SEO за лекари | Как да класирам моята медицинска практика в ТОП10 на Google?

SEO оптимизация за лекари – значи имате страхотен медицински уебсайт, но някой наистина дали го разглежда? Лесно ли се намира?

Излизате ли на върха на Google за търсене по ключови думи, свързани с вашата практика?

Искате ли да бъдете по-лесни за намиране за местните пациенти?

Имате ли нужда от SEO за вашата медицинска практика?

Съвет 1: Уверете се, че уебсайтът на вашата практика е удобен за мобилни устройства

Когато става въпрос за SEO оптимизация за лекари, удобството за мобилни устройства е от решаващо значение.

Вашият уебсайт удобен ли е за мобилни устройства? Изглежда ли добре на смартфони и таблети?

Над 62% от потребителите на интернет вече имат достъп до интернет чрез мобилно устройство
(Източник: Statista ). С други думи, ако уебсайтът ви не е удобен за мобилни устройства, тогава пропускате до 62% от бъдещите нови пациенти! Това е голям
процент, който трябва да пропуснете.

Как да разбера дали уебсайтът на моята практика е удобен за мобилни устройства?

Можете да проверите безплатно с безплатния удобен за мобилни устройства инструмент на Google за проверка .

Съвет 2: Ускорете уебсайта на вашата практика

През 1992 г. хората бяха готови да чакат 5 минути, за да се зареди снимка. Е, това вече не е така! Хората са взискателни. Те искат бърз уебсайт. И ако не е бързо, те ще напуснат сайта ви. Това е толкова просто. Google дори призна, че наказва сайтове, които се зареждат бавно .

Как да разбера дали уебсайтът на моята практика е достатъчно бърз?

Можете да проверите безплатно с безплатния инструмент за скорост на сайта на Google.

Как мога да увелича скоростта на моя сайт?

Има няколко начина да направите това. Инструментът на Google, изброен по-горе, ще идентифицира проблемите, които забавят вашия сайт. Често препоръчва:

 • Увеличаване на скоростта на хостинг;
 • Премахване на ненужно кодиране;
 • Ускоряване на обработката на по-големи файлове, като видеоклипове или голям брой изображения;
 • Редица други възможности.

Съвет 3: Съдържание, съдържание, съдържание!

В света на SEO оптимизацията съдържанието е цар! Това важи и за медицинското SEO оптимизиране на сайт. Защо бъдещите пациенти използват Google? Те търсят отговори. И ако вашият уебсайт не предоставя отговорите на техните въпроси, тогава Google няма да го постави в горната част на резултатите от търсенето.

Как мога да подобря съдържанието на уебсайта на моята практика?

На първо място, уверете се, че съдържанието, което предоставяте, е полезно. Ако бъдещите пациенти не намират информацията на вашия уебсайт за полезна, те ще напуснат уебсайта ви. Това води до по-висок процент на отпадане. Това след това ви тласка надолу в SEO класацията. Но как да разберете какво е интересно на пациентите? Има някои полезни инструменти за проверка на вида въпроси, които пациентите (и обществеността като цяло) задават. Вижте Answer The Public . Като алтернатива, просто въведете ключовата си дума в Google, след което разгледайте алтернативните предложения на Google.

Второ, уверете се, че веднага е очевидно за какво е вашата страница. Един от начините да направите това е да включите ключовите думи в заглавието или подзаглавията. По този начин пациентът може веднага да види, че вашата страница е за темата, от която се интересува.

Съвет 4: Оптимизирайте целевите страници за вашите ключови думи

Има много подобрения, които можете да направите на целевите си страници, за да ги оптимизирате за SEO. По-долу сме изброили няколко от тях:

Накарайте пациентите да искат да щракнат върху заглавието на страницата и фрагмента текст от страницата

След като пациент извърши търсене в Google, той вижда 10 органични резултата от търсене. Тези резултати ще покажат заглавие на страница, URL адрес и фрагмент (описание). Въз основа само на тази информация пациентът ще реши дали вашият сайт е това, което търсят. Ето защо е жизненоважно заглавието и описанието на вашата страница да крещят „щракни ме!“ на бъдещи пациенти.

Добавете изображения и видеоклипове

Твърде много текст може да изплаши бъдещите пациенти. Ако пациентите напуснат страницата ви в рамките на 30 секунди, това се счита за „отпадане“. Колкото по-висока е степента на отпадане, толкова по-малко вероятно е Google да класира страницата ви по-високо при следващата заявка за търсене за същата ключова дума. Вмъкването на няколко изображения, които се отнасят до ключовата дума, помага да се увери пациента, че вашата страница е подходяща за тяхното търсене. Освен това изображенията и видеоклиповете могат да увеличат честотата на кликване. По-високите нива на кликване са друг индикатор за Google, че пациентът се интересува от вашата страница. Това впоследствие ще повиши вашето SEO за бъдещи търсения, използващи същата ключова дума.

Използвайте прост и лесен за четене език

Като лекар може да сте свикнали почеркът ви да е недостъпен за пациентите. Въпреки това, когато става въпрос за SEO за медицински уебсайтове, е жизненоважно пациентите да могат лесно да четат и разбират съдържанието на вашата страница. Това е известно като „четимост“. Смята се, че четимостта е един от факторите, включени в алгоритъма за търсене на Google. С други думи, опитайте се да избягвате дълги изречения и пасивното, формално общуване. Използвайте кратки, активни изречения. Той също така помага за разделянето на текста на по-къси абзаци.

Съвет 5: Създайте профил в Google My Business за вашата медицинска практика

По отношение на медицинския маркетинг за лекари, това е едно от най-добрите (и безплатни) неща, които можете да направите. Google често поставя карта в горната част на резултатите от търсенето. За да се появите на тази карта, трябва да имате профил в Google My Business (GMB). Не само, че профилът е безплатен за създаване, но също така предоставя страхотни статистически данни, като например:

 • Броят на обажданията до вашата практика през вашия GMB профил;
 • Броят на хората, които поискаха насоки за вашата практика;
 • Броят хора, които са прегледали вашия профил.

Как мога да създам профил в Google My Business за лекар или медицинска практика?

За да създадете профил в Google My Business, просто кликнете върху следната връзка, след което следвайте инструкциите:  https://www.google.com/business/

Колко струва създаването на профил в Google My Business?

Нищо! Създаването на профил в Google My Business е абсолютно безплатно.

Имам профил в Google My Business, но защо не се показва на картата?

Google разполага само с 3 профила в Google My Business на картата в горната част на резултатите от търсенето. С хиляди други лекари и практики, които се конкурират с вас, може да се чудите как можете да увеличите шансовете си да бъдете избрани за една от 3-те позиции на върха. Има няколко съвета как да направите това.

 • Първо се уверете, че сте актуализирали профила си с възможно най-много информация. Например, ако сте ортопедичен хирург, не забравяйте да изберете това като вид услуга. Ако се занимавате и с офис физиотерапия, добавете и този етикет плюс всички други услуги, които предлагате;
 • Актуализирайте работното си време;
 • Попълнете описанието на практиката;
 • Добавете изображения с добро качество към вашия профил;
 • Научете как да увеличите броя на 5-звездните прегледи на лекари.

Съвет 6: Създайте профили в социалните медии за вашата медицинска практика или лекар(и)

Винаги съм бил скептичен към възвръщаемостта на доходите от социалните медии. Въпреки това, по отношение на SEO за лекари, социалните медии са много полезни. Връзките от платформите на социалните медии (като Facebook и Twitter) могат да дадат на уебсайта на вашата практика голям SEO тласък. Това е така, защото те имат високи авторитети на домейн. С други думи, в очите на Google те са надеждни обратни връзки. Създаването на профили в социалните медии за вашата практика и редовното публикуване в тях ще даде на вашата SEO кампания положителен тласък.

Съвет 7: Създайте други висококачествени връзки

Наличието на висококачествени препратки от реномирани сайтове на трети страни има много положителен ефект върху SEO оптимизацията ви. Същото важи и за SEO кампаниите в здравеопазването.

От кои сайтове трябва да направя връзка към моя медицински уебсайт?

Трябва да свързвате сайта си само със сайтове на трети страни, които са „уважавани“ в очите на Google. Добър показател за това е домейн Authority или Page Authority на страницата. Този резултат се дава от 0 до 100. Например, Google има право на домейн от 100, докато чисто нов сайт (обикновено) ще има право на домейн от 0. Можете да проверите това тук .

Как мога да убедя сайтове на трети страни да поставят връзка към уебсайта на моята практика?

Получаването на качествени обратни връзки може да бъде трудно и отнема много време. Въпреки това, като лекари, имате възможности за много страхотни препратки в бранша. Предлагаме следното:

 • Медицински организации. Имате ли членство в медицински организации? Това често може да ви даде право на профил, където можете да добавите URL;
 • Социална медия. Не забравяйте да свържете профилите на вашата практика в социалните медии към вашия уебсайт. Сайтове като Facebook, Twitter и LinkedIn имат високи авторитети на домейна, така че това са страхотни препратки;
 • Медицински справочници. Моля, имайте предвид, че не всички директории имат високи параметри на домейна. Ето защо трябва да избирате внимателно. Колкото по-конкретни и свързани с вашата медицинска специалност, толкова по-добре. Трябва да избягвате изброяването в общи директории с ниски пареаметри на домейна.

Съвет 8: Редовно добавяйте ново, ново съдържание към уебсайта на вашата практика

Ботовете за обхождане на Google непрекъснато проверяват за актуализации на уебсайтове. Това ще идентифицира дали страницата ви е добавила ново съдържание. Сайтове, които редовно добавят ново съдържание, се считат за „по-свежи“, което се казва, че е един от факторите в алгоритъма на Google. Това е логично. Google иска да постави най-добрите и актуални сайтове в горната част на резултатите от търсенето. Например, ако уебсайтът на един лекар не е актуализиран от 2005 г., тогава съдържанието вероятно ще е остаряло (особено в постоянно променяща се сфера като медицината). Това впоследствие намалява шансовете му да се класира високо в резултатите от търсенето.

Съвет 9: Увеличете трафика към сайта на вашата практика

В света на медицинското SEO оптимизиране успехът поражда успех. С други думи, колкото повече трафик има вашият сайт, толкова повече това подобрява SEO оптимизацията. Увеличавайки трафика към вашия сайт, той може (но не винаги) да има положителен ефект върху SEO кампанията на вашата практика.

Как мога да увелича трафика към моя уебсайт?

Освен SEO оптимизация, има няколко начина да направите това:

 • бюлетини. Изпращайте бюлетини до вашите пациенти и пощенски списък. Бюлетините трябва да включват връзки към вашия уебсайт, което ще увеличи трафика към вашия сайт;
 • Социална медия. Изграждането на аудитория в социалните медии също може да помогне за увеличаване на трафика към вашия сайт.
 • Реклама. Facebook и Google Ads струват пари, но могат да бъдат бърз и ефективен начин за привличане на нови пациенти към вашия сайт. Прочетете повече за Google Ads for Doctors или Facebook Ads for Doctors .

Съвет 10: Инсталирайте Google Analytics

Как да разберете дали вашата медицинска SEO кампания се представя добре? Google Analytics може да помогне. Той може да предостави жизненоважна статистика, като например:

 • Брой посетители на сайта;
 • Източник на посетители на сайта (реклами, срещу органични резултати, срещу социални медии и т.н.);
 • Кои страници са най-популярни;
 • На кои страници пациентите напускат  вашия сайт;
 • Много други статистики.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.