7 полезни съвета за извършване на SEO оптимизация в сферата на модната индустрия

Модните уебсайтове, независимо дали са онлайн магазини или просто блогове, се нуждаят от SEO оптимизация точно като останалите. В края на краищата, няма по-добър начин да стигнете до челните позиции в търсачките и да останете там за дълго време. Но можете ли да оптимизирате моден сайт, както правите с всеки друг произволен домейн? Чувството ви за предпазливост вероятно ви подсказва, че не е толкова просто и това е напълно правилно. Fashion SEO оптимизацията има свои собствени, специални черти, с които няма да се налага да се сблъскате, докато оптимизирате сайтове от други ниши. Ако ги пропуснете рискувате да загубите всичките си усилия!

И така, какво ще кажете да разгледате онези специални моменти, които са характерни за SEO оптимизация за модни уебсайтове и марки дрехи? Любопитна съм като теб. Прочетете нататък.

1. Проучвайте ключови думи с предвид тенденциите

Един от най-основните принципи на SEO оптимизацията: използвайте ключови думи с дълга опашка преди къси опашки. Има по-малко конкуренция за тях, те отразяват по-ясно намерението зад търсенето и е по-вероятно да доведат до продажба. Ключова дума като „мъжко яке“ е малко вероятно да класирате лесно на първата страница на Google; други уебсайтове вече се класират високо за него. От друга страна, “мъжко черно кожено яке с качулка” ще ви бъде много по-полезно.

Така че е толкова просто, колкото да използвате ключови думи с дълга опашка за моден уебсайт, нали? Може да ползвате услугата за подбор ключови думи на eXtremeSEO и гарантирано ще спечелите?

Има още едно основно правило на SEO оптимизацията: „върви в крак с времето“. Съдържанието на вашия сайт трябва да е свежо и актуално, в противен случай никой няма да се интересува от него (любителите на истории и зяпачите 🙂 не се броят, това е си е тяхна работа). Това е особено вярно за модата, където всичко е в тенденцията в момента, в трендовете за сезона. Нищо в модата не трае вечно: тенденциите идват и си отиват и това трябва да бъде отразено във вашата бизнес и маркетинг стратегия. Което включва платена реклама и SEO, и социален маркетинг минимум.

Това означава, че ключовите думи с дълга опашка сами по себе си няма да помогнат. Те трябва да са ключови думи с дълга опашка, които са в тенденция в момента – или скоро ще бъдат в тенденция. Google Trends показва успеха на тенденцията под формата на графика, а определени социални платформи като Pinterest също са добри за следене какво се случва в модата. Използвайте ги, за да предскажете кои ключови думи ще ви донесат трафик и кои не заслужават вниманието ви… до промяна на сезоните, може би.

2. Бъдете щедри с изображения и ги оптимизирайте

Модната индустрия разчита на изображения по-силно от всяка друга. Същото прави и SEO оптимизацията за марките дрехи. Представете се със стил, затворете очите навсякъде около вас ви гледат с охота, зашеметете тълпата! Това е разликата между модните дрехи и ежедневните тоалети. Казва се, че „дрехите правят човека“ – и те също могат да направят уебсайт красив или грозен.

Използвайте изображения, които са също толкова зашеметяващи, колкото и това, което продавате!

Естествено, изображенията оказват влияние върху скоростта на зареждане на уебсайта. Колкото повече съдържание има на една страница, толкова повече време отнема зареждането; и колкото по-дълго се зарежда, толкова по-малко клиенти ще имате. Не можете да избегнете изображенията в моден блог или сайт за електронна търговия. Но вие можете (и трябва) да направите всичко по силите си, за да намалите тежестта, която те дават върху него.

Как да оптимизирате изображенията на вашия сайт:

  • Изберете оптималните размери. Изображенията имат ширина и височина. Те засягат не само пространството, което заемат на страницата, но и размера на файла на изображението. Следователно ширината и височината на изображението не трябва да са повече от необходимото.
  • Запазете вашите изображения в правилния формат. JPEG е най-подходящ за големи изображения; PNG е за предпочитане за малки.
  • И накрая, някои графични софтуерни приложения имат функцията да намалят качеството на изображението и да намалят размера на файла. Всяко изображение има точка, в която качеството му е неразличимо от най-доброто, като същевременно ви позволява да обръснете няколко килобайта. Опитайте се да намерите този баланс!
Ин и Ян
Ин и Ян

Бъдете бдителни относно времето за зареждане на вашия сайт.

3. Създайте невероятно съдържание (това го мислете постоянно!)

Съдържанието е цар / маркетингът на съдържание е сила. Всеки SEO оптимизатор знае, че съдържанието на сайта трябва да бъде уникално и звездно, за да се класира високо. Но ако говорим за мода, това SEO правило става много по-строго от обикновено. В модата нищо по-малко от звездно няма да работи: нито вашият продукт, нито неговото описание.

В крайна сметка е истинско предизвикателство да опишеш как се усеща продуктът ти на допир, колко е удобен и колко ще му хареса на клиента. И все пак точно това трябва да направите! Как ще бъде доволен клиентът, като закупи нещо скучно? Напротив, това трябва да е най-вълнуващата покупка, която са правили в живота си! И това може да се постигне само чрез комбинацията от два висококачествени фактора: изображения и текст. Не се въздържайте и от двете.

Ето няколко съвета за писане на мощен текст:

  • Подчертайте най-силната полза от вашия продукт, като го повторите няколко пъти;
  • Използвайте силни думи, подхранващи психологическите нужди от вашия продукт;
  • Предвидете въпроси за вашия продукт и свържете текста с тези въпроси и с характеристиките на продукта, предвидете реакциите, отговорете на очакванията предварително;
  • Използвайте сетивни думи, за да помогнете на купувачите да се свържат допълнително с артикула (напр. леки, ефирни, меки);
  • Фокусирайте се върху идеалния си купувач и му разкажете история;
  • Възползвайте се от социалното влияние и прегледите на продуктите; създайте чувство за принадлежност и социален статус.

4. Поставете продуктите си в категории

След това ще говорим за една от опасностите, които рискувате с всеки онлайн магазин: канибализация на ключови думи.

Когато две или повече страници имат еднакви ключови думи, търсачките, които ги обхождат, са изправени пред проблем: коя страница трябва да се класира по-високо за тези ключови думи? Вашият уебсайт се конкурира сам със себе си, вместо с действителните си конкуренти, което се отразява на видимостта на страниците в резултатите от търсенето. За да избегнат този проблем, SEO оптимизацията се придържат към принципа: една страница – един набор от ключови думи. Без припокриване.

Собствениците на сайтове за електронна търговия понякога се прострелват в крака, като създават отделна страница за всеки продукт, който имат. Тъй като вероятно продавате повече от един тип „дамски ботуши“ , наличието на страница за всеки би означавало, че те ще имат поне една обща ключова дума. Как можете да избегнете това? Просто като не го взехте предвид досега :).

Разделянето на всичките ви продукти на категории е повече от достатъчно. Нека всяка категория има свое собствено описание, което отговаря на включените продукти, а проблемът с канибализацията на ключови думи е решен преди дори да се появи. Тоест, ако не объркате и не поставите едни и същи ключови думи в описания на множество категории.

5. Използвайте инструменти за уеб анализ, за ​​да проследявате активността на потребителите на вашия сайт

Продажбите са точен начин за измерване на успеха на вашия уебсайт?

Може да изглежда така; все пак онлайн магазинът е сайт, създаден за продажба на неща, продажбите са това, за което става дума. SEO оптимиаторите, разбира се, знаят по-добре. Дори ако оптимизацията за търсачки е изцяло табу за вас, все още може да подозирате, че без значение колко добре се представя уебсайтът ви, все още може да има място за подобрение.

И няма да ви се налага да се лутате в тъмното. Има инструменти, създадени за самата цел за проследяване на активността на потребителите на уебсайтове.

1. Google Analytics

Не може да има сайт за електронна търговия без призиви за действие. „Добави в количката“, „купи сега“, „научи повече“ – това са най-очевидните примери. Освен това всяка подканваща фраза има присвоена URL връзка (освен ако не задейства функция на JavaScript). Можете ли да го използвате в своя полза? О да.

Добавете UTM тракери към тези връзки и можете да отчитате броя на кликванията, получени от вашите призиви за действие. Резултатите ще се покажат във вашия акаунт в Google Анализ. Комбинирането на тези цифри с други статистически данни, като показвания на страници и степента на отпадане, може да ви даде представа какво кара вашите посетители да кликват / действат. Има ли сред тях повече отказващи се, отколкото купувачи? Използвайте UTM проследяващ код, ако искате да знаете.

2. Генератори на топлинна карта

Има още по-мощен тип инструмент за наблюдение на активността на потребителите. Представете си, ако страниците на вашия уебсайт биха могли да ви кажат къде потребителите кликат върху тях. Няма как да разберете това само като преглеждате страниците, нали? Тук идват генераторите на топлинна карта.

Топлинните карти са екранни снимки на вашите уеб страници с малко допълнителна визуална информация: точки и петна, които представляват щраквания с мишката, както и броя на тези щраквания. Погледнете, за да видите какво имам предвид:

Heat Cart
Heat Cart
heat_map_color
heat_map_color

Ние от eXtremeSEO използваме генератор на топлинна карта, наречен Crazy Egg, и много пъти е бил голяма помощ.

Въпреки това, не приемайте, че всеки тип инструмент за проследяване на активността на потребителите е по-добър от другия и можете да управлявате само с един. Генераторите на топлинна карта предоставят данни, които не са налични в Google Analytics, но е вярно и обратното. Следователно най-добрият ви залог е да използвате и двете и да увеличите максимално количеството ценна информация, която получавате. Това е най-ефективният начин за подобряване на вашите проценти на реализация!

6. Не оставяйте страница без връзка

Уебсайтовете и техните страници не се показват автоматично в резултатите от търсенето, след като ги създадете. Всъщност те може изобщо да не се появят там, ако определено нещо липсва.

Вижте, търсачките имат ботове, наречени „паяци“ или „краулери“. Тяхна работа е да намират уеб страници и да ги правят видими за търсачките. Но за да се придвижват от една страница на друга, те се нуждаят от страниците да бъдат свързани с хипервръзки, иначе е невъзможно. Страница без входящи връзки не може да бъде записана в индекса на търсачката – и следователно не може да бъде намерена от вашите потенциални клиенти.

Трябва да отбележа, че две страници, които се свързват една с друга, но не са свързани с никоя друга страница, също няма да бъдат обхождани от паяци. Вижте тази импровизирана диаграма, за да видите какво имам предвид.

internal-links
internal-links

Като оставим настрана технически фактори, връзките не трябва да се виждат само за търсачките. Вашите потребители също трябва да могат да навигират свободно във вашия сайт. Имайте това предвид, когато планирате вътрешната структура на връзките на вашия моден магазин и поставете най-важните връзки в ясен изглед. Забъркването на това е по-лесно в онлайн магазин, отколкото в повечето други уебсайтове, тъй като често трябва ръчно да добавяте нови категории в навигацията на вашия сайт.

7. Изграждайте обратни връзки от други сайтове в бранша

И до днес входящите връзки от съответните уеб страници остават един от най-мощните фактори за класиране. „Уместно“ е важната дума тук. Ако искате вашият моден уебсайт да се класира високо в търсачките, ще ви трябват препратки от други уебсайтове, свързани с модата. И така, как да накарате тези сайтове да се свързват обратно към вас?

Първата стъпка е създаването на изключително съдържание, към което другите ще искат да се свържат. Сбъркайте/пропуснете това и скоро няма да забележите увеличение в класирането. Ще ви трябват визуално привлекателни изображения, тъй като модата го изисква и няма да навреди, ако човекът, чиято обратна връзка искате, получи обещание да получи нещо в замяна – например връзка към техния сайт. Разбира се, трябва да е в рамките на Указанията за уеб администратори на Google .

„Добре, имам невероятно съдържание в моя моден сайт и съм готова да действам. Какво следва?“

Радвам се, че попита. Ето цъкни тук.

1. Обърнете се към модните блогъри. Ако наистина имате нещо, за което си струва да пишете, така ще бъде логично и взаимопомощ. След като има публикация в блога за най-новите модни тенденции или дизайнерски идеи, читателите на блога ще посетят сайта ви. Увеличаването на трафика не звучи ли като приятен бонус в допълнение към връзката? Можете да намерите най-добрите блогъри във вашата ниша с Web Buzz Monitor на WebCEO , за да видите кои блогъри споменават точните ключови думи с дълга опашка, за които искате да бъдете споменати.

2. Интервюирайте някой от модната индустрия. Това може да бъде дизайнер или знаменитост – когото имате късмета да намерите. Интервюто с важен човек е доста свързано съдържание и вашият интервюиран може да бъде първият, който ще ви даде обратна връзка. Те ще дадат добър пример за другите и ще предизвикат повече връзки.

3. Организирайте офлайн събития. Съдържанието на вашия уебсайт не е единственото нещо, което може да ви донесе обратни връзки. Можете да се запознаете с блогъри, които могат физически да присъстват на модно събитие и ако познавате някой и можете да ги поканите – направете го. Организирайте модно събитие или просто участвайте в него и вашите приятели блогъри несъмнено ще ви споменат в следващата си актуализация.

Изграждането на връзки не трябва да се прави лекомислено. В много ниши успехът ви зависи от това колко авторитет изграждате за вашия сайт и този авторитет се измерва в обратни връзки – цифрово доказателство, че наистина сте част от вашата ниша, признато от другите в нея. Започнете да създавате своя линк профил, ако все още не сте го направили, след което следете внимателно напредъка си. Междувременно очаквайте продължение на тази публикация с още по-ефективни съвети за правене на SEO оптимизация за модни сайтове!

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.