифицирате пълнежа с ключови думи, преди да го публикувате.

Определете кой чете, кои са потребителите

От решаващо значение е да разберете основните си демографски данни, техните нужди, стремежи и ценности, когато оптимизирате всяка уеб страница. Въпреки това благоразумните експерти по SEO оптимизация и стратезите по съдържание ще разширят това разбиране и към бъдещите демографски данни, определяйки тяхната разширена аудитория за SEO оптимизация и растеж на марката.

Създаването на байер персона може да ви помогне да идентифицирате целевата си аудитория и да приспособите съдържанието и стратегията си на страницата към нуждите на потребителите.

В резултат на това ще можете да предложите по-рационализирано и персонализирано изживяване на уебсайта навсякъде, повишавайки KPI на уебсайта си и уведомявайки търсачките, че сте много подходящи за тази конкретна аудитория.

Непрекъснато актуализирайте и подобрявайте съдържанието

От само себе си трябва да се разбира, че трябва редовно да актуализирате съдържанието си, за да го поддържате свежо и подходящо за вашата аудитория, но също така трябва да направите същото и за търсачките. Редовното добавяне на ново и ценно съдържание също може да привлече нови посетители и да задържи съществуващите.

Страхотното нещо при съдържанието е, че има много видове съдържание, които можете да изследвате, за да поддържате стратегията си за съдържание свежа и ангажираща. Не забравяйте, че не просто създавате оптимизирано съдържание за вашия уебсайт, вие го създавате и за социални медийни платформи, форуми, други уебсайтове и групи и онлайн центрове.

Докато продължавате да разнообразявате своя нарастващ каталог от съдържание, не забравяйте да проследявате ефективността, за да видите кое работи и кое не. Колкото повече съдържание имате, толкова по-смислено е да категоризирате страниците си по групи като по-ефективен начин за управление на SEO оптимизация на страницата.

Източник: Oncrawl

С правилната конфигурация на вашите групи страници можете бързо да проверите кои видове страници доминират в сайта ви, как е организирано съдържанието ви и какво работи най-добре, за да привлече най-много трафик.

Източник: Oncrawl

Не всяко съдържание е създадено еднакво, така че разбирането как вашето съдържание се разпределя в сайта ви ще улесни стратегическите избори, които трябва да правите по отношение на това какво съдържание да публикувате и къде да го публикувате.

От съществено значение е да интегрирате бизнес целите си като параметри на вашата пътна карта за SEO оптимизация и да сегментирате съдържанието си въз основа на основните си цели. Крайната цел е да позиционирате вашите страници с висока стойност близо до началната си страница по отношение на нивото на дълбочина.

Когато имате ясна представа какво съдържание искате да приоритизирате, можете също да добавите по-всеобхватен слой, за да групирате страниците си по категориите, които имат най-голям смисъл за вашия бизнес. По този начин ще можете да увеличавате ефективно данните си.

След като категоризацията ви е готова, можете да се съсредоточите върху активните си страници – тези страници, които получават органичен трафик. В приложението Oncrawl за всяка група страници или за отделен URL можете да идентифицирате идеалните показатели, които помагат на вашите страници да се класират по-добре (напр. брой думи, Inrank, брой вътрешни връзки, време за зареждане).

Подобряване на визуалните ефекти

Визуалните елементи, като видеоклипове и изображения, също могат да служат за подобряване на четливостта и ангажираността на уеб страница. Ето защо е важно да използвате висококачествени изображения и видеоклипове, които са подходящи за вашата аудитория, като начин за разнообразяване на съдържанието на вашия сайт.

Визуалните елементи обаче не са само изображения или инфографики. Пълното визуално изживяване на вашия уебсайт ще повлияе значително на вашия потенциал за SEO оптимизация, така че е важно да проведете тестване на потребителския интерфейс, за да анализирате визуалното качество и потребителското изживяване на всяка уеб страница – включително ефекта на всички визуални елементи върху ефективността на уеб страницата.

Интегриране на вътрешни и външни връзки

Не на последно място, правилното вмъкване на връзки е ключова част от всяка стратегия за SEO оптимизация на страницата. Това включва създаване на вътрешни и външни връзки, които водят до и от уебсайта. Този процес помага на търсачките да разберат контекста и уместността на уеб страницата и може също така да помогне за увеличаване на нейната видимост.

Според няколко статистически данни за изграждане на връзки , обратните връзки са един от основните фактори за класиране на Google. Оттам е лесно да се заключи, че допълването на изграждането на връзки извън страницата с връзки на вашия уебсайт е чудесен начин да увеличите максимално потенциала на всяка страница. Да направите уеб страницата лесна за споделяне с бутони за бързо споделяне, водещи до различни онлайн платформи, също е чудесен начин да вдъхновите ангажираност и кликвания.

Ако искате да направите тази крачка напред, помислете за създаване на различни кампании, предназначени да привлекат както трафик, така и връзки към вашите страници. Това може да дойде под формата на промоции в социалните медии, сътрудничество с марки или дори маркетингови кампании за влияние .

Обобщавайки

SEO оптимизацията на страницата е широко поле, но това не трябва да ви обезкуражава да използвате наученото, за да оптимизирате уебсайта си за по-високи позиции. С последователност и непрекъсната оптимизация и като се обръщате отново към това ръководство, когато имате нужда от някои насоки, ще можете бързо да се изкачите по стълбата на SERP и да изградите авторитет на марката.

 

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.