SEO оптимизация – мониторинг: Какво да наблюдаваме и как?

SEO оптимизацията означава в по-голямата си част работа с голямо количество данни. Един уебсайт може да има до хиляди подстраници, ключови думи и вътрешни връзки за жонглиране. Ако този сайт работи в конкурентна индустрия, тогава ще трябва да включи външни връзки от хиляди домейни.

Помислете какво се случва, ако оптимизирате повече от един уебсайт. Количеството данни нараства експоненциално: можем да кажем, че в крайна сметка получавате истински големи данни.

Сега нека добавим променливостта на алгоритъма на Google, непредвидените действия на вашите конкуренти и изчезващите препратки към вас. Как управлявате всички тези данни?

Тъй като индустрията се развива и ние имаме повече информация, която да следим, провеждането на пълни одити на сайта на регулярна основа, без софуер, се превръща в нещо от миналото.

С ограничено време и ресурси е налице ясно преминаване от чести одити към наблюдение на обекти: процес, който вече е интегриран в по-автоматизиран работен процес. Разликата с одита и мониторинга е, че с одита трябва да сортирате информацията на ръка, за да определите къде вашият сайт не се представя добре или къде може да има грешки, които трябва да бъдат коригирани. С наблюдението тази информация се доставя директно до вас, спестявайки ви време и създавайки по-ефективен процес.

Мониторинг

Пазарът не харесва, когато нищо не се случва и не е по-различно в SEO индустрията. Всички релевантни от гледна точка на SEO оптимизацията функции и показатели могат да бъдат наблюдавани с помощта на специализирани инструменти.

За съжаление, няма такова нещо като един единствен инструмент за наблюдение на всичко. Но само с помощта на няколко приложения можете да следите кое е важно. Можете също да комбинирате данните от няколко източника – но ще говорим повече за това по-късно. По същество инструментите за наблюдение гарантират, че получавате най-важната информация чрез отчети и сигнали.

Доклади

Отчетите ви позволяват да анализирате променливостта на отделните стойности във времето и ви позволяват да демонстрирате стойността на вашите усилия по SEO оптимизация. Колкото и важни да са те, вашата добавена стойност като SEO оптимизатори е в разработването и прилагането на стратегия, а не непременно в създаването на отчетите.

Инструменти като Oncrawl могат да ви помогнат да изготвите персонализирани отчети, за да следите състоянието на вашия сайт, да управлявате миграциите на сайтове или да наблюдавате трафика и поведението на ботовете на търсачките. По-долу са някои от конкретните отчети, които можете да намерите в Oncrawl:

Тенденции за даден показател или KPI

Проследявайте и докладвайте показателите, които са от значение за вашия бизнес и как те варират във времето, било то растеж на обратни връзки, органичен трафик, кодове на състояние или дублирано съдържание. Можете да изберете показателите, които искате да проследявате, и да персонализирате начина, по който таблото ви за управление отчита.

Сравнение в две точки във времето

Обхождането върху обхождането ви позволява да сравните резултатите от две обхождания, за да ви покаже въздействието на промените във вашия сайт. Може да бъде изключително полезно за проследяване на промените във времето, за миграции на сайтове или за наблюдение на модификациите на сайта.

Обобщени отчети

За да наблюдавате изцяло SEO оптимизацията на страницата и извън нея, както и инфраструктурата на вашия сайт, е полезно да използвате множество инструменти (инструменти, които ще разгледаме по-подробно по-долу). Конфигурирането на предупреждения във всеки от избраните от вас инструменти гарантира, че сте защитени срещу пропускане на важни промени на вашия уебсайт.

Но какво да кажем за отчетите? Влизането в няколко различни приложения всеки ден и сравняването на данните в отделни прозорци може да бъде изключително досадно. За щастие, повечето от приложенията за мониторинг споделят данните си чрез API – и можете да комбинирате или обобщавате няколко източника на данни във формат на табло.

Едно често срещано място за събиране на данни е Google Looker Studio.

Сигнали

Сигналите са важни за наблюдението, тъй като те незабавно ви информират за всички значителни промени, направени в избраните от вас функции и индикатори. Да бъдете в крак с промените, които могат да повлияят на вашето SERP класиране или клиентско изживяване, е от решаващо значение за вашия успех в SEO оптимизацията.

Значението на праговете за предупреждение

Тъй като вашият бизнес и уебсайт са уникални, такива ще бъдат и показателите, които изберете да наблюдавате – и чувствителността на предупреждението. Праговете ви помагат да регулирате чувствителността на предупреждение. Например, може да искате да бъдете предупредени, ако повече от определен брой от вашите монетизиращи страници имат проблеми със скоростта на страницата, но само една страница, която се зарежда по-бавно от обикновено, може да не е причина за безпокойство.

Ако използвате Oncrawl, сигналите в приложението Oncrawl се задействат въз основа на напълно персонализирани условия. Вие отговаряте за избора на това, което наблюдавате, и за задаването на праг, който регулира чувствителността на предупреждението точно както ви е необходимо.

Кой може да получава сигнали

Изпращайте сигнали до правилните хора, дори ако има няколко заинтересовани. Независимо от размера на вашия екип, ключовите заинтересовани страни или дори разработчиците трябва да бъдат информирани какво се случва на вашия уебсайт.

Канали за предупреждение

Сигналите могат да се изпращат по множество канали, като комуникационни инструменти като Slack или Microsoft Teams, така че групите да получават едно известие.

Честота на предупреждение

Честотата на вашите сигнали може да имат голяма разлика и от това зависи дали можете да реагирате навреме или не. Регулирайте честотата на всеки мониторинг, която сте задали; може да искате да получавате сигнали два пъти на ден, ежедневно, седмично… каквото има смисъл за KPI, който проследявате, за вашия екип и за вашите цели.

Какво може (и трябва) да се следи в SEO оптимизацията?

Инфраструктура на уебсайта

Фактът, че притежавате уебсайт (или вашият клиент го притежава) и имате достъп до CMS и всички конфигурации, не означава, че знаете всичко, което трябва да знаете за него. За вас е много лесно да пропуснете важни проблеми, които оказват влияние не само върху SEO оптимизацията.

Наличност (време на работа)

Ако уебсайтът не работи, знаете какво се случва – той няма да конвертира никого и дори може да обезсърчи потребителя да избере дадена марка. Ако проблемите продължават, това може дори да доведе до деиндексиране.

Правилно функциониране

Проблем във важна функция на уебсайт е тих убиец на конверсията. Да приемем например, че уебсайтът ви работи, но не можете да направите поръчка, защото бутонът на последната стъпка от процеса на покупка не работи. Разбира се, ще видите ефекта под формата на спад в продажбите, но е много по-добре да откриете проблем и да го отстраните, преди да започнете да губите пари.

Изтичане на домейна и SSL сертификата

Както всички знаем, регистраторите на имена на домейни и издателите на SSL сертификати с радост ви напомнят, че трябва да подновите абонамента си. Въпреки това, грешките могат да се случат, особено ако използвате няколко имейл кутии и псевдоними. Понякога можете да пропуснете такова известие: допълнително напомняне от външен ресурс за наблюдение няма да навреди на никого.

Присъствие в черни списъци

Червен предупредителен екран, показван от браузъра вместо от самия уебсайт, е ситуация, която всеки би предпочел да избегне. Това най-често означава, че уебсайтът е заразен със зловреден софтуер и се е превърнал в заплаха за потребителите. В такава ситуация трябва да реагирате незабавно, така че възможно най-малко потребители да срещнат подобно съобщение.

Блокери на роботи

Ако никога не сте изпитвали това, не се колебайте да хвърлите първия камък. Представете си, че черновата на уебсайт се прехвърля в редовен режим, заедно с файла robots.txt, включително с блокадата на робота на търсачката. Или може би X-Robots-Tag в HTTP хедъра, който е невидим на пръв поглед. По-добре е да открием такава грешка, преди Google да актуализира индекса според нашата собствена „заявка“.

Google Analytics

Страници, които връщат код на състояние 404

Грешка 404 показва, че сървърът не е успял да извлече нищо, което съответства на заявеното от потребителя. Това обикновено се случва, когато съдържанието на даден сайт е премахнато или преместено на друг URL адрес. Неработещите връзки могат да навредят на вашето потребителско изживяване, както и да създадат общ висок процент грешки за вашия сайт, ако имате твърде много.

5xx грешки

Грешка 5xx е код, който се появява в интернет браузърите, когато сървърът не успее да изпълни заявка. Има различни 5xx сървърни кодове, които идентифицират конкретни проблеми; например 500 = вътрешна грешка на сървъра. От съществено значение е грешките 5xx да се коригират бързо, тъй като те могат да понижат класирането на страницата или да я изхвърлят напълно от индекса.

Начална страница без индекс

Тагът noindex е директива на страницата, която инструктира търсачките да не индексират определена страница. Ако търсачките не могат да индексират вашата начална страница, тя няма да бъде класирана в SERPs. Ако никой не може да намери вашия сайт в резултатите от търсенето, това няма да е добре за бизнеса.

Скорост на зареждане

След като даден уебсайт е оптимизиран за скорост, не можете просто да забравите за него и да продължите напред. В края на краищата трябва само един човек да публикува огромно растерно изображение на главната страница, за да съсипе цялата ви работа. Трябва бързо да откриете такива ситуации, за да ги коригирате възможно най-скоро.

Органичният трафик на уебсайта

Следенето на потока от органичен трафик, особено степента на отпадане и процента на реализация, е нещо, на което вероятно вече обръщате внимание. Следите ли го обаче редовно?

Осиротели страници

Страници, които съществуват или са индексирани, но не са включени в структурата на уебсайта, изпращат противоречиви сигнали до търсачките за тяхната важност. Това често ги кара да пропускат възможности за класиране и трафик. Съществуването или създаването на осиротели страници е ключов елемент за наблюдение за много SEO оптимизатори.

Наблюдение извън обекта

Добра практика е редовно да проверявате отчетите и да получавате сигнали в ключови моменти – вместо да преглеждате резултатите през цялото време. Кои са някои показатели, които трябва да наблюдавате?

SERP позиция

Основата за определяне на ефектите от SEO оптимизацията, а често – и на размера на възнаграждението за SEO услугите. Това е много трудно да се проследи самостоятелно, не толкова поради факта, че много повтарящи се заявки са блокирани от Google, а по-скоро поради широката персонализация на резултатите от търсенето и постоянното появяване на нови фрагменти, променящи начина, по който изглеждат SERP.

Ефективност на Google

Броят прегледи на SERP, CTR и кликванията, скоростта на обхождане и грешките. Данни от първа ръка, което означава данни директно от Google и Google Search Console.

Други показатели

Такива като Trust Flow (TF) или Citation Flow (CF) се използват главно за определяне на стойността на уебсайтовете като потенциални местоположения на връзки. Но в този случай също си струва да наблюдавате как се представя оптимизираният уебсайт.

Обратни връзки

SEO „валутата“, пряк резултат от маркетинга на съдържанието и много други дейности. Някои струват теглото си в злато, други не струват толкова. Необходимостта от наблюдение на препратките се проявява на две нива:

  1. Общата – числова/качествена.
  2. Подробният – което означава проследяване на конкретните придобити връзки – ако те не са изтрити или редактирани (напр. чрез добавяне на атрибута „nofollow“).

Google Search Console

Инструментите

Най-важният инструмент за проследяване на ефектите от SEO оптимизацията е гореспоменатата Google Search Console. За съжаление, тя не предлага конфигурируеми сигнали – уведомяване, например, за спад в SERP позициите. Разбира се, GSC изпраща различни видове предупреждения, но го прави по напълно независим начин.

Google Analytics  Можете да дефинирате свои собствени сигнали и да получавате известия тук, когато нещо необичайно се случи с трафика на вашия уебсайт.

Majestic е източник на много ценни данни относно оптимизиран за SEO уебсайт (включително връзките, водещи към него), който има собствен индекс, изграден по точно същия начин като индекса на Google.

Някои от усъвършенстваните SEO платформи – като Oncrawl например – предлагат непрекъснат мониторинг на цялостното здравословно и техническо SEO оптимизиране на уебсайт. Услугата проследява различни показатели, събрани чрез обхождане и анализ на регистрационни файлове. Системата за предупреждение на Oncrawl предлага много гъвкавост и персонализиране около дефинирането на точни или сложни показатели, прагове, известия и честота на предупрежденията.

Мониторинг: необходимост за ефективна SEO оптимизация?

С толкова много данни за проследяване, мониторингът се превърна в съществена част от всяка стратегия за SEO оптимизация. Мониторингът е най-ефективният начин да ви помогне да разберете какво в момента работи за вас и какво трябва да подобрите, за да постигнете по-високи позиции и да оптимизирате опита на потребителя.

Важно е да отделите време, за да намерите правилната комбинация от инструменти за наблюдение на вашия сайт, но трябва да наблюдавате и използвате сигнали за основните елементи в инфраструктурата на вашия сайт, техническото SEO представяне и SEO оптимизацията извън сайта. Работете по-интелигентно и информацията ще бъде доставена точно до вас.

 

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.