SEO за блогъри за храни / кулинари / : Как да оптимизирате своя кулинарен блог

Ето няколко съвета за оптимизиране на търсачките за блогъри за храни – подходящи както за професионалисти, така и за начинаещи.

 

SEO за блог за кулинария
SEO за блог за кулинария

Работим с много популярни блогъри за храни / кулинари по поддръжка на техните WordPress сайтове. В резултат на това научихме доста за оптимизацията за търсачки за съдържание на рецепти.

И точно както храната е предназначена за споделяне, така трябва да се споделят и съветите за SEO оптимизация !

Така че, без повече приказки, ето седем съвета за SEO блогър кулинар, които ще качат в топа вашата SEO игра с рецептите.

1. Дълга опашка, дълга опашка, ДЪЛГА ОПАШКА!

Толкова голяма част от SEO е свързана с опити да се влезе успешно в дадена ниша и да изгради авторитет в тази ниша. Всеки има рецепта за салата от зеле, но какво прави вашата салата от къдраво зеле специална или различна? Отговорът на този въпрос се намира във вашите дълги ключови думи.

Ще се изненадате от това как конкретни хора ще проведат своите търсения на храна. Разбира се, много хора просто ще потърсят „рецепта за ……….“ и ще щракнат върху първия резултат. Но много други хора търсят рецепти, които отговарят на определени специфични критерии – независимо дали става дума за рецепти за диетични ограничения или рецепти, които съдържат конкретна съставка, която търсещият трябва да използва от килера или хладилника си. Тези хора може да търсят „вегански скуош с ……… и сирене“  и това е пример точно за ключови фрази с дълга опашка, които искате да преследвате, за да хванете част от този трафик на по-ниска конкуренция .

Извършването на малко проучване на ключови думи с дълга опашка също ви помага да се въоръжите с идеи за бъдещо съдържание на рецепти.

2. Изберете вашите категории и тагове внимателно и се придържайте към тях.

 

SEO за кулинарен блог
SEO за кулинарен блог

Правилното организиране на вашите WordPress категории и тагове улеснява потребителите и търсачките да намерят това, което търсят.

Установяването на категории и тагове е от решаващо значение за всеки блог на WordPress, който произвежда много съдържание. Ако сте блогър кулинар, вероятно вече знаете, че категориите и етикетите ви позволяват да създавате архивни страници с рецепти, организирани по хранителни нужди, съставки, време за хранене и други. Това е невероятно полезно както за потребителите, така и за търсачките, така че трябва да знаете как и кога да използвате категориите и таговете правилно.

Подчертаваме това, защото въз основа на нашия собствен опит в работата с блогъри кулинари през годините е невероятно лесно категориите и етикетите да излязат извън контрол. Като цяло искате да имате само няколко категории, под които вашето съдържание може да се побере, а след това можете да използвате тагове, за да бъдете по-конкретни.

3. Изпреварвайте календара.

СЕО за кулинария
СЕО за кулинария

Ние сме твърдо в лагера „тиквеният хляб е вкусен през цялата година“.

Животът на кулинарния блогър често означава, че печете тиквен хляб през юли и тествате рецепти за Великден през пролетта. Тиражирането на специфично за сезона съдържание по-рано може да бъде полезно за вашите читатели, които обичат да планират предварително, но SEO оптимизацията е една от основните причини, поради които е абсолютно необходимо.

Може би сте чували, че SEO е дълга игра и има нужда от стратегия. Отнема време. Ако публикувате ново съдържание, понякога може да отнеме седмици или дори месеци търпеливо чакане или продължителна оптимизация, за да се установи тази публикация в позиция, от която се чувствате добре и печелите. Така че прегърнете зимния тиквен хляб!

4. Помислете за потребителското изживяване на вашия сайт

 

SEO и храна
SEO и храна

Лесно ли е за потребителите да следват рецепта, използвайки вашия уебсайт?

„Уф, защо блогърите кулинари просто не млъкнат и вече не стигнат до рецептата!“

Чували ли сте това преди? Дългите лични истории, предваряващи рецепта, са спорна тема сред блогърите кулинари и техните читатели. Някои читатели искат блогърите за рецепти просто да стигнат до въпроса:

Нашето мнение? Склонни сме да съчувстваме на фууд блогърите в този случай. Не само защото вярваме, че е техен избор да пишат за всичко, което искат ( в края на краищата това е техният блог!), но и защото може да бъде от полза за SEO оптимизацията.

Качественото съдържание в дълга форма е ценно и в много случаи е необходимо за успех. Тези лични истории помагат на търсачките като Google да разграничат блогърите кулинари от огромни сайтове за събиране на рецепти. Те също така предоставят на хранителните блогъри възможност да генерират приходи за работата си с реклами, доставени във вътрешността на съдържанието. Разбира се, никой не обича реклами, но тъй като повечето блогъри кулинари предлагат рецептите си безплатно на всеки в интернет, това е един от начините да бъдат компенсирани за труда си.

Всичко казано, потребителското изживяване на вашия блог е важно. Не искате потребителите (особено мобилните потребители) незабавно да бягат от вашия сайт, защото са били разочаровани от привидно безкрайно превъртане или вълна от трудно затварящи се изскачащи прозорци. Ето два съвета, които могат да ви помогнат да постигнете правилния баланс:

  • Ако сте написали по-дълга от обичайната публикация с рецепта, помислете за добавяне на анкерна връзка в началото, която дава на нетърпеливите потребители опцията да навигират директно до рецептата, ако искат.
  • Уверете се, че тествате ползваемостта на сайта си често, за да сте сигурни, че рекламите Ви не са прекалено натрапчиви или трудни за минимизиране.

5. Оптимизирайте алтернативния текст на изображението. Да, ВСИЧКИ ваши изображения.

 

„Крушка от ревен, заобиколена от пресни овесени ядки, лешници, ягоди и стъбла от ревен.“

Една от най-добрите части за следенето на блог за храни е да видите всички прекрасни снимки на храна. Но недостатъкът на наличието на всички тези изображения? Ръчно въвеждане на алтернативен текст за всеки един.

Знаем, знаем. Това са много изображения, за които да напишете алтернативен текст, но повярвайте ни, важно е да правите това за всяка публикация. Алтернативният текст не само предоставя на Google ценна информация за вашето съдържание – той позволява на хората, които разчитат на екранни четци, да възприемат съдържанието ви.

Въпреки че сме виждали някои блогъри просто да добавят името на рецептата като алтернативен текст за всички изображения в публикация, ние всъщност насърчаваме да отидем стъпка по-далеч и да направим всяко описание на алтернативния текст уникално. Например, ако споделяте рецепта за трохи от ревен, която включва снимки стъпка по стъпка, ето няколко примера за прост, но описателен алтернативен текст, който можете да използвате:

  • „Съставки за крабъл от ревен“
  • „Нарязан ревен върху дъска за рязане“
  • „Смесване на съставки за натрошен ревен“
  • „Единична порция натрошен ревен в купа“
  • „Рецепта за натрошена кора от ревен“

6. Бъдете в час със SEO заглавията и мета описанията

SEO оптимзиация за блогъри за храна
SEO оптимзиация за блогъри за храна

Постоянно създавате ново съдържание за рецепти? Не забравяйте заглавията и метаговете си!

Тъй като опитните блогъри за храна често имат обширен архив от съдържание за рецепти, може да бъде предизвикателство да се уверите, че публикациите ви винаги са в съответствие с най-новите най-добри практики за SEO оптимизация.

На най-основното ниво, всяка една от вашите рецепти трябва да има SEO заглавие и мета описание, включващо подходящи ключови думи с дълга опашка. Ако те липсват в някоя от публикациите ви – дори наистина, наистина стари публикации – може да е време да поправите това, или иначе може да задържите съдържанието на блога си от получаване на трафика, който заслужава.

Искате ли да улесните живота си? Препоръчваме да инсталирате приставката Yoast SEO, която може да рационализира процеса и да се увери, че сте в съответствие с най-добрите практики за SEO оптимизация.

7. Увеличете релевантното съдържание с вътрешно свързване / линковане / вътрешни връзки

SEO за кулинарията
SEO за кулинарията

Храната е предназначена да бъде споделена. Същото важи и за рецептите.

Никога не пропускайте възможността да включите работата си в работата си! Когато хората търсят рецепти, те често отскачат на различни сайтове, преди да се спрат на един. Ако те попаднат на вашия сайт, но решат, че тази рецепта не е точно това, което търсят, вътрешното свързване ви дава възможност да им дадете повече добавена стойност и варианти.

Свързването с другото ви съдържание също е чудесен начин да превърнете еднократния посетител в завръщащ се, посотянен, верен посетител. Ако са харесали всички снимки и надписи в някоя от публикациите ви, има голям шанс да оценят подобно съдържание и да се обърнат към вас в бъдеще за още.

Колко силна е SEO играта на вашия блог за кулинария?

Има ли някакви SEO съвети за блогъри кулинари, които сме пропуснали? Кажете ни в коментарите!

В eXtremeSEO нашият посветен екип извежда мистерията от SEO и социалните медии на показ. Свържете се с eXtremeSEO, за да обсъдим нашите услуги за SEO оптимизация

Можем да ви помогнем и в цялостна бранд стратегия.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.