9 най-добри стратегии за SEO оптимизация за финансови съветници

Според проучване, проведено от PR Newswire, 76% от потребителите разглеждат онлайн присъствието на компанията, преди физически да посетят бизнес. Освен това проучване разкри, че 67,7% от потребителите се влияят от онлайн прегледи, когато вземат решения за покупка.

В днешно време силното онлайн присъствие е от решаващо значение за бизнеса, включително финансовите консултанти. Един от най-ефективните начини да подобрите видимостта си и да привлечете потенциални клиенти е чрез SEO оптимизация.

В тази публикация в блога ще разгледаме деветте най-добри SEO стратегии, специално пригодени за компании за финансови услуги.

Какво е SEO оптимизация?

SEO или оптимизацията за търсачки се отнася до процеса на оптимизиране на уебсайт за подобряване на неговата видимост и класиране в Google и други търсачки като Yahoo и Bing. Като прилагате SEO техники като финансов съветник, можете да увеличите трафика на уебсайта, да привлечете повече квалифицирани потенциални клиенти и в крайна сметка да развиете бизнеса си.

Значението на SEO оптимизацията за финансовите консултанти

Тъй като повечето потребители се обръщат към търсачките, за да намерят финансови услуги, уебсайтът на финансовия консултант трябва да се показва на видно място в резултатите от търсенето. Като се класирате по-високо в търсачките, можете да създадете доверие, да изградите доверие и да се позиционирате като експерт в индустрията. Тази повишена видимост може да доведе до повече клиенти и по-добри бизнес възможности.

SEO на страницата срещу SEO извън страницата

Преди да се потопите в конкретни стратегии, важно е да разберете разликата между on-page и off-page SEO оптимизация.

SEO оптимизация на страницата включва оптимизиране на елементи на вашия уебсайт, като проучване на ключови думи, съдържание на уебсайт, мета описания и HTML тагове. От друга страна, SEO оптимизация извън страницата се фокусира върху външни фактори като препратки и сигнали от социалните медии, които оказват влияние върху авторитета и надеждността на вашия уебсайт.

Стратегии за SEO оптимизация за компании за финансови услуги

 1. Намерете подходящи ключови думи за цялото си съдържание

Проучването на ключови думи е в основата на успешната SEO оптимизация. Започнете, като разберете ключовите думи и термините за търсене, които вашата целева аудитория използва, за да намери финансови съветници. Инструменти като Google Keyword Planner могат да ви помогнат да идентифицирате подходящи ключови думи с голям обем на търсене и ниска конкуренция. Включете тези ключови думи естествено в съдържанието на уебсайта си, включително публикации в блогове, страници за услуги и често задавани въпроси.

Искате да се съсредоточите върху ключови думи с дълга опашка, за да подобрите целевата си аудитория и шансовете си да привлечете подходящ трафик към уебсайта. Ключовите думи с дълга опашка са конкретни, подробни фрази, които са насочени към аудитория за финансови услугито. Те обикновено се състоят от три или повече думи и имат по-малък обем на търсене, но по-висок процент на реализация.

Например, вместо да насочвате към ключовата дума „финансов съветник“, можете да насочвате към по-конкретни фрази като „най-добрите финансови съветници за пенсионно планиране“ или „финансови съветници с най-висок рейтинг в София“.

Включването на подходящи ключови думи в цялото ви съдържание е от съществено значение. Но не забравяйте да пишете първо за вашите читатели – не само за търсачките. Вашите читатели винаги трябва да са на първо място, така че се съсредоточете върху предоставянето на полезно и ценно съдържание. Ако пишете ангажиращо и информативно съдържание, което отговаря на нуждите на вашата целева аудитория, то естествено ще съдържа ключови думи, подходящи за техните нужди от финансово планиране.

Ето и други съвети за използването на ключови думи като ваша стратегия за SEO оптимизация:

 • Обърнете внимание на плътността на ключовите думи и избягвайте препълването на ключови думи. Не претрупвайте съдържанието си с ключови думи, което може да навреди на вашето SEO класиране. Като основно правило се стремете към плътност на ключовите думи от около 1-2%, за да поддържате добър баланс.
 • Използвайте ключови думи ефективно за оптимизиране на вашите мета тагове. Включете подходящи ключови думи в заглавията на страниците си, мета описанията и таговете за заглавия, за да подобрите видимостта на уебсайта си в резултатите от търсачката.
 • Включете ключови думи във вашите URL адреси. Това прави вашите URL адреси по-описателни и удобни за SEO. Например, вместо да използвате общ URL адрес като “ www.yourwebsite.com/page1 ”, използвайте богат на ключови думи URL като “ www.yourwebsite.com/retirement-planning-services .”
 1. Създавайте висококачествено, подходящо съдържание

Както се казва, съдържанието е цар в света на SEO оптимизацията. Всъщност SEO оптимизацията изисква съдържание. Създаването на ценно и информативно съдържание ви помага да се класирате по-високо в търсачките и ви утвърждава като лидер на мисълта в управлението на финансите.

Създавайте публикации в блогове, статии и ръководства, които отговарят на често срещани въпроси и предоставят решения на болезнените точки на вашата целева аудитория. Не забравяйте да оптимизирате съдържанието си с подходящи ключови думи и да ангажирате читателите.

Например, можете да създадете образователна публикация в блог за планиране на пенсиониране, включително препоръчителни и дълги ключови думи като „планиране на пенсиониране за хилядолетия“ или „съвети за планиране на пенсиониране за собственици на малък бизнес“. Вашата публикация в блога може да включва ръководство стъпка по стъпка за планиране на пенсиониране и да предостави полезни съвети относно 401(k)s, IRA и др.

Освен това не забравяйте да популяризирате съдържанието си във всичките си канали в социалните медии и съответните уебсайтове на индустрията, за да увеличите максимално обхвата си и да увеличите трафика на уебсайта.

Ето други типове съдържание, които можете да създадете, за да насочите аудиторията си:

 • Пазарни актуализации и прозрения: Споделяйте редовни актуализации за пазарни тенденции, икономически събития и инвестиционни възможности, за да поддържате клиентите информирани и ангажирани.
 • Казуси и истории за успех: Подчертайте истории за успех на клиенти, които са постигнали финансовите си цели чрез вашите услуги. Показването на примери от реалния живот може да изгради доверие и надеждност.
 • Видеосъдържание: Създавайте видеоклипове, които обясняват сложни финансови концепции, предлагат инвестиционни съвети или включват интервюта с експерти в областта. Видео съдържанието е привлекателно и може да помогне за опростяване на сложна информация за клиентите.
 • Уебинари и онлайн събития: Организирайте уебинари или онлайн събития, където можете да предоставите задълбочени познания по конкретни теми за финансови услугито и да отговаряте на въпроси от участниците.
 • Електронни книги и ръководства: Създавайте изчерпателни електронни книги или ръководства, които предлагат инструкции стъпка по стъпка или стратегии за финансово планиране, управление на инвестиции или планиране на пенсиониране.
 • Инфографика: Представете данни и статистики във визуално привлекателен формат, за да направите сложната информация по-лесна за разбиране. Инфографиките могат да бъдат много споделяеми и могат да помогнат за увеличаване на видимостта на марката.
 • Отзиви на клиенти: Представете препоръки от доволни клиенти, които са се възползвали от вашите услуги за финансови услугито. Препоръките могат да изградят доверие и да привлекат нови клиенти.
 1. Създайте заслужаващи щракване мета описания

Мета описанията са кратки резюмета под заглавието и URL в резултатите от търсенето. Добре изработеното мета описание може да привлече потребителите да кликнат върху вашата уеб страница в резултатите от търсенето. Той действа като визуализация или фрагмент от това, което потребителите могат да очакват, когато посетят вашия сайт. Ако мета описанието точно отразява съдържанието на вашата страница и е завладяващо, то може да повиши честотата на кликване и да привлече повече трафик към уебсайта ви.

Ето как можете да го използвате, за да подобрите онлайн присъствието си:

 • Създайте завладяващи мета описания, които примамват потребителите да кликнат до вашия уебсайт. Примери могат да бъдат: „Готови ли сте да започнете да планирате пенсиониране? Получете отговорите, от които се нуждаете, от финансови съветници с най-висок рейтинг в София.“ или „Открийте експертни съвети и стратегии за правилно финансови услуги. Започнете да постигате финансовите си цели днес.“
 • Използвайте език, ориентиран към действие, подчертайте уникалните предимства и включете подходящи ключови думи. Добре изработеното мета описание може значително да подобри честотата ви на кликване и да привлече повече трафик към уебсайта ви. Примери за ориентиран към действие език са думи като „откриване“, „научаване“ и „започване“.
 • Поддържайте вашите мета описания кратки и по същество. Стремете се към около 120 до 158 знака (включително интервали). Това ще гарантира, че вашето мета описание няма да бъде съкратено в резултатите от търсачката.
 1. Създайте висококачествени препратки

Обратните връзки са връзки от други уебсайтове, които сочат към вашия сайт. Те служат като вот на доверие, което показва на търсачките, че вашият уебсайт е уважаван и надежден.

Изграждането на висококачествени препратки от авторитетни уебсайтове в индустрията на финансовите услуги може да повиши вашето SEO класиране. Свържете се с други уебсайтове за възможности за публикуване на гости или обмислете партньорство с влиятелни хора в индустрията, за да покажете своя опит.

Не забравяйте обаче, че изграждането на връзки трябва да се извършва органично. Винаги е най-добре да избягвате преки пътища като закупуване на връзки или участие във ферми за връзки. Това може да повлияе негативно на вашето SEO класиране и да навреди на репутацията ви.

 1. Внедрете локално SEO, за да привлечете потенциални клиенти във вашия район

Локалното SEO е от решаващо значение за финансов плановик, насочен към клиенти в конкретни местоположения.

 • Бизнес профил в Google (GBP). GBP е безплатен инструмент, предоставен от Google, който позволява на фирмите да създават онлайн присъствие и да управляват информацията си в Google Търсене и Карти. Позволява им да покажат основни подробности като име, адрес, телефонен номер, уебсайт, работно време, клиентски отзиви и снимки. Оптимизирайте вашите GBP с точна информация за контакт, работно време и подробно описание на вашите услуги.
 • Създавайте локализирано съдържание: Разработвайте съдържание, което е съобразено с вашата местна аудитория. Например, създайте публикация в блог за 10-те най-добри финансови съветници във вашия град или напишете статия за това как да изберете най-добрия съветник по финанси във вашия район. Не забравяйте да включите местни ключови думи и географски местоположения във вашето съдържание.
 • Насърчете доволните клиенти да оставят отзиви. Насърчавайте доволните клиенти да оставят положителни отзиви, което може значително да повлияе на класирането в местното търсене.
 • Местни цитати и списъци с директории: Избройте бизнеса си в местни сайтове с директории като Yelp, Yellow Pages и специфични за индустрията директории. Осигурете последователност във вашето име, адрес и телефонен номер (NAP) във всички онлайн платформи.
 1. Осигурете последователност на NAP на вашия уебсайт за финансови услуги

Както споменахме, последователността е ключова, когато става въпрос за NAP информация на вашия уебсайт.

Уверете се, че името, адресът и телефонният номер на вашия бизнес са последователни в целия уебсайт, включително долния колонтитул, страницата за контакти и други подходящи секции. Тази последователност помага на търсачките да потвърдят вашата бизнес информация и подобрява видимостта при локално търсене.

 1. Уверете се, че вашият уебсайт се зарежда бързо

Скоростта на уебсайта е критичен фактор в SEO класирането. Бавно зареждащият се сайт може да повлияе негативно на потребителското изживяване и да доведе до по-високи нива на отпадане.

Ето как можете да го направите:

 • Оптимизиране на размерите на изображенията: Компресирайте и оптимизирайте изображенията в уебсайта, за да намалите размера на файловете без компромис с качеството. Инструменти като ResizeImage могат да помогнат в този процес.
 • Минимизирайте HTTP заявките: Намалете броя на HTTP заявките, като комбинирате множество CSS и JavaScript файлове в един. Това спомага за рационализиране на процеса на зареждане.
 • Активиране на кеша на браузъра: Използвайте кеша на браузъра, за да съхранявате определени елементи на уебсайта на устройството на потребителя. Това позволява следващите посещения да зареждат уебсайта по-бързо, тъй като кешираните елементи не трябва да се изтеглят отново.
 • Използвайте мрежи за доставка на съдържание (CDN): CDN разпространяват съдържанието на уебсайта между множество сървъри по целия свят, позволявайки на посетителите да имат достъп до сайта от сървър, който е по-близо до тяхното местоположение. Това намалява латентността и подобрява скоростта на зареждане.
 • Оптимизирайте кода: Уверете се, че кодът на уебсайта е чист и ефективен. Минимизирайте CSS и JavaScript файловете, като премахнете ненужните знаци и интервали. Това намалява размера на файловете и подобрява времето за зареждане.
 • Дайте приоритет на съдържанието на видимата на екрана част от страницата: Първо заредете най-важното съдържание на видимата на екрана част от страницата (видимо без превъртане), така че потребителите да могат незабавно да започнат да се ангажират със сайта.
 • Прилагане на мързеливо зареждане: Мързеливото зареждане е техника за уеб разработка, която позволява на уебсайтовете да зареждат съдържание само когато е необходимо, вместо да зареждат цялото съдържание едновременно. Целта на отложеното зареждане е да подобри производителността и скоростта на уебсайта чрез намаляване на първоначалното време за зареждане. Използвайте техники за отложено зареждане, за да зареждате изображения и други медии само когато се появят на екрана на потребителя. Това предотвратява ненужното зареждане на цялото съдържание наведнъж.
 • Изберете бърз уеб хост: Изберете надежден и бърз доставчик на уеб хостинг, като Kinsta, Site и WP Engine, който е специализиран в хостването на уебсайтове на фирми за финансови консултанти. Потърсете доставчици, които предлагат оптимизирани сървърни конфигурации и доставка на съдържание.
 1. Вашият уебсайт трябва да е удобен за мобилни устройства

Тъй като все повече хора използват мобилни устройства за онлайн търсене, наличието на удобен за мобилни устройства уебсайт е от съществено значение.

Ето няколко съвета:

 • Адаптивен дизайн: Уверете се, че вашият уебсайт е изграден с отзивчив дизайн. Това означава, че оформлението и съдържанието автоматично ще се адаптират към различните размери на екрана, осигурявайки оптимално изживяване при гледане на мобилни устройства.
 • Опростете навигацията: Рационализирайте навигацията на уебсайта си, за да улесните мобилните потребители да намират информацията, от която се нуждаят. Използвайте ясна структура на менюто с кратки етикети и помислете за прилагане на хамбургер меню за ефективна навигация на по-малки екрани.
 • Оптимизиране на скоростта на страницата: Мобилните потребители очакват бързо зареждане. Оптимизирайте производителността на уебсайта си чрез компресиране на изображения, минимизиране на кода и използване на техники за кеширане, за да намалите времето за зареждане.
 • Удобни за мобилни устройства формуляри: Ако вашият уебсайт включва формуляри за генериране на потенциални клиенти или за контакти, уверете се, че са проектирани да бъдат удобни за мобилни устройства. Използвайте полета на формуляри, които са лесни за докосване, избягвайте прекомерни изисквания за въвеждане и използвайте функции за автоматично попълване и валидиране, където е подходящо.
 • Ясни призиви към действие (CTA): Уверете се, че бутоните ви подканващи към действие са лесно видими и върху тях може да се кликне на мобилни устройства. Те трябва да са достатъчно големи, за да ги докоснете с пръст и да се отличават от останалото съдържание.
 • Размер на шрифта и четливост: Изберете четлив размер и стил на шрифта за мобилни устройства. Избягвайте малки шрифтове, които изискват увеличаване, за да се четат, тъй като това може да разочарова потребителите. Поддържайте достатъчен контраст между текста и фона за четливост.
 • Тествайте на различни устройства: Редовно тествайте уебсайта си на различни мобилни устройства, за да сте сигурни, че се показва правилно и функционира гладко. Това ще ви помогне да идентифицирате всички проблеми и ще ви позволи да направите необходимите корекции.
 1. Използвайте инструменти за SEO оптимизация, за да наблюдавате ефективността на уебсайта си

Трябва да наблюдавате ефективността на уебсайта си и усилията за SEO оптимизация, за да можете да коригирате стратегиите си съответно. SEO инструментите могат да предоставят ценна информация за различни аспекти на ефективността на вашия уебсайт, като ви помагат да идентифицирате области за подобрение и да оптимизирате съдържанието си.

Ето няколко, които можете да използвате:

 • Проследяване на ключови думи. SEO инструменти като SEMrushAhrefs и Moz ви позволяват да проследявате класирането на уебсайта си за конкретни ключови думи. Като наблюдавате ефективността на ключовите думи, можете да определите кои ключови думи привличат трафик към вашия сайт и да направите корекции, за да подобрите позициите си в класирането.
 • Анализ на обратната връзка: обратната връзка е съществен фактор в класирането в търсачката. Инструменти като Ahrefs и Majestic могат да ви помогнат да наблюдавате обратните връзки на уебсайта си и да анализирате тяхното качество и уместност. Тази информация може да насочи вашите усилия за изграждане на връзки и да ви помогне да идентифицирате потенциално вредни или спам препратки.
 • Одит на сайта: Инструментите за SEO оптимизация като Screaming Frog и Sitebulb извършват изчерпателни одити на сайта, като анализират различни технически аспекти, които могат да повлияят на ефективността на вашия уебсайт. Тези инструменти идентифицират повредени връзки, дублирано съдържание, липсващи мета тагове и проблеми със скоростта на зареждане на страницата.
 • Интегриране на анализ: Много инструменти за SEO оптимизация се интегрират с платформи за уеб анализ като Google Analytics, Google Search Console или Adobe Analytics. Тази интеграция ви позволява да наблюдавате важни показатели като органичен трафик, потребителско поведение, реализации и степен на отпадане, предоставяйки представа за цялостната ефективност на вашия уебсайт.
 • Анализ на конкурентите: инструментите за SEO оптимизация предлагат функции за анализ на конкуренти, които ви позволяват да наблюдавате ефективността на вашите конкуренти в класирането при търсене. Можете да сравните ефективността на уебсайта си с конкурентите и да идентифицирате стратегии, които те могат да използват, за да ви изпреварят.

Създайте добра онлайн репутация със SEO оптимизация и привлечете повече клиенти

Прилагането на ефективни стратегии за SEO оптимизация е от решаващо значение за финансовите съветници, за да увеличат своята онлайн видимост и да привлекат квалифицирани потенциални клиенти. Чрез оптимизиране на вашия уебсайт и съдържание за търсачките можете да подобрите своето онлайн присъствие и да привлечете органичен трафик към вашия сайт. Включете деветте стратегии, обсъдени в това ръководство, във вашите маркетингови усилия за финансови услуги, за да се позиционирате като доверен авторитет в индустрията и да привлечете постоянен поток от квалифицирани потенциални клиенти.

Готови ли сте да изведете уебсайта си за финансови услуги на следващото ниво? Свържете се с нас днес, за да обсъдим как можем да ви помогнем да оптимизирате вашето онлайн присъствие и да приложим тези най-добри стратегии за SEO оптимизация!

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.