Канибализация на ключови думи: какво (в действителност) представлява и как да го коригираме

Създаването на множество страници със съдържание на една и съща тема не е нещо ново. Бизнесът го прави постоянно поради следните причини:

  • Цялостно обхващане на темата чрез задълбочаване на нейните специфични аспекти.
  • Насочване към различни ключови думи или ключови фрази за осигуряване на най-високо класиране при търсене .
  • Създаване на други формати на съдържание (статии, инфографики, подкасти или видеоклипове), за да отговори на предпочитанията на аудиторията.
  • Насочване към различни сегменти от аудиторията със специфични нужди, интереси или нива на опит.

Създаването на множество страници със съдържание обаче може да бъде като ходене по противопехотна мина. Ако не внимавате, вашите страници може да станат жертва на канибализация на ключови думи, което води до нежелано класиране в търсенето. Следователно е важно да бъдете внимателни и да избягвате канибализацията на ключови думи на всяка цена.

Какво е канибализация на ключови думи, защо е лошо за вашия уебсайт и как да го коригирате? Тази статия отговаря на всички тези въпроси. Нека да започнем.

Какво е канибализация на ключови думи?

Канибализацията на ключови думи е проблем за SEO оптимизацията, когато множество страници или части от съдържание на уебсайт се конкурират помежду си за едни и същи ключови думи в резултатите от търсачката. В резултат на това всяка страница намалява шансовете на другата страница да се класира добре в резултатите от търсенето, като по този начин вреди на ефективността и класирането на уебсайта.

Нека разберем това с помощта на пример:

Да предположим, че търся в Google със заявката „Хотели в Шимла“. Тук намерението за търсене е смесено. Не е ясно дали съм на етапа на събиране на информация за резервиране на хотел или съм готов да въведа информацията за кредитната си карта и да резервирам стая веднага. Поради това Google може да показва различни резултати, включително:

  • Информационни страници, тъй като може би търся обща информация за хотели в Шимла.

  • Google може също да ми покаже обяви за хотели, тъй като може да съм готов да резервирам хотел.

Сега, ако притежавате хотелски сайт, можете да създадете и двата вида страници, тъй като не бихте искали да пропуснете никакъв шанс аз да резервирам хотела за престой.

Ако не сте внимателни, можете да оптимизирате и двете страници за подобни или едни и същи ключови думи (хотели в Шимла, най-добрите хотели в Шимла и т.н.). В резултат на това може да възникне канибализация на ключови думи и двете страници може да не успеят да се класират в горната част на SERPs.

Защо се случва канибализация на ключови думи?

Проблем с канибализация на ключови думи, който може да възникне поради много причини:

  • Множество страници към вашата цел със същите или подобни ключови думи и подобно съдържание.
  • Вашият уебсайт няма ясна информационна архитектура.
  • Прекалено сте оптимизирали страниците за една и съща ключова дума.

Защо канибализацията на ключови думи е лоша за вашия уебсайт?

Като канибализирате ключовите си думи, вие се състезавате със себе си за класиране в търсенето с Google и следователно търсачките не успяват да разграничат коя страница трябва да се класира по-високо за определена заявка за търсене, което затруднява всяка отделна страница да се класира по-високо. Това води до по-ниско класиране и намалена видимост за уебсайтове при търсения с Google.

Канибализацията на ключови думи също може да доведе до намаляване на въздействието на вашите препратки. Обратните връзки, разпределени в множество страници, насочени към една и съща ключова дума, ще окажат влияние върху това дали отделните страници могат да изградят силен авторитет или не.

Освен това може да направи намирането на най-подходящата информация предизвикателство, което води до лошо потребителско изживяване, повишени нива на отпадане и намалена ангажираност на вашия уебсайт. Освен това оптимизирането и поддържането на свежо съдържание става предизвикателство, тъй като ресурсите и усилията са разпръснати в множество страници, насочени към една и съща ключова дума.

Намиране на проблеми с канибализацията на ключовите ви думи

Личното ми предпочитание за атака на проблема започва с SEMRush, Google Search Console или самото търсене в Google. Ще ви преведа през стъпките, за да ви помогна да откриете проблема, използвайки всяка от опциите.

  1. Доклад за канибализация на SEMRush

Инструментът за проследяване на позиция на SEMRush може да ви помогне да наблюдавате класирането си в Google за идентифициране на потенциални случаи на канибализация на ключови думи. След това компилира всички констатации в доклада за канибализация, който може да предостави задълбочен преглед на проблемите на вашия уебсайт.

Ето как да получите отчета за канибализация на SEMRush:

Стъпка 1: Въведете своя домейн в инструмента за проследяване на позиции и щракнете върху настройка на проследяването.

Стъпка 2: Изберете търсачката, типа устройство, местоположението, за което искате да проследите позицията си, и името на фирмата и щракнете върху Продължи към ключови думи.

Стъпка 3: Добавете ключовите думи, към които искате да се насочите. Можете също да импортирате ключови думи от Google Analytics, като използвате бутона Импортиране от или да получите ключови думи от SEMRush.

Стъпка 4: Щракнете върху Добавете ключови думи към кампанията и започнете проследяването . То ще подготви доклада.

Стъпка 5: Отидете в раздела Cannibalization , за да видите ключови думи и страници, които са били засегнати.

Също така ви препоръчваме да разгледате разбивката на ключовите думи. За целта превъртете надолу до раздела за канибализация. Ще видите URL адреса за класиране и позициите на ключовите думи, като щракнете върху всяка ключова дума.

Забележка: Няколко страници за едни и същи ключови думи не са сериозен проблем, ако поне една се появи в първите три търсения. Ако не, трябва да опитате да отстраните проблема.

  1. Google Search Console

Можете също да използвате конзолата за търсене на Google, за да идентифицирате проблеми с канибализацията на ключови думи. Но това включва да правите няколко неща ръчно.

  1. Първо влезте в Google Console и щракнете върху резултати от търсенетов менюто за производителност.

2. Превъртете надолу, за да видите списък със заявки за търсене (ключови думи), за които вашият уебсайт е спечелил кликвания и импресии.

3. Отидете до раздела Страници, за да видите кой URL се класира за ключовата дума. Ако повече от един URL печели кликвания и импресии от заявката, има вероятност да има канибализация на ключови думи.

4. Ръчно анализирайте всички страници, за да видите резултатите и внедрите корекции, ако откриете проблеми.

5. Потърсете в сайта си в Google

Можете също да идентифицирате проблемите с канибализацията, като търсите в уебсайта си директно чрез Google. Можете да използвате заявката „site:[domain] search term“, за да намерите съответните страници. Ето един пример:

Имайте предвид обаче, че ръчната проверка на канибализацията на ключова дума с този метод може да отнеме много време и Google site: заявките не винаги намират всеки резултат.

Въпреки че използването на Google Search Console или SEMRush за идентифициране на канибализация на ключови думи е по-безопасна опция, ръчният процес също е важен, тъй като понякога можем да придобием полезни данни от процеса.

Отстраняване на проблема

След като вече знаем как да идентифицираме проблема, може би се питате как мога да го поправя? По-долу съм изложил няколко стъпки, които можете да приложите, за да отстраните проблема.

  1. 301 пренасочвания

Да предположим, че имате няколко страници, насочени към едни и същи ключови думи и показващи резултати за едно и също намерение, като например:

  • Множество публикации в блогове, покриващи една и съща тема.
  • Стари версии на целева страница.
  • Почти идентични страници с ЧЗВ.

Ние идентифицирахме това като канибализация на ключови думи. Най-лесният начин да го поправите е като пренасочите всички страници към една страница, която носи най-много трафик и има най-силен потенциал за SEO оптимизация.

Имайте предвид, че когато искате да изберете страницата, към която ще изпратите пренасочването, ще трябва да вземете предвид броя на обратните връзки, сочещи към страницата, дали страницата в момента се класира на първо място за канибализираните ключови думи и общия брой посещения на страницата през последните 30 дни.

За да пренасочите подстраници към предпочитаната страница:

  1. Изгответе актуализирана версия на предпочитаната страница, като добавите ценна информация от други страници и оптимизирате съдържанието за целеви ключови думи.
  2. Актуализирайте новата версия на предпочитаната страница.
  3. Внедрете 301 пренасочвания от канибализираните страници към предпочитаната.
  4. Идентифицирайте вътрешните връзки към пренасочените страници и ги актуализирайте с връзка към предпочитаната страница.
  5. Премахнете пренасочения URL адрес от картата на сайта.

Чрез прилагането на тези корекции силата ви за класиране вече няма да се разпределя между множество страници. Вместо това ще остане на едно място.

Забележка: Google премахва пренасочените URL адреси от своя индекс след няколко седмици. След това трябва да видите подобрение в класирането си при търсене.

  1. Канонични тагове

Да предположим, че имате няколко дубликати или почти дублирани страници, като специални PPC целеви страници или страници със сложни URL параметри, до които искате потребителите да имат достъп, дори и да не добавят никаква стойност за SEO оптимизацията. Пренасочванията не биха били разумни в този случай; би било най-добре да използвате подхода на канонизация.

При канонизирането използваме каноничен таг към HTTP заглавката на канибализираната страница, за да насочи Google към основната версия на дублиращата се страница. По-долу е даден пример:

< връзка rel= „canonical“ href= „https://www.website.com/preferred-page/“ / >

Сега каноничният етикет ще каже на търсачката, че идентифицираната страница е предпочитаната за всяко класиране. В резултат на това той консолидира силата ви за класиране в една, вместо да я разрежда на няколко страници.

  1. Оптимизирайте връзките и съдържанието

Когато една по-авторитетна страница засенчи друга страница с малък авторитет, можете отново да се натъкнете на канибализация на ключови думи.

Да предположим, че имате сайт за електронна търговия, който продава книги. На вашата страница имате страница с една категория, „Книги “, със съдържание и връзки, препращащи към екшън и приключенски книги. Имате и друга страница с категория, „Екшън-приключение “, с малко съдържание, свързано с категорията, и без връзки.

Google ще класира страницата „Книги“ по-високо за ключовите думи „екшън и приключенски книги“, защото там намира най-подходящите резултати. В резултат на това страницата „Книги“ канибализира целевите ключови думи.

Как можете да поправите това? Можете да насочите Google към предпочитаната от вас страница, като интегрирате връзка на страницата „Книги“, водеща към предпочитаната страница „Екшън-приключения“, като използвате ключовата дума „екшън и приключенски книги“ като закотвен текст.

След това оптимизирайте предпочитаната страница, като включите ключовата дума в заглавния таг, URL, H1 таг и списъка с продукти.

Можете дори да отидете една крачка напред и да получите препоръки за оптимизация на страницата от инструмент за проверка на SEO оптимизацията на страницата. Тези инструменти обикновено предоставят предложения за подобрения въз основа на първите 10 резултата в SERP.

  1. Noindex тагове

Друго решение, което можете да приложите, за да разрешите проблема с канибализацията, е да използвате маркера Noindex, който инструктира търсачките да не индексират страница . Кодът, който трябва да въведете, е както следва:

< meta name=”robots” content=”noindex” >

Като приложите таг без индекс върху канибалски страници, можете да ги спрете да се конкурират с предпочитаната от вас страница за класиране в търсенето.

Въпреки това, използвайте noindex само в краен случай; например, когато имате публикация в блог с оскъдно съдържание, без препратки или нулев органичен трафик. В противен случай може да загубите ключовите думи, които вече са класирани на тази страница.

Заключение

С разрастването на уебсайта ви неизбежно ще пишете за различни ключови думи, които в крайна сметка се оказват сходни. Проследяването на вашия уебсайт за канибализация на ключови думи и прилагането на корекции, преди те да се превърнат в основен проблем, е от съществено значение.

Сега е ваш ред да оцените уебсайта си, за да идентифицирате всички проблеми с канибализацията и да приложите корекциите, които предложихме по-горе. Късмет!

Кажете ни в коментарите, ако имате други техники за справяне с проблема.

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.