Във времената на EEAT: Защо обикновената SEO оптимизация вече не е достатъчна

През май 2014 г. написах публикация, озаглавена „ Брандинг и новото класиране в Google: защо SEO оптимизацията вече не е достатъчна … Почти 10 години по-късно е време за актуализация, защото много неща се случиха. Няколко месеца след гореспоменатата публикация, Google представи концепцията EAT – Насоките за оценка на качеството, която сега се нарича EEAT (Опит, Експертиза, Авторитетност и Надеждност).

По това време EAT беше теоретична концепция, която помагаше на оценителите на търсенето да оценят висококачествени източници и съдържание. Оттогава тази обратна връзка се използва като данни за обучение в алгоритмите за класиране на Google.

По това време можеше само да се гадае какво влияние ще има EEAT върху търсенето в бъдеще. Бях очарован от концепцията от самото начало, тъй като от известно време вече работех интензивно върху връзката между брандинг и класиране. В SEO индустрията обаче EAT наистина привлече вниманието само с официалното име във връзка с основните актуализации през 2018 г.

EEAT е един от най-важните компоненти за класиране в Google днес и за ключови думи по YMYL теми, той е вратарят за първия в Google SERP.

Тази статия ще обясни защо едва ли имаме шанс да се класираме на първа страница в резултатите от търсенето на Google без EEAT, особено за ключови думи с висока конкуренция и ключови думи на теми Your-Money-Your-Life и защо само SEO оптимизация не е достатъчна за това.

EEAT е основна намеса в начина, по който Google класира уебсайтовете и изисква холистичен изглед, гледащ извън рамките на SEO оптимизацията.

Какво е EEAT?

EEAT е концепцията за качество на Google за идентифициране на тематични и надеждни субекти, които впоследствие се вземат предвид при класирането на отделни документи. Това е теоретична концепция, предназначена да покаже, че Google цени опита, експертизата, авторитета и доверието при класиране на уебсайтове.

EEAT е продължение на начина, по който марките се вземат предвид при класиране, който започна с 2009 Vince Update. Според мен той се състои от различни компоненти или актуализации.

На ниво съдържание елементи от системите за класиране Panda или Coati и полезно съдържание са интегрирани в EEAT. Освен това сигналите действат на ниво връзка и ниво обект.

EEAT се отнася основно до тематични области и трябва да се разбира като рейтингов слой, който оценява колекции от съдържание и сигнали извън страницата, свързани с обекти като компании, организации и хора, а не с отделни документи.

За да оцени уместността на отделното съдържание по отношение на отделните заявки за търсене, Google разглежда класическите фактори за извличане на информация, като ключови думи в елементи на съдържание като заглавия на страници, заглавия, структура на документи и използване на семантично свързани ключови думи (TF-IDF) … на ниво документ.

След това на мета ниво Google оценява издателя или автора на съдържанието по отношение на общото качество във връзка с дадена тема чрез взаимодействие на сигнали на ниво съдържание и ниво извън страницата.

EEAT по отношение на обхождане и индексиране

С триумфа на AI инструменти като ChatGPT или jasper.ai за създаване на съдържание, Google е изправен пред голямо предизвикателство. От една страна, Google трябва да използва ефективно собствените си ресурси за обхождане. Това означава, че Google не иска да обхожда цялото съдържание, достъпно онлайн. Същото важи и за индексирането. Няма смисъл Google да включва по-ниско съдържание в индекса за търсене. Колкото повече съдържание Google индексира и трябва да обработи в процеса на извличане на информация, толкова повече изчислителна мощност е необходима.

Google извършва оценяване на документи само върху най-горните документи от тематично подходящ документен корпус, останалите не се класират от съображения за ефективност. И все пак ненужното съдържание струва ненужни ресурси за съхранение, анализ и изобразяване.

EEAT може да помогне на Google да класира въз основа на обекти или ниво на домейн и автор, приложено в голям мащаб, без да се налага да обхожда цялото съдържание. На това макро ниво съдържанието може да бъде класифицирано според обекта автор и да му бъде даден повече или по-малко бюджет за обхождане. Освен това Google може да изключи цели групи съдържание от индексиране по този път.

Google многократно подчертава, че качеството играе специална роля при обхождането и индексирането.

Анализ на векторното пространство за уместност и определяне на качеството

Съвременните търсачки все повече използват анализ на векторното пространство, за да определят уместността и качеството. Индивидуални думи, както и цели фрази и обекти могат да бъдат настроени като вектори в тематични пространства и свързани помежду си.

Патентът на Google, „ Вектор за представяне на уебсайт за генериране на резултати от търсене и класифициране на уебсайт “, описва как една търсачка може да картографира уебсайтове като вектори и да ги оценява с качествени резултати по отношение на темите. Само уебсайтове, чиито качествени резултати достигат определен праг, се вземат предвид за класиране за съответните ключови думи.

Класификацията може да се определи например въз основа на нивото на експертиза на авторите:

Например, класификациите на уебсайтове могат да включват първата категория уебсайтове, създадени от експерти в областта на знанието, напр. лекари, втората категория уебсайтове, създадени от чираци в областта на знанието, напр. студенти по медицина, и трета категория уебсайтове, създадени от неспециалисти в областта на знанието.

Сигнали извън страницата и на страницата за рейтинг EEAT

В следващата графика обобщавам възможните сигнали за оценка на EEAT. За целите на тази статия обаче няма да навлизаме в големи подробности за отделните сигнали.

Класиране днес = SEO оптимизация + (съдържателен) маркетинг + PR

Темата за маркетинга играеше роля само при SEO оптимизацията във връзка с термините на вашата собствена марка. Установяването на себе си като марка или авторитет в определена тематична област може да бъде игнорирано от SEO оптимизацията в ерата преди EAT.

Оттогава обаче това се промени с окончателното въвеждане на семантичното търсене чрез актуализацията на Hummingbird и усилията на Google да създаде EEAT. Като такива, голяма част от влияещите фактори за класацията вече не са същите.

Чрез изграждане на индекс, базиран на семантичен обект, като графика на знанието и алгоритми за класиране, които разпознават семантични връзки, авторите и техните домейни могат да бъдат оценени по отношение на EEAT.

Преди 2013 г. почти всичко в оптимизацията за търсачки се въртеше около самия html документ, който трябва да бъде оптимизиран, и неговото външно свързване.

С въвеждането на семантичното търсене фокусът се измества от документа към създателя или автора, марката, органа или самия домейн. Ефектите от това развитие могат да се видят в много конкурентни индустрии и в YMYL теми и ключови думи от тези предметни области.

В нишите в момента все още е достатъчно, за да се осигурят добри класирания с обичайния занаят SEO оптимизация на ниво документ.

Следните области, наред с други, могат да окажат влияние върху EEAT:

Връзки и анкор текст на ниво домейн

В миналото връзките и котвият текст бяха предимно важни за класирането на целевата страница. Във времената на EEAT тези сигнали също стават все по-важни за целия домейн.

Съпътстващи събития

Съвместно срещане в документи и заявки за търсене на имена на автори или компании и тематични термини. Честотата, с която автори и компании се споменават в тематични контексти, както в съдържанието, така и в заявките за търсене, показва високо ниво на авторитет.

Графики на вътрешни знания за документи

Експертните умения могат да бъдат определени алгоритмично чрез сравняване на сходството на графиките на вътрешното знание на документа с тези на висококачествени авторитетни ресурси.

Процент съдържание, допринесло за цялостния тематичен корпус от документи

Колкото повече съдържание е допринесъл авторът към цялостния тематичен корпус от съдържание, толкова по-добър е той по отношение на EEAT.

Потребителски сигнали

Съдържание, което се консумира особено често във връзка със съответните тематични заявки за търсене, показва високо качество на съдържанието и EEAT на автора.

Актуален авторитет

Колкото по-подробен корпус на съдържанието на даден домейн се занимава с дадена тема, толкова по-вероятно е търсещият да намери цялата информация.

Както можете да видите, някои области са за маркетинг на съдържанието, а други за маркетинг и PR.

Само SEO оптимзация често вече не е достатъчна за добро класиране

При класирането Google отдава голямо значение на това колко уместни сте като субект, авторитет и марка в една или повече тематични области.

Следователно за добро класиране е важно да се съсредоточите интензивно върху съдържанието, налично във вашия собствен домейн и други медии. Също така е важно да накарате потребителите да търсят вашата собствена марка в търсачките в съответните контексти или да накарате мултипликатори да докладват за вашата собствена марка в положителен тематично подходящ контекст.

Така генерирате положителни сигнали по смисъла на EEAT.

Тъй като трябва да убедите Google, че вие, като уебсайт, но също и като автор, сте марка, авторитет или фар в индустрията, маркетингът с фокус върху Google може също да се нарече брандиране на Google или изграждане на цифрова марка.

В книгата „ Google Semantic Search ” от Дейвид Амерланд той описва следните важни SEO дейности:

  • Създаване на обширно съдържание, което свързва всичко, което вашият бизнес прави по смислен начин.
  • Насочване на онлайн разговора в мрежите на социалните медии по начини, които разширяват границите на това, което прави вашата компания и марка.
  • Използване на вашите профили в социалните мрежи за свързване към съдържание, което добавя допълнителна стойност към това, което правите.

Амерланд цитира следните примери като част от „новото SEO“:

  • Съдържание с добро качество, което предоставя стойност на крайния потребител.
  • Уебсайтове, които предлагат отлично онлайн изживяване на посетителите по отношение на използване, съдържание и навигация.
  • Бизнеси, за които се говори в мрежата, в блогове и социални мрежи.
  • Бизнеси, чието съдържание се споделя повторно в мрежата в социалните мрежи.
  • Бизнеси със силен социален компонент, които действително ангажират потенциалния си клиент по личен начин.
  • Бизнеси, които остават актуални и генерират постоянно свежо съдържание, което доказва, че и двамата имат какво да кажат, и че са част от текущия онлайн разговор.
  • Задаване на парична стойност на репутацията.
  • Разбиране на необходимостта от изграждане и поддържане на доверие.

Какво общо има това със SEO оптимизацията в най-строгия смисъл?

Не много! Много сигнали, които могат да имат положително въздействие върху EEAT, са отговорност на маркетинга на съдържанието, PR-а и маркетинга.

Вече не може без другите

За SEO оптимизацията става все по-важно да вижда себе си като интерфейс и координатор в компанията. SEO оптимизацията трябва да се превърне повече в междуведомствена дисциплина, която търси място някъде между маркетинга, PR-а, данните, създаването на съдържание и ИТ. Изперкалото момче от мазето, което декодира тайните на алгоритмите на Google в заключената си стая, днес е по-скоро фантазия.

В по-точно описание, SEO оптимизацията проактивно съветва всички съседни отдели по отношение на интерфейса и съответно получава необходимото влияние от ръководителите на всеки отдел. Разглеждането на SEO оптимизацията във всички съседни области, свързани с търсенето, е задължително в тази роля и съответно е закотвено в процесите. Това обаче включва и известна категоричност и талант за лидерство, за да се включат всички.

Основният фокус тук е да се съветват и обучават всички участващи, така че да могат до голяма степен сами да прилагат процесите или стратегията. За тази цел SEO оптимизацията трябва също да бъде интегрирана в процесите, например в редактиране, създаване на съдържание, PR, IT и т.н. Вътрешните специалисти по SEO оптимизация, както и външни консултанти или агенции могат да поемат тази работа. SEO оптимизацията може да бъде ефективна и в отдела по човешки ресурси, за да улесни намирането на обяви за работа.

От друга страна, SEO оптимизацията се нуждае от информация от пазарни проучвания, маркетинг, продажби, SEA, UX и IT/развитие, за да работи оптимално. Тук са необходими формати за обмен.

Като цяло ролята на SEO оптимизацията се разви, за да бъде по-всеобхватна и холистична.

 

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.