Какво е SEO оптимизация за подкаст?

Подкастите стават все по-популярни през последните няколко години, откакто Google ги направи възпроизвеждани в резултатите от търсенето. Популярността им е повече от очевидна, като се има предвид, че Spotify е дом на 4,7 милиона от тях към момента на писане на тази статия. Apple Podcasts хоства 2 503 247 подкаста към ноември 2022 г., докато iTunes има 550 000 активни подкаста .

Това ви казва едно съществено нещо; не искате вашият подкаст да се превърне само в незначителна капка вода в океана от активни подкасти. Трябва да се откроите от тълпата и да получите повече слушатели.

Ето защо се нуждаете от ефективна стратегия за SEO оптимизация: стратегията помага на хората да разберат защо трябва да слушат вашия подкаст, а търсачките да разберат как да го класират правилно.

В тази статия ще разгледаме списък с 8 стъпки, който ще ви помогне да доминирате в Google. Ще анализираме много примери по пътя, за да видим какви уроци можете да научите.

Но първо…

Какво е SEO оптимизация за подкаст?

SEO оптимизация за Podcast е вид аудио SEO, заедно с уеб семинари или друго аудио съдържание. Следователно SEO оптимизация за подкаст е група от техники, които помагат на съдържанието на подкастите да се класира по-добре в Google.

Някои от тези техники са същите като при писменото съдържание (т.е. използване на подходящи ключови думи и оптимизиране на описанието на подкаста).

Някои тактики обаче могат да ви изненадат напълно. Но ние ще ги обсъдим по-долу.

Професионален съвет: Подкастите ви помагат да се класирате по-високо в търсачките в сравнение с други видове аудио съдържание. Подкаст полето в Google SERPs, свързано със заявките на хората, потвърждава това; в края на краищата не виждате поле за уеб семинар в Google SERP.

Като такива, подкастите не се смесват с други резултати – те винаги са видими.

Как да оптимизирате със SEO и да получите повече трафик

Оптимизирането на вашия подкаст със SEO трябва да бъде основната ви грижа, ако искате повече трафик. По-долу ще обясня 10 различни техники, които можете да използвате с няколко примера.

  1. Създайте специална уеб страница

Ако все още нямате страница за вашия подкаст, трябва да създадете такава възможно най-скоро:

  • Намерете вашето шоу по-бързо: Това подобрява потребителското изживяване, подходяща променлива в SEO оптимизацията.
  • Съберете го на страницата си: По този начин Google може да оцени посетителите ви по-добре, защото всички те са на едно място (вашата уеб страница).

Освен това можете да съсредоточите всичките си усилия върху оптимизирането на тази страница.

Професионален съвет: Дори ако вече имате подкаст страница в хостинг услуга, трябва да създадете отделна на уебсайта си.

Защо? Притежаването на конкретна страница ви дава повече контрол и възможности за оптимизиране за SEO оптимизация, тъй като уникален уебсайт получава повече органичен трафик, можете да използвате по-подходящи ключови думи и можете да изберете подходящо име за своя подкаст и да получите уникален URL адрес, който помага при обхождането.

На всеки епизод може също да бъде приписан съответен каноничен URL адрес , за да помогне на търсачките да индексират по-добре вашия уебсайт.

Когато създавате страницата си, не забравяйте да включите подкаста си:

  • Име
  • Описание
  • Епизоди
  • Изображения
  • Подходящи бутони за други страници

Нека да разгледаме например подкаста „ Everyone Hates Marketers ”. Можете да видите други полезни раздели в горната част на страницата, като бюлетини, есета и продукти.

Заглавието креативно обобщава аудиторията и съдържанието, подчертавайки уникалната търговска точка на подкаста („ЕДИНСТВЕНИЯТ подкаст за хора, на които им писнало от маркетингови глупости“).

Освен това описанието след заглавието изгражда социално доказателство и опит чрез числа и авторитетни фигури. Той също така казва на хората къде могат да слушат подкаста, като по този начин създава повече трафик.

Това описание е последвано от набор от представени епизоди, до които слушателите имат достъп, като по този начин предлагат по-голям стимул да кликнат върху подкаст, който може да им се стори интересен. Обърнете внимание и на внимателно подбраните заглавия на подкасти. Тези ключови думи могат да увеличат трафика, защото са подходящи и показват как тези подкасти отговарят на нуждите на хората.

Цял раздел с CTA следва списъка с представени епизоди. Този раздел отново е много подходящ, защото обяснява на посетителите защо трябва да слушат този подкаст. Въпреки че използва някои монетизиращи ключови думи, неформалният език създава автентичност и доверие.

Разделът за рецензии под раздела CTA има за цел да създаде социално доказателство. Въпреки това, използването на забавна рецензия от бащата на Луи Грение (авторът на този подкаст) изгражда връзка с публиката по начина „смешно е, защото е истина“.

  1. Оптимизирайте описанието

Оптимизирането на описанието на подкаста е от съществено значение, тъй като ви дава възможност да включите повече ключови думи, които помагат на роботите да индексират по-добре вашето съдържание. Описанието също така служи като основен прозорец, за да убеди потенциалните слушатели, че вашият подкаст си заслужава да бъде слушан.

Описанието може да се появи на редица различни места в интернет, включително хост уебсайта на вашия подкаст; на други подкаст платформи като Spotify, Apple Podcasts или Google Podcasts; във вашите акаунти в социалните медии; и в SERPs.

И така, как можете да оптимизирате това описание?

  • Имайте предвид ясната аудитория.
  • Познайте ключовите думи, които е по-вероятно да използват за вашата тема и подтема.
  • Подчертайте уникална търговска точка, която ви отличава от конкуренцията.
  • Бъдете ясни, без излишни въведения и повтаряне на заглавието.

Нека анализираме описанието на подкаста Perpetual Traffic по-долу:

Описанието започва с CTA, което също се удвоява като заглавие. Въпреки че това „предложение“ може да има различен убеждаващ ефект за всеки индивид, струва си да се отбележи, че изречението „слушайте сега“ е силно оптимизирано за ботове.

Основната част на описанието също е оптимизирана с различни ключови думи. Някои са с дълга опашка, като „стратегии за привличане на потенциални клиенти и продажби“, докато други са по-кратки – т.е. „седмичен подкаст“ и „платен трафик“.

Освен това, ако разгледаме описанието по-задълбочено, то подчертава различни точки, които правят този подкаст различен от конкуренцията. Споменаването на домакините и гостите подобрява вашия опит, докато броят на епизодите и изтеглянията създава социално доказателство. Уникалната точка за продажба, „авангардни стратегии за привличане на потенциални клиенти и продажби за вашия бизнес чрез платен трафик“, също е ясна. Това означава, че хората могат да разберат какво ще получат и да бъдат по-мотивирани да слушат.

Накрая описанието е последвано от друг CTA и три опции за абониране. Тези опции помагат при индексирането и увеличаването на трафика.

  1. Изберете правилното съдържание и поканете точните гости

Това може да изглежда като очевидно предложение, но изборът на подходящо съдържание и гости за вашия подкаст е от съществено значение, защото не само позволява на Google да разбере за какво става дума във вашия подкаст, така че да може да го индексира, но също така ви помага да се погрижите за аудиторията си и нейните предпочитания. Аудитория, която намира вашето съдържание за интересно и полезно, е по-вероятно да го сподели, като по този начин спомага за изграждането на органичен трафик.

Освен това ясното, подходящо съдържание гарантира, че слушателите остават ангажирани по-дълго, като по този начин увеличава времето, прекарано на страницата.

Как можете да изберете подходящо съдържание?

Изберете вечнозелено съдържание. Помислете дали да наблегнете на теми с инструкции, които винаги са полезни за начинаещи в индустрията или за тези, които просто се интересуват от дадена област и биха искали да научат повече за нея по лесен начин. Можете да намерите полезни идеи чрез дискусии във форуми или социални медии.

Можете също така да обмислите актуално съдържание; горещите теми на момента. Повече хора вероятно ще слушат вашия подкаст, ако можете да предложите нова гледна точка. Така че, четете новините и бъдете в крак с текущите тенденции, като използвате уеб страницата на Google за популярни търсения .

Подкастът „ Маркетинг на кафе “ предлага интригуващ пример, защото:

  • Имената на гостите винаги се появяват в заглавията на епизодите, засилвайки авторитета.
  • Описанията на епизодите отговарят на ключов въпрос: За какво ще бъде шоуто? Следователно слушателите могат бързо да решат дали да слушат предаването или не.
  • Техните описания и подкасти са пълни с подходящи ключови думи и теми.
  • Епизодите са информативни и обхващат много точки.

От друга страна, забележете как описанията на тези епизоди на страницата на подкаста са умишлено оставени недовършени. Този метод може да предизвика любопитство в някои случаи; обаче, когато хората имат много опции за превъртане, това също може да ги накара бързо да преминат към следващия епизод.

  1. Създайте по-кратки глави

По-кратките глави подобряват SEO оптимизацията на подкаст, защото:

  • Те помагат на хората да изслушат до края: Ако го направят, е по-вероятно да препоръчат това предаване на други. Освен това е по-вероятно да се върнат за други епизоди или да проверят предишните.
  • Можете да останете актуални: Фокусирането върху един проблем наведнъж във всеки епизод ви позволява да разрешите нуждите на вашата аудитория/да отговорите на въпросите им задълбочено. Освен това Google харесва взаимосвързаното съдържание повече, защото го смята за по-подходящо.
  • Можете да използвате по-подходящи ключови думи, описания, заглавия и снимки. Тези елементи за SEO оптимизация помагат при индексирането и обхождането, за да направите блога си по-видим.

Подкастът Launchers Academy е чудесен пример в този случай, защото тяхното шоу има за цел да научи хората от А до Я на Dropshipping. Тяхната аудитория иска да научи точните стъпки за стартиране на успешен бизнес за електронна търговия, използвайки този дропшипинг модел.

Следователно, всеки епизод на Launchers Academy описва подробно една стъпка в създаването на този Dropshipping бизнес.

Епизод едно анализира причините за използването на този бизнес модел, епизод две детайлизира грешките, епизод три преходите към най-добрите продукти, от които да избирате, и така нататък.

От друга страна , подреждането на епизоди по този начин сегментира съдържанието по-добре за хората и търсачките. Обратно, Launchers Academy можеше да подреди епизодите си по-добре на уебсайта си. Забележете, че са включени само най-слушаните епизоди; посетителите трябва да натиснат множество бутони, за да намерят липсващите епизоди, което намалява UX и трафика.

  1. Оптимизирайте заглавията

Оптимизирането на заглавия за подкасти включва използването на правилните ключови думи, които са подходящи за вашата аудитория и лесни за достъп и разбиране за роботите.

Уместност за аудиторията: Вашите слушатели веднага разбират за какво става въпрос в епизода. И ако сте избрали интересна тема, те ще бъдат по-склонни да следят вашето шоу. Може би дори го препоръчват на приятелите си.

Възможност за обхождане: Използването на органични ключови думи с дълга опашка прави предмета на вашето шоу по-лесен за разбиране. Следователно търсачките могат да индексират страницата ви по-добре и да я класират по-високо (ако е уместна, разбира се).

Ето как да оптимизирате заглавията на епизодите си:

  • Използвайте органично звучащи ключови думи с дълга опашка.
  • Маркирайте отговорите, които вашият подкаст ще предостави.
  • Предложете уникална точка за продажба, която ви отличава от конкуренцията (напр. прозрение или гост).
  • Фразирайте го като CTA, ако идва естествено или ако пасва на вашата подкаст персона.

Професионален съвет: Не забравяйте да споменете ключовата дума в подкаста – тя не само ще ви помогне да останете в течение на темата, но и ще ви помогне с класирането.

Подкастът „This Old Marketing“ предлага няколко добри примера, които можете да използвате като вдъхновение. По-долу е екранна снимка на последните им епизоди.

Извънредни новини в Twitter: Всичко, което търговците трябва да знаят. Това заглавие създава любопитство, обещавайки експертен, задълбочен преглед на новата ситуация в Twitter. Той също така използва конкретни ключови думи като „Twitter“, „новини“, „маркетолози“ и „всичко“, което помага на търсачките да индексират този подкаст.

Ye Parlays Parler Bet: Това неконформистко заглавие привлича вниманието и кара хората да се задържат по темата. Това ги прави по-склонни да слушат подкаста. В допълнение, писането на заглавие, базирано на игра на думи, което има смисъл и синтезира цялата тема, създава авторитет. И накрая, това кратко, странно заглавие включва основните ключови думи, които помагат на Google да индексира и класира страницата на епизодите.

Creator Economy Goes Bear Market: Това кратко заглавие използва две подходящи ключови думи, „creator economy“ и „bear market“, което е чудесно за целите на индексирането. Проблемът с това заглавие може да е широката тема – хората може да не разберат веднага какво предлага подкастът. Въпреки това, неяснотата на заглавието може да е умишлена, защото създава FOMO, така че хората са принудени да слушат, за да знаят точно за какво става дума в подкаста.

SEO за подкаст в реалния живот

Real-life SEO на Oncrawl е подкастът, в който фирмата се стреми да сподели какво правят специалистите по SEO оптимзиация в ежедневната си работа и също така се задълбочаваме в техните специфични сегменти от съдържание, през международната SEO оптимизация до техническата SEO оптимизация и много други.

  1. Изберете правилната платформа

Трябва да изберете правилната платформа за вашия подкаст, тази, която вашата аудитория използва. Шансовете вашите слушатели да инсталират или започнат да използват друга платформа са малки. Следователно те може дори да не научат за вашия подкаст в противен случай.

Как можете да изберете правилния канал?

  • Направете одит, преди да започнете своя подкаст. Проучете вашата целева аудитория и вашите конкуренти, за да откриете най-подходящите канали.
  • Предлагайте множество опции в зависимост от предпочитанията на вашите слушатели. Най-добре е да покажете тези алтернативи високо на уеб страницата на вашия подкаст, около секцията с описание.

B2B Growth Podcast предлага три потенциални платформи, където слушателите могат да намерят своя подкаст. Забележете, че те също включват иконите за всяка от тези три платформи, предшествани от ясен CTA, който съветва хората да се абонират.

  1. Създайте друго съдържание въз основа на вашите подкасти

Вашите епизоди са богати източници на съдържание, което можете да пренасочите към други канали. Помислете за вашия блог, реклами, публикации в социални медии, маркетингови имейли и др. По този начин можете да подобрите своята SEO оптимизация чрез:

  • Привличане на повече органичен трафик: Можете да привлечете потенциални слушатели, които са склонни да консумират информация по различни начини.
  • Създаване на различни и ценни видове съдържание: Да приемем, че избирате 20-секундна част от своя подкаст, за да създадете публикация в Instagram. Добавете по-продължително обяснение от дясната страна на този клип, за да могат хората да ви разберат по-добре. Можете също така да се свържете към подходяща продуктова страница или електронна книга. Освен това, както бе споменато по-горе, Google предпочита взаимосвързаното съдържание, защото го смята за по-подходящо.

Например, Business Lunch Podcast пренасочи част от съдържанието си в Instagram, за да напомня на хората за определени гости и техните ключови точки.

Този формат също беше начин да се подчертаят и обяснят по-добре конкретни идеи. Във видеото по-долу те използваха подробно обяснително описание, което също споменава говорителите за създаване на авторитет.

  1. Популяризирайте своя подкаст

Създаването на страхотен подкаст не е достатъчно, трябва също така да положите усилия, за да сте сигурни, че хората могат да го видят. Можете да популяризирате своя подкаст в няколко канала:

  • Създайте информираност в социалните медии.
  • Изградете напрежение чрез тийзъри; Тийзърите на TikTok биха могли да работят, защото този канал е най-подходящ за кратки клипове.
  • Използвайте генерирано от потребителите съдържание (UGC).
  • Създавайте състезания.
  • Инвестирайте в реклами в социалните медии.
  • Напомнете на хората за вашия подкаст в имейл маркетинга.
  • Използвайте инфлуенс маркетинг, за да създадете социално доказателство и авторитет.
  • Спонсорирано съдържание: статии в определени списания или уебсайтове на индустрията.

Професионален съвет: Не се колебайте да помолите вашите поканени лектори също да популяризират подкаста чрез собствените си канали.

Изведете вашия подкаст SEO на следващото ниво

Въпреки че създаването на подходящо, качествено съдържание, което се грижи за вашата аудитория, е от първостепенно значение, SEO оптимизацията на вашия подкаст е от съществено значение за увеличаване на обхвата ви и увеличаване на трафика ви. Това означава да отделите време, за да се погрижите за важни подробности, като канонични тагове, ключови думи и т.н. Трябва също да се възползвате от силата на социалните медии, за да рекламирате вашия подкаст, защото това ще ви помогне в дългосрочен план, особено когато искате да пренастроите съдържанието на вашия подкаст.

Така че, следвайте съветите по-горе и не забравяйте, че SEO оптимизацията на вашия подкаст е също толкова важна, колкото всяка конвенционална SEO публикация в блог за вашите маркетингови цели.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.