Актуализации на Google и SEO за изображения: Какво трябва да знаете

Тъй като Google обяви предстоящите промени в своите основни показатели за уеб показатели, какво означава това за SEO и по-специално за SEO за изображения?

От представянето на Panda през 2011 г. Google даде да се разбере, че потребителското изживяване е важен показател за класиране, който сайтовете трябва да вземат под внимание. Впоследствие търсачката пусна редица актуализации, алгоритми и системи за класиране, които продължават да се фокусират върху поставянето на потребителите на първо място; от Hummingbird до EAT (сега EEAT) до пускането на Core Web Vitals през юни 2021 г.

Всеки SEO вероятно вече е много запознат с текущите основни показатели за уеб показатели, които са съставени от три компонента:

  1. Largest Contentful Paint (LCP) или скоростта на зареждане на съдържанието;
  2. Кумулативно изместване на оформлението (CLS), отнасящо се до визуалната стабилност на страницата и;
  3. Закъснение при първо въвеждане (FID), което взема предвид скоростта на интерактивност или отзивчивост.

Познаването на малка част от формулата за класиране е като да погледнете зад завесата на Google и информацията е накарала редица специалисти по SEO оптимизация да съсредоточат много време и усилия върху подобряването на гореспоменатите показатели. Въпреки че Google потвърждава, че основните уеб показатели са важни, те не са единствените показатели за класиране, които трябва да оптимизирате, защото какво се случва, когато показателите се променят?

Както при повечето неща в SEO оптимиацията, техниките, стандартите и показателите непрекъснато се развиват и Google продължава да ни държи нащрек. На Google I/O през 2023 г. беше обявено, че Interaction to Next Paint (INP) ще замени First Input Delay (FID) през март 2024 г. И така, какво означава това за специалистите по SEO оптимизация?

Преминаването от FID към INP

Метриката Interaction to Next Paint (INP) вече съществуваше, но сега ще заеме мястото на FID като част от Core Web Vitals. Подобно на FID, INP е мярка за отзивчивост или интерактивност; но разликата между двете е, че INP разглежда отзивчивостта на страницата в нейната цялост. Той взема предвид всички взаимодействия на страницата и цялостното забавяне, докато FID разглежда само първото взаимодействие на страница и неговото забавяне на въвеждане. Може да изглежда като малка разлика, но има голяма разлика.

Основни уеб показатели и SEO оптимизация за изображения

Редица елементи могат да повлияят на отзивчивостта на страницата; едно от тези е изображенията. Тъй като уебсайтовете продължават да стават все по-сложни, оптимизирането на изображения става все по-важно за задоволяване на нуждите на потребителите и подобряване на производителността.

Сайтовете, които се зареждат бързо, приоритизират ресурсите, от които се нуждае потребителят, когато имат нужда от тях. С въвеждането на Core Web Vitals е от съществено значение уебсайтовете да дават приоритет на оптимизирането на изображения, за да гарантират, че отговарят на нуждите на потребителите и стандартите за производителност.

Ролята на изображенията в класирането

Изображенията се зареждаха невероятно бавно през 90-те години. Днес, с високоскоростния интернет, висококачествените изображения играят централна роля в потребителското изживяване на много уебсайтове. Изображенията и анимациите разкриват сложни истории за едно трепване на очите.

Те имат способността моментално да грабват вниманието ни и да предизвикват редица емоции, което ги прави мощен инструмент за комуникация и изразяване. Като хора изображенията ни помагат да общуваме и разбираме, сложни концепции, идеи, факти.

Според Search Engine Journal ,

„Няма доказателства, които да подсказват, че броят на изображенията на уеб страница, независимо дали са твърде много или твърде малко, по своята същност е фактор за класиране в търсенето.“

Изображенията обаче често причиняват проблеми с CLS и LCP. Те трябва да бъдат оптимизирани, за да се избегнат кошмарите на Core Web Vitals.

С риск да прозвучи малко философски, изображенията ни помагат да оформим нашето разбиране за света. Мемовете са отличен пример за това как изображенията ни помагат да създадем общо разбиране за обществото и нашето чувство за хумор.

В електронната търговия изображенията на продукта оказват влияние върху решението за покупка. Те предоставят на клиентите ясно и точно представяне на това, което купуват.

В този пример 9 продуктови етикета са показани в 21 резултата с изображения в горната част на страницата. 42,86% от резултатите са продукти за електронна търговия за продажба.

За B2B бизнес може да бъде много лесно да се класира по заявки, които имат резултати с изображения в универсални резултати от търсене.

Ако сте информационен уебсайт, изображенията също имат значение.

Докато времето за зареждане може да повлияе на изображението и резултатите от класирането на страницата, вие също трябва да имате предвид заобикалящото съдържание и неговото въздействие върху оптимизацията на изображението. Аймен Лукил има един съвет:

„Изображенията служат за придаване на повече контекст , а не само за украса, опитайте се да поставите изображението близо до текста, който говори за него. Първите изображения на страниците трябва да са най-важни”

Предоставяне на висококачествени изображения в мрежата

Стратегиите за оптимизиране на изображения, видеоклипове и анимации споделят подобни принципи. Няма универсален подход. Конкретните методи могат да варират. Ето основните принципи, които трябва да имате предвид:

  • Файлови формати: избор на най-подходящия формат за вашия уебсайт.
  • Отзивчивост : използване на техники за отзивчиви изображения, за да се гарантира, че ползвате само необходимите пиксели.
  • Отложено зареждане : зареждане на съдържание само когато е необходимо на потребителите.
  • Достъпност : предприемане на стъпки за осигуряване на приобщаващо изживяване за потребителите.

Текущи файлови формати: използване на оптималния файлов формат

Избирането на правилния формат не е лесно и използването на грешен може да повлияе на ефективността ви. Според данните на Web Almanac файловите формати JPG, WebP и PNG продължават да доминират като водещи формати. Това подчертава значението на оптимизирането на тези файлови формати, за да се осигури бързо зареждане на страницата.

ALT: Разпределението на размерите на изображенията по формати ни показва, че файловите формати JPG, WebP и PNG запазват статуса си през 2021 г. като водещи формати.

Отзивчив: прилагане на техники за отзивчиви изображения за ползване само на пикселите, които ще бъдат показани на екрана

Адаптивните изображения са ключова част от предоставянето на напълно адаптивен уеб дизайн. Крайният резултат е да приложите тези техники, за да гарантирате, че ползвате висококачествени изображения, които вземат предвид детайлите, които човешкото око може да види, без да претоварвате носителя с байтове и битове, които не могат.

В крайна сметка това се свежда до това да се уверите, че вашите изображения са оразмерени спрямо прозореца. Какво означава това? Прозорецът е видимата област на уеб браузъра. Размерът на изображенията трябва да отговаря на размера на екрана или устройството, което се използва за преглед на уебсайта.

Ако изображенията не са правилно оразмерени за изглед на даден екран, те могат да изглеждат изкривени, пикселизирани или да заемат огромно количество място на екрана. Използването на адаптивни изображения означава, че обслужвате множество версии на едно и също изображение, за да позволите на браузъра да избере версията, която работи най-добре за устройството на потребителя.Открийте двутомно подробно ръководство за разработване и прилагане на международна SEO стратегия.

Отложено зареждане: прехвърляйте съдържание само когато човек го иска да го види

Поддръжката на ниво браузър за отложено зареждане на изображения е вградена от 2019 г.

Ето няколко неща, които трябва да знаете за изображенията с отложено зареждане:

  • Избягвайте бавно зареждане на изображения, които трябва да се появят незабавно в прозореца за виждане;
  • Не го използвайте за главното изображение на страницата;
  • Фоновите изображения в css не могат да се възползват от атрибута за зареждане;
  • Отложеното зареждане също работи с изображения, които включват srcset.

Достъпност: осигуряване на последователно преживяване за всички хора

Въпреки че достъпността не е основният фокус на тази статия, трябва да се стремите да гарантирате, че вашите изображения са достъпни. Това помага да се осигури последователно преживяване за всички хора. Ето някои елементи, които може да не вземете предвид, когато става въпрос за достъпност на изображения:

  • Индекси за неяснота на цветовете и цветна слепота
  • Текст върху изображения, които хората с увредено зрение ще трябва да увеличат, за да могат да четат;
  • Алтернативен и описателен текст в оригиналния им контекст;
  • Що се отнася до отложеното зареждане, екранните четци и някои ботове за търсене може да не могат да преглеждат изображения, заредени отложено с JavaScript. Използвайте резервен <noscript>, за да заобиколите този проблем. Източник: 298 Оптимизация на изображения част трета.

Заключение

Оптимизацията на изображението е един много важен елемент, върху който можете да се съсредоточите, за да ви помогне да подобрите техническото представяне по SEO оптимизация на вашия уебсайт. Изображенията и анимациите се превърнаха във важна част от цялостното потребителско изживяване, така че знанието как да ги оптимизирате само ще направи вашия уебсайт (и надявам се, вашето класиране) по-добро.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.