PPC – как работи?

Как работи PPC?

За да използвате рекламните мрежи и да позиционирате там реклама за бизнеса Ви, добре е да разбирате принципа им на работа и по какъв начин се менажират инвестираните от Вас средства. Именно затова в тази статия ще разясним  различните начини за плащане в различните платформи. Ще говорим основно за PPC – Pay-Per-Click и CPM – Cost-Per-Impression.

От двата варианта по-рентабилен в доста случаи е първият, тъй като по този начин Вие плащате на практика само за кликовете, които хората са направили към сайта Ви. Когато рекламата Ви просто се показва и при достигане на определени импресии трябва да направите плащане на дневния бюджет независимо от броя кликове, Вие можете да загубите сериозни суми за по-дълги периоди от време. Ето защо е препоръчително на първо време, докато оформите рекламните си подходи да използвате плащане на всеки клик към Вашата фирмена страница.

Принципът на работа на рекламните мрежи въобще не е труден, дори напротив. Най-важно е да умеете добре да разпределяте средствата, които сте готови да инвестирате, за да не приключат те преди да сте направили необходимия брой продажби и да бъдете на загуба. В такъв случай трябва добре да обмислите стратегията си и промените тактиката, за да компенсирате загубеното и отново излезете на печалба, постепенно увеличавайки  процента успеваемост.

Ако разполагате с няколкостотин лева за реклама, рекламните мрежи за PPC кампании Ви позволяват да определите дневен бюджет –  това е сумата, която системата ще харчи най-много на ден. Другият важен елемент е цената на клик, която Вие плащате – бид. Определяйки някаква цена, Вие трябва да се стремите да бъдете някъде по-средата на това, което някой е готов да заплати максимално – това е може би най-рентабилният избор, тъй като в противен случай може да се получи прекалено голяма цена на всеки клик и спечелите по-малко посещения от рекламата на ден. А тъй като при показване на спонсорирани връзки при търсене в Google например или рекламните карета в отделните сайтове има подреждане според големината на Вашия бид, не е добра идея да намаляте цената прекалено. В такъв случай връзката към Вашия фирмен сайт просто ще се показва прекалено ниско или въобще няма да излиза при някои презареждания на страницата, което допълнително ще намали възможностите ви да се сдобиете с уникални посещения.

Когато има налице голям бид, ако няма рекламодател, който да избере по-висока цена, последният печели винаги първа позиция при показване на рекламните връзки. Когато обаче бюджетът свърши вследствие на големите цени за клик, въпросната реклама бива спирана и повече не се показва в системата за дена. Това означава, че кликовете ще станат малко по-евтини и всички останали конкуренти ще заемат една позиция по-високо.

Ако има голяма разлика между най-скъпите бидове,  например около долар или 50 цента, при клик на рекламата с най-висока цена рекламодателят, т.е. Вие и Вашата фирма, заплаща с около 5 цента повече от най-високия рекламен бид след Вас. По този начин, избирайки сериозна сума за бид, Вие можете да бъдете сигурни, че ще бъдете на предни позиции, без да губите излишни средства, тъй като подреждането става на минимум фрагменти от около 5 цента. Има варианти, в които е възможно SEO оптимизация да е по-изгодна при намиране на добри професионалисти на добра цена.

CPM действа по същия начин що се касае до бидване.

Обадете се на eXtremeSEO за разрешаване на ребуса с Вашата интернет реклама и SEO оптимизация.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.