SEO оптимизация за онлайн магазин. Ръководство за SEO за електронна търговия: Как онлайн магазините могат да стимулират органичен трафик през 2022 г.;

 Това е най-пълното ръководство за SEO оптимизация на онлайн магазини / за електронна търговия в мрежата.

Независимо дали сте:

  • SEO мениджър за по-голяма компания за електронна търговия (електронен магазин), която иска да демонстрира ROI на SEO.
  • Собственик на по-малък онлайн бизнес, който се опитва да намери неудобни начини за разрастване на вашия бизнес.
  • Или търговец на растеж, който търси иновативни и високоефективни начини за увеличаване на трафика.

Тази публикация е за вас.

Създадохме това ръководство по една причина…

Оптимизацията за търсачки е меко казано меката на изобилието за уебсайтове за електронна търговия.

Въпреки факта, че SEO оптимизацията има най-високата възвръщаемост на инвестициите от всяка маркетингова кампания за електронна търговия, повечето онлайн магазини са създадени без почти никакво внимание обърнато към търсачките.

Вместо това разчитаме на социални медии или платени реклами. Които са страхотни и всичко най, но изискват постоянни усилия и сериозен поток от разходи.

SEO оптимизацията, от друга страна, изисква големи усилия, но в началото – след като се класирате, на практика правите продажби на автопилот без повтарящи се толкова огромни разходи.

Това опростява играта, разбира се. Но дали идеята не те кара да се отпускаш?

Безплатен трафик с натрупване, висока степен на конвертиране – това е, което ви предстои да научите как да получите.

Вземете кафе, заключете вратата и се настанете… време е да научите SEO оптимизация за електронна търговия.

Ключови тактики, които да включите във вашата SEO стратегия за електронна търговия

Най-добрата SEO стратегия за електронна търговия включва:

  • Проучване на ключови думи за намиране на видовете ключови думи, които клиентите търсят.
  • Архитектура на сайта, базирана на вашите изследвания на ключови думи.
  • SEO на страницата чрез стратегическа оптимизация на ключови думи в мета тагове и съдържание.
  • Техническо SEO, за да се гарантира, че търсачките могат да обхождат ефективно вашия сайт.
  • Местно SEO, за да помогне за привличането на местен органичен трафик (ако имате опит).
  • Маркетинг на съдържание за привличане на допълнителни органични посетители.
  • Изграждане на връзки за подобряване на авторитета на вашия уебсайт.
  • Измерване на успеха на SEO с инструменти като Google Analytics и Ahrefs.

Да започваме!

Какво е SEO и защо трябва да ви е грижа?

SEO оптимизацията за търсачки (SEO) е наука и изкуство за оптимизиране на вашия уебсайт около конкретни ключови думи, за да се класирате по-високо в резултатите от търсенето, като Google.

Казваме изкуство, защото макар да се знае много за техническите аспекти на SEO, има и творческо потребителско изживяване и дизайн.

Но оптимизирането на вашия сайт в крайна сметка означава едно: създаване на възможно най-добрия резултат за вашата целева ключова дума, набор от думи и фрази – семантично ядро.

Целта на Google е да класира резултатите от търсенето, които отговарят на всички въпроси на търсещия, толкова добре, че да не е необходимо да се връщат в Google за друг отговор.

И така, как го правиш?

  • Разкрийте най-изчерпателните отговори на най-широката гама от въпроси по темата.
  • Използвайте по-добри изображения, видеоклипове (правете им видео маркетинг) или примери, за да обясните своите точки.
  • Осигурете по-добро потребителско изживяване чрез по-бърз сайт, по-добро мобилно изживяване, по-интуитивен интерфейс и т.н.
  • Накарайте хората да говорят (и да се свързват) с вас.

А изследване на Outbrain показва, че търсенето е # 1 -водачът на трафик към сайтове със съдържание, побеждавайки социалните медии с повече от 300%.

Освен това, проучване на SEMrush, изследващо 13 вертикали за електронна търговия, установи, че 5 (музика, книги, мебели, дом и градина, електроника) са доминирани от органичното търсене и за всичките 13 органичното и директното търсене представляват 80% от целия трафик.

SEO за електронни магазини

Източници на трафик на уебсайтове за електронна търговия чрез SEMrush

За електронната търговия това означава писане на задълбочени, ярки описания на продукти с красива, привличаща вниманието фотография и много отзиви, които да помогнат на посетителите да вземат решения за покупка.

Това също така означава да улесните покупката на посетителите, като направите бутоните достатъчно големи, поддържате сайта си без грешки и показвате доказателства за полезността на най-добрите си продукти.

SEO оптимизация и електронни магазини
SEO оптимизация и електронни магазини

О, и това означава да дадете на посетителите на сайта си сравнения на вашия продукт с вашите конкуренти, така че да не е нужно да напускат, за да правят повече изследвания.

SEO оптимизация и електронна търговия
SEO оптимизация и електронна търговия

Но повече за всичко това по-късно. Засега искаме да разберете едно нещо:

SEO е интегрирано усилие на всички дигитални методики, включително социални медии, маркетинг, уеб дизайн, работа в мрежа и копирайтинг.

Ако вие сте най-добрият бизнес за пазаруване за клиенти (и правите домашната си SEO работа), вие ще претендирате за челните позиции. Не е ли страхотно колко просто е това?

Но не сме отговорили на най-важния въпрос… Защо изобщо трябва да ви пука?

Е, да приемем, че вашият магазин продава подаръци за любителите на кучета, като наш клиент. Очевидно бихте искали да се класирате за ключов термин като „подаръци за дакел“.

SEO - запитване в Гугъл за „подаръци за дакел“
SEO – запитване в Гугъл за „подаръци за дакел“

В резултатите от търсенето Google показва няколко реклами, след което те показват органичните резултати. Повечето от кликванията обаче отиват към органични резултати. (Разбира се, това варира в зависимост от броя на рекламите и ключовата дума, но в по-голямата си част е вярно.)

И тъй като ~95% от хората не преминават само първата страница, стигането до върха на реда е единственият начин да получите реални резултати. (Отново, това варира, но най-вече е вярно.)

Сега нека направим малко математика.

Ключовата дума „Подаръци за дакел“ получава средно около 11 000 търсения на месец, според Ahrefs (инструмент, за който ще научите в по-натам). Ако приемем, че 35% от тези кликвания отиват към първия резултат (средната стойност за ключовите думи), класирането №1 за тази ключова дума ще ви донесе 3850 кликвания.

Сега да предположим, че имате процент на реализация от 10% (доста нисък за ключова дума с високо намерение на купувача; повече за намеренията на купувача в раздела за изследване ).

Класирането #1 за тази ключова дума ще ви донесе допълнителни 385 продажби на месец!

SEO

И това е само една ключова дума. Повечето страници се класират по множество ключови думи, а повечето сайтове могат да класират няколко страници.

Можете да получите хиляди допълнителни продажби на месец само с малко допълнителни усилия за SEO – всичко това безплатно.

Можете дори да комбинирате SEO с SEM (маркетинг с търсачки, като Google Ads), за да вземете две обяви в резултатите от търсенето и да конвертирате още повече продажби.

Надяваме се, че вече сте разбрали защо Google е един от най-добрите маркетингови канали .

Но стига теория – нека поговорим как всъщност да го направим!

Изследване на ключови думи в електронната търговия

Проучването на ключови думи е първата стъпка в SEO оптимизационна кампания за електронна търговия.

НЕ пропускайте тази стъпка.

Ако сбъркате тази част, ще се случи едно от двете неща:

  1. Ще се насочите към ключови думи, които са твърде трудни за класиране, и няма да стигнете до първа страница.
  2. Ще се класирате за ключови думи, които не получават много трафик или не карат клиентите да купуват.

Нито една от тези ситуации не е добра за вас, поради което изследването на ключови думи в електронната търговия е толкова важно – то ще ви гарантира, че се насочвате към ключови думи, които са сравнително лесни за класиране, имат приличен обем на търсене и високи проценти на реализация.

За да изберете възможно най-добрите ключови думи, трябва да вземете предвид и намерението на купувача (известно още като „търговско намерение“).

Намерението на купувача просто означава колко далеч е някой в намерението си да купи.

Например, някой, който търси „най-добрият лаптоп“, вероятно все още е във фаза на проучване – може да не е готов да купи. Вероятно ще чете отзиви за продукти и ще сравняват функции и предимства, и цени.

Но ако търсят „Asus VivoBook E200HA“, те вероятно пазарува за най-добрата сделка за точно този лаптоп – което означава, че е много по-вероятно да купят.

Не е нужно да гадаете за намеренията на купувача.

Често намерението на купувача корелира със средната цена на клик (CPC) на ключова дума, която може да бъде намерена с Google Keyword Planner или SEO инструмент като Ahrefs. Това е така, защото колкото повече хора са готови да похарчат за рекламиране на ключова дума, толкова по-висок е нейният процент на реализация!

Професионален съвет: „Най-добрият X продукт“ е страхотна потенциална идея за тема за вашия блог. Повече за блоговете в раздела за маркетинг на съдържанието.

Сега вероятно се чудите – как извършвате проучване на ключови думи за електронна търговия, намирате инфо за степен на трудност на ключовите думи (КД) и обем на търсене и разкривате намеренията на купувача?

Е, има три начина:

  1. Amazon
  2. Проучване на конкурентите
  3. SEO инструменти

Нека започнем с гиганта за електронна търговия и SEO оптимизацията на електронен магазин.

1. Използвайте Amazon за проучване на ключови думи.

Amazon е златна мина с ключови думи с голямо намерение на купувача – хората буквално търсят в Amazon с намерението да купят нещо.

За да намерите ключови думи с Amazon, започнете да въвеждате вашата основна ключова дума. Това е дума, за която смятате, че вероятно бихте искали да се класирате.

Например, можем да напишем „Дакел“…

Amozon - search
Amozon – search

…и Amazon предоставя предложения / suggestion / като подаръци за дакели, ризи, плюшени животни и т.н. Това са всички идеи за ключови думи – поставете ги в електронна таблица на Google, за да ги запазите за по-късно.

Както можете да си представите, ако имате стотици или хиляди продукти, това може да отнеме много време. Ето къде идва инструментът за ключови думи на Amazon .

Този удобен инструмент извежда автоматично предложенията за автоматично попълване на Amazon за всяка ключова дума, която въвеждате. Той ви дава три безплатни търсения на ден, така че не е нужно да харчите нищо.

Amazon and SEO
Amazon and SEO

Само като се напише и потърси „дакел“, вече има 247 ключови думи с потенциално високо намерение на купувача. Уаааауууу!

Можете да повторите това за всичките си ключови думи (като „немски шпиц“ вместо дакел).

Всеки път, когато търсите, отметнете всички ключови думи и ги добавете към списъка си, след което изтеглете този списък в CSV с бутона „Изтегляне на избраните ключови думи“.

Не можем обаче просто да избираме сляпо тези ключови думи. Все още трябва да разберем обема на търсене, трудността и дори намеренията на купувача, преди да изберем тези, които използваме в нашия магазин.

Но засега нека поговорим за други начини за намиране на повече идеи за ключови думи.

2. Намерете ключови думи чрез проучване на конкурентите.

Ако имате конкуренти, които се класират по-високо от вас в резултатите от търсенето, можете да използвате сайта им, за да крадете идеи за ключови думи.

Може да направите това за по-малко от 5 минути с помощта на Ahrefs. Но за тези от вас, които нямат възможност да използват инструмента, продължете да четете!

Първо, въведете вашата ключова дума в Google…

Google Search
Google Search

…изберете конкурент…

Конкурент
Конкурент

… и сканирайте техните категории и страници с продукти за потенциални ключови думи.

Конкурент
Конкурент

Въпреки това, НЕ използвайте сляпо същите ключови думи като вашия конкурент! Това, че ви изпреварват, не означава, че са избрали най-добрите ключови думи – те просто биха могли да имат по-висок авторитет в домейна (DA) от вас.

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ

DA е рангът / параметър-оценка на SEO компанията Moz за това колко авторитетен е даден уебсайт, въз основа на неговия профил на връзки и други фактори (т.е. броят препратки, сочещи към сайт от друг сайт).

Професионален съвет: Това е добър момент да споменете breadcrumbs / хлебни трохички, което е усъвършенствана функция за навигация, която помага на Google да сканира и индексира вашия сайт.

Можете да разберете дали сте настроили правилно хлебните трохички, като въведете сайта си в Google. Ако видите „yoursite.com -> category -> subcategory“, имате настроени трохички.

Хлебни трохички
Хлебни трохички

Засега просто запишете ключовите думи във вашия лист и продължете напред.

3. Използвайте Ahrefs, за да ви помогне да намерите възможности за ключови думи.

Ahrefs , инструментът, който споменахме по-горе, е невероятен инструмент за SEO оптимизация. Можете да го използвате за проучване на ключови думи, конкурентно проучване, за изграждане на обратни връзки и много други.

И ще стигнем до всичко това, но засега нека поговорим как да го използваме за лесно и бързо извършване на проучване на ключови думи за електронна търговия.

След като се регистрирате за акаунт (получавате двуседмична безплатна пробна версия), поставете своя URL в лентата за търсене на Site Explorer. Ще го прегледамe, използвайки сайт, thewanderingrv.com, като пример.

Щракнете върху раздела „Органично търсене“…

Пример
Пример

… превъртете надолу и кликнете върху „Преглед на пълния отчет“ под секцията Топ 5 органични ключови думи…

Пример

…и ще видите всички ключови думи, по които се класира вашият сайт.

Ключови думи
Ключови думи

В този случай 3578 ключови думи. Повече, отколкото можеш да ровиш едно по едно.

За щастие можете да филтрирате резултатите, за да получите точно това, което търсите. По-конкретно, искате да намерите „високата топка“ цел; ключовите думи, за които се л;асира целево сайта – № 5-10.

Това са ниско високата топка цели, защото вече сте на първата страница, което означава, че трябва да бъде сравнително лесно да се класирате по-високо с правилно SEO на страницата и може би дори с изграждане на връзки (повече за това в SEO на страницата OnPageSEO).

За да ги намерите, филтрирайте по позиция — минимум 3 и максимум 10.

TOP
TOP

Можете също да сортирате това по трафик в низходящ ред, само като щракнете върху колоната Трафик. Ако желаете, можете да поставите и филтър за минимален трафик, като например не по-малко от 200 търсения на месец.

Сега експортирайте вашите ниско „висока топка“ цели в CSV с бутона „Експортиране“ в горния десен ъгъл и ги копирайте и поставете в нов раздел в електронната си таблица. (Наричаме този раздел „Ниска топка“.)

Сега нека откраднем ключовите думи на нашия конкурент.

Този път въведете конкурент в инструмента за изследване на сайтове и отидете на същата страница с органични ключови думи. За да намерите златните късове, приложете тези филтри:

  • Позиция максимум 20
  • КД макс 15
  • Обем мин. 200

Това ще ви покаже всички уместни ключови думи с ниска трудност, за които се класира вашият конкурент! Колко страхотно е това?

Конкурент
конкурент

Чувствайте се свободни да премахнете минималния обем, ако не получите достатъчно резултати – някои ниши няма да имат голям обем на търсене. Правим това само, за да поддържаме ключовите думи с най-висок потенциал и да поддържаме общия брой управляем.

Добре, сега вероятно се давите в идеи за ключови думи, но имам още една за вас: Инструментът за пропуски в съдържанието.

Пропуски в съдържанието
Пропуски в съдържанието

Този изискан инструмент ви показва всички ключови думи, по които вашите конкуренти се класират, но вие не. Въведете три (или повече) конкуренти в горните три полета и вашия сайт в долните.

Конкурент
Конкурент

След това натиснете „Покажи ключови думи“, за да получите възможности! Просто приложете филтри, както направихме по-горе, за да намерите наистина страхотните, след което експортирайте и копирайте и поставете във вашата електронна таблица.

И така, сега, когато сте наясно с идеите за ключови термини, как да разберете кои всъщност да използвате?

4. Определете дали избирате правилните ключови думи.

Ако не сте използвали Ahrefs, няма да имате данни за ключови думи за избраните от вас фрази. Трябва да определите трудността на ключовите думи, обема на търсене и намерението на купувача, за да знаете кои ключови думи да използвате.

Можете да намерите груб обем на търсене и CPC (за да определите намерението на купувача) с помощта на Google Keyword Planner . Това обаче ви създава затруднения с ключовите думи (не се бъркайте – това е просто конкуренция за платени реклами в Google Ads, а не органично класиране).

Нека потърсим подаръци за дакел…

Keyword_planner
Keyword planner

„Предложена оферта“ е CPC. Високата CPC показва високо намерение на купувача, както обсъдихме.

Това, което търсите тук, е висока CPC в сравнение с други CPC – в някои ниши 0,40 лв. може да са изгодна сделка. В други (като подаръци за дакел) 0,40 долара са много пари. Относителността е ключова.

Обърнете внимание на обема и намеренията на купувача във вашия лист за всички ваши изключително важни ключови думи.

Просто го погледнете на „ниска“, „средна“ или „висока“ въз основа на неговата CPC спрямо общата CPC, която виждате в повечето ключови думи във вашата ниша.

Например, ще класираме ключовите думи от изображението на Google Keyword Planner по-горе:

Разбира се, Ahrefs прави това автоматично за вас (без намерение на купувача), така че е за предпочитане този начин. Но не е безплатно след пробната ви версия, така че това е истинският метод за стартиране, за начало, с планера.

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

Можете също да намерите страхотни ключови думи, като шпионирате офертите на вашите конкуренти в Google Ads . Просто извършете някакъв конкурентен PPC анализ и ги добавете към своя лист!

След като приключите, просто сортирайте резултатите въз основа на най-добрия микс от трафик, КД и намерение на купувача. Това са ключовите думи, на които искате да дадете най-голям приоритет.

Въпреки това, ако НАИСТИНА искате да се заемете сериозно със SEO оптимизация за търсачки и да увеличите максимално разпространението на ключовите си думи, трябва да помислите за създаването на матрица на ключови думи.

Матрицата с ключови думи е основно начин да покриете всичките си ключови думи и да организирате електронната си таблица, за да определите бързо най-добрите възможни ключови думи, които да използвате на всяка от вашите страници. Базира се на КД, обема на търсене и намерението за търсене (какво търсят хората, когато правят конкретно търсене).

За тази цел следва да наемете професионалист, може да ползвате нашия екип.

Стига с намирането на ключови думи за вашия уебсайт за електронна търговия… нека поговорим как да ги използваме!

Архитектура на сайта за електронна търговия

След като знаете правилните ключови думи, към които да се насочите, е време да приложите тази информация в действие.

Това започва с архитектурата на вашия сайт.

Архитектурата или структурата на сайта за електронна търговия е начинът, по който настройвате вашата навигация, страници с категории и страници с продукти. По своята същност става дума за получаване на най-доброто, най-подходящо съдържание пред потребителите и намаляване на броя пъти, когато трябва да щракнат, за да го намерят.

Има две „златни правила“ за страхотна структура на сайта :

  1. Направете го просто и мащабируемо;
  2. Никоя страница не трябва да отнема повече от три щраквания, за да стигнете до която и да е друга страница;
  3. Използвайте проучване на ключови думи, за да създадете много подходящи URL адреси на страници и поддиректории.

Повече за това по-късно – засега нека поговорим какво НЕ трябва да правим.

Пример за ЛОША архитектура на сайта за сайт за електронна търговия

Ето как изглежда лошата архитектура на сайта:

Това нарушава и двете златни правила. Необходими са четири щраквания само за да стигнете до страница с категория и ако искате да добавите страница с продукт или категория, трябва да я скриете дълбоко в недрата на вашия сайт.

Това не само е лошо за навигация, но също така вреди на класирането ви при търсене. Ето защо:

Обикновено вашата начална страница е най-авторитетната страница на вашия сайт. Вътрешните връзки от една страница на вашия сайт към друга предават част от този „сок от връзки“ или „авторитет“ от една страница на друга. Това преди се наричаше PageRank, но Google вече не използва този термин.

Визуално работи по следния начин:

Така вашата начална страница може да предаде най-много правомощия на страниците ви с категории, които след това предават права на страниците на вашите продукти.

Гледано по друг начин, работи така:

За да направим аналогия, помислете за структурата на вашия уебсайт като за напоителната система на фермата, а авторитета на сайта или „сока за връзка“ като за водата на фермата. Вашите страници са растенията.

Очевидно искате да дадете най-много вода на най-високопроизводителните растения — вашата основна категория и продуктови страници.

За да направите това, трябва да им изпратите най-много вътрешни връзки от страниците с най-висок авторитет – което този лош пример не прави.

Това също е подходящ момент да споменем маркетинга на съдържанието. Страхотното съдържание може да служи като най-големите ви растения, като получавате множество външни препратки от други сайтове. След това можете да прехвърлите тази връзка от вашето съдържание към страниците с продукти и категории. Безплатна вода! (Повече за това в раздела „ Маркетинг със съдържание за електронна търговия “).

Сега нека да видим как се прави това.

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

Ако вашият сайт вече има по-малко от идеалната структура, не се движете по страниците, докато не се консултирате със специалист по SEO . Можем да ви помогнем да консолидирате страници, да подобрите вътрешните връзки и да пренасочите стари страници към нови, без да навредите на SEO.

Пример за ДОБРА архитектура на сайта за електронна търговия

За да получите максимален авторитет на най-добрите си страници, започнете със структурата на сайта си. И запомнете златните правила (прости и мащабируеми, не повече от 3 щраквания)!

Един добър сайт би изглеждал така:

Вашата начална страница трябва да свързва всичките ви основни страници с категории и евентуално дори някои от най-добрите ви продуктови страници.

Правилната навигация и вътрешно свързване гарантират, че тези страници получават най-голям авторитет от началната ви страница и по този начин имат по-голям шанс да се класират високо при търсене.

За да ви дадем по-добра представа за това, разгледайте началната страница на The Smoothe Store.

Както можете да видите, ние правим връзки към всички наши страници с топ категории. Правим го и визуално, което го прави по-привлекателен и лесен за разглеждане.

Друго нещо, което ще отбележим, е цялото текстово съдържание — наличието на съдържание на началната ви страница повишава вашето класиране. Но повече за това в раздела за SEO на страницата / on Page SEO по-натам.

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

Не забравяйте да включите раздел „свързани продукти“ на всяка продуктова страница. Това ще добави по-подходящи вътрешни връзки и е доказано, че увеличава средната стойност на поръчката.

Стратегия за SEO на страница за сайтове за електронна търговия; SEO оптимизация на онлайн магазин

SEO оптимизация на страницата на онлайн магазин е свързано с това да се уверите, че вашите ключови думи са на правилните места. Това е просто начин да гарантирате, че Google знае точно за какво е вашата страница.

Предстои да обсъдим три стратегии:

  1. SEO на страница / onPageSEO за страници с категории за електронна търговия.
  2. SEO на страницата / onPageSEO за продуктови страници за електронна търговия.
  3. SEO на страницата / onPageSEO за съдържанието на вашия блог.

SEO на страницата / onPageSEO е важно, защото ви помага да се показвате и в други функции на страницата с резултати от търсачките (SERP).

SEMrush установи, че уебсайтовете за електронна търговия трябва да се фокусират върху рецензии и изображения.

За 15-те анализирани функции (последната е без SERP функции) прегледите са номер 1, появяващи се в 57,93% от глобалните търсения и в 62,03% от търсенията в САЩ.

Изображенията също бяха важни и надминаха видео резултатите, появяващи се в 51,09% от глобалните търсения и в 41,68% от търсенията в САЩ.

Най-добрите функции на SERP в САЩ от проучването SEMrush

Нека разгледаме всички фактори за класиране за SERP.

14 функции на Google SERP

  1. Незабавен отговор. Обикновено в горната част на страницата с резултати, но под рекламите, е поле с кратък текстов отговор и URL адрес на източника.
  2. Въртележка. Те показват местни резултати с изображение, име на фирма, оценки и отзиви.
  3. Локален пакет. Показва, обикновено 3, местни фирми и карта на Google и доминира на мобилни устройства.
  4. Новини. Блок от теми за новини, чувствителен към времето, който се появява в горната част на страницата с резултати.
  5. Изображения. Те показват хоризонтален ред от изображения в горната част на търсенето.
  6. Връзки към сайта. Mогат да се покажат до 10 връзки към сайта заедно с органичен резултат.
  7. Преглед. Този богат резултат (наричан преди разширен фрагмент) показва звезди и данни за оценки за продукти и други артикули, към които могат да се добавят отзиви.
  8. Tуит; Съответни туитове могат да се появят в органични резултати.
  9. Видео; Видеоклиповете от YouTube, Vimeo и други платформи могат да се показват с техните миниатюри в органичните резултати.
  10. Представено видео. Има по-голямо миниизображение и може да предостави повече информация и се показва в горната част на резултатите от търсенето.
  11. Представен фрагмент. Специално поле, което отговаря на конкретна заявка и се показва над горните органични резултати.
  12. Панел на знанието. Използва семантични данни от различни източници за показване на блок от информация за хора, филми и събития, за да назове няколко елемента, и обикновено се появява вдясно от резултатите от търсенето.
  13. Топ реклами. Реклами от Google Ads, които заемат до 4-те челни места на страницата за търсене.
  14. Долни реклами. Реклами от Google Ads, които заемат до последните 3 места на страницата за търсене.

Нека започнем, как да включим всеки един от тези фактори във вашия свещен граал: вашите страници с категории.

2. Внедрете SEO на страницата / OnPageSEO за продуктови страници за електронна търговия.

Вашите страници с категории са може би най-важните страници за класиране. Ако някой ги намери в Google, той веднага има достъп до всичките ви продукти в тази категория.

За да оптимизирате правилно тези страници, трябва да поставите целевата си ключова дума на следните места:

1. В URL адреса.

Поставянето на основната ключова дума в URL адреса (и правенето на URL адреса четим и удобен) е лесно и подобрява класирането при търсене.

Също така си струва да се отбележи: вижте „/колекции/“ в URL адреса? Това всъщност е лошо за SEO (и ограничение на Shopify ). Google предпочита по-кратки и по-лесни за четене URL адреси, така че тази допълнителна дума има отрицателно въздействие върху SEO.

Това е особено важно за уебсайтове, които се конкурират в по-конкурентни ниши. Има много фактори, свързани с органичното класиране; обаче оптимизираните URL адреси са допълнителен начин да спечелите предимство пред конкурентите си, за да привлечете повече трафик.

Можете също така да ги персонализирате към всяка ключова дума, която работи най-добре за вашата собствена категория в класирането на страниците. 🙂

Това е разликата между:

  • www.thesmoothestore.com/collections/dachshund-gifts
  • www.thesmoothestore.com/dachshund-gifts

Google предпочита №2.

2. В етикета за заглавие (H1).

Тагът title или H1 трябва да съдържа ключовата дума възможно най-близо до началото, като това:

3. В основно копие.

Тук нещата стават малко по-трудни. Повечето страници с категории стигат директно до продуктите без въведение – което не е добре за Google.

Трябва да се стремите към въведение от поне 300 думи с включена ключова дума поне 2-3 пъти. (Но не го пъхайте там – накарайте го да тече и да изглежда естествено.)

Ето един пример:

4. Алтернативен текст на изображението.

Тъй като Google не може да чете изображения, те разчитат на алтернативен текст, за да знаят за какво става въпрос.

Това също ви дава още едно място за включване на вашата ключова дума на страницата и ви дава шанс да се показвате в резултатите с изображения на Google.

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

Ако не ви харесва дизайна и имате нужда от банери, направени за вас, можете да наемете някой във Fiverr или да изпратите предложение до нас. Вариант е и Canva

5. В метаданните.

Въпреки че включването на вашата ключова дума във вашите метаданни (сивият текст, който се показва във вашите обяви за търсене) не е доказано пряко въздействие върху класирането, то може да подобри честотата на кликване, което е доказано, че подобрява класирането .

Това е така, защото когато включите основната си ключова дума в метаданните (таг за описание), Google я удебелява в резултатите от търсенето:

Бада-бинг, бада-бум. Готово е! Лесно, нали?

Повторете за всичките си страници с категории, след което преминете към страниците с продукти.

SEO на страница / OnPagSEO за страници с продукти за електронна търговия

Няма да изброяваме отново всички стъпки, които току-що предприехте по-горе. По принцип направете всичко, което току-що направихте за страниците си с категории, с 2 основни разлики:

  1. Нямате нужда от изображение на банер (тъй като имате изображения на продукти).
  2. Вместо да пишете 300 думи, препоръчвам да достигнете до 1000 думи (поне на вашите 10 най-продавани).

Обосновката за това е проста:

Най-добрите страници в Google обикновено са дългосрочно съдържание от поне 2000 думи.

Това е така, защото Google е преди всичко изследователски инструмент.

Така че, когато една страница има много информация, Google смята, че има по-голям шанс да съдържа отговора, който търсещият търси.

(Това също ви помага да включите ключови думи за LSI, за които ще говорим след секунда.)

Така че, ако горните страници имат 2000 думи, защо препоръчваме 1000?

две причини:

  1. Написването на описание от 2000 думи за всеки продукт е тежко
  2. Отзивите за продукти компенсират тази липса от 1000 думи

Отзивите за продукти повишават SEO за електронна търговия и увеличават процента на реализация. Ако все още не събирате отзиви, започнете да ги приоритизирате!

За да ви дадем пример за страхотна продуктова страница, както за SEO, така и за реализации, вижте тази страница от Solo Stove :

Те вършат отлична работа по внедряването на рецензии, дългосрочно съдържание и отлична използваемост, всичко това обвити в отличен дизайн.

Aко нямате инсталирано приложение за преглед във вашия магазин, Yotpo изглежда страхотно и работи добре със структурирани данни (за които ще научите повече по-късно).

Разбира се, извършването на големи промени в стотици списъци с продукти не е лесна задача.

За да ускорите това, препоръчваме да използвате формат, като този:

По време на това „дълбоко гмуркане“ можете също да включите UGC / User Generated Content – генерирано от потребителите съдържание , като снимки на клиенти, видеоклипове или убийствени отзиви.

Например, Spellbinders увеличaва трафика към сайта си със 130 000 уникални, органични посетители, като добави страница на галерия, извличаща потребителски публикации от Instagram към сайта им.

За да съберем всичко заедно (и да ви дадем още няколко SEO съвета за електронна търговия ), ето инфографика за оптимизирането на вашите продуктови страници от Брайън Дийн:

Сега да се върнем към ключовите думи за латентно семантично индексиране (LSI – Latent Semantic Indexing).

Преди да откачите с това изведнъж и да се превърне статията в курс по висша математика за напреднали, дишайте, не се притеснявайте! Това е просто изискан начин да кажете „синонимни“ ключови думи, както и тясно свързани ключови думи и теми.

Например „дакел“, „винерско куче“, „докси“ и „куче наденичка“ са всички ключови думи за LSI.

Те означават основно едно и също нещо или поне са тясно свързани.

В дните на дивия запад на SEO, Google не беше толкова добър в идентифицирането на връзката между семантичните ключови думи.

И хитри SEO професионалисти се възползваха от това.

Ето защо уебсайтовете, използват прийом като създаване на страници, насочени към всеки един синоним.

Но играта се промени и сега Google разбира, че когато някой търси „дакел“, това има същото намерение като „винерско куче“.

Така че вместо да създавате 5 страници, насочени към 5 свързани термина, можете да направите една страница подходяща за всички тях.

За да намерите ключови думи за LSI, можете просто да въведете основната си ключова дума в Google и да разгледате предложенията за автоматично попълване…

…и погледнете свързаните търсения в долната част на страницата.

Можете също да разгледате обявите на Amazon за вашия продукт.

Например, когато гледамe този блендер Blendtec на Amazon, забелязвамe цял набор от LSI ключови думи:

И накрая, можете също да използвате Ahrefs, за да намерите ключови думи за LSI (казаhme ви, че е страхотен инструмент).

Просто вкарайте основната си ключова дума в Ahrefs и щракнете върху „Също класиране за“ или „Предложения за търсене“, за да видите всичко, което Google смята за уместно.

Прегледайте тези два списъка и вземете всичко, което е подходящо за вас. Променете използването на ключовите си думи, смесете ключови думи с LSI и отговорете на всеки въпрос около вашата тема, за да спечелите.

Така че открийте вашите подобни ключови думи, добавете ги към вашите продуктови страници и започнете да се класирате по-добре за всичко! 🙂

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

Ако имате конкурент, който ви изпреварва, използвайте същия процес на техния сайт. Потърсете ключовите думи за LSI, които използват, за да опишат своите продукти.

Просто направете това за всеки ваш продукт! Ако имате много, помислете да започнете с вашите бестселъри и да продължите напред (или да наемете някой, който да го направи вместо вас ).

И се уверете, че имате красиви изображения на продукти . Въпреки че това не засяга пряко SEO, то ще подобри вашите реализации!

От техническата страна на нещата…

Как да извършвате технически SEO одити за уебсайтове за електронна търговия

SEO оптимизацията за магазини не е само за ключови думи. Има и техническа страна, която включва неща като скорост на сайта, потребителско изживяване, мобилност и работещи връзки.

В крайна сметка става въпрос само за предоставяне на възможно най-доброто изживяване за вашите потребители.

Отново, от това в крайна сметка се интересува Google.

И така, как да извършите SEO одит на сайт за електронната търговия и да подобрите техническото си SEO?

Ще следваме много подобен процес на одита от 16 стъпки на Ahref, но опростен за бързина и разбиране.

Ако искате повече подробности, вижте цялата им статия.

Препоръчани SEO инструменти за електронна търговия

Преди да влезем в инструкциите за нещата, искахме да споменем инструментите за SEO, които силно се препоръчват, за да направите нещата правилно:

  • Google Analytics.
  • Google Search Console.
  • Ahrefs.
  • Beam Us Up (или Screaming Frog).
  • Copyscape.
  • Barracuda Panguin Tool.

Не всички са необходими, но улесняват живота. Готино? Готино. Да започваме!

Одитът на сайта за електронна търговия постига три неща:

  1. Прави цялостна картина на качеството и текущото състояние на вашия сайт.
  2. Това ви улеснява да създадете списък със задачи с неща, които трябва да направите, преди да се съсредоточите върху OffPageSEO SEO извън страницата.
  3. Това гарантира, че получавате възможно най-добрите резултати с най-малко усилия.

Очевидно е нещо, което трябва да направите. Така че тръгваме.

Стъпка 1: Обходете сайта си.

Използването на инструмент като Beam Us Up (безплатно) или Screaming Frog ($150 на година) за обхождане на вашия сайт е най-важната част от всеки одит на сайт. Ще разкрие неща като:

  • Неработещи връзки във вашия сайт
  • Липсва алтернативен текст или метаданни
  • Лошо или дублирано съдържание

Всички тези неща са лоши за SEO. Затова стартирайте това обхождане и го оставете да работи на заден план, докато ние се погрижим за няколко други неща (обхождането може да отнеме известно време, ако имате голям сайт).

Стъпка 2: Уверете се, че само 1 версия на вашия сайт е достъпна за разглеждане.

Има няколко начина, по които човек може да се свърже или да преглежда вашия сайт:

  • http://yourdomain.com
  • http://www.yourdomain.com
  • https://yourdomain.com
  • https://www.yourdomain.com

Само едно от тях трябва да може да се разглежда.

Останалите трябва да бъдат 301 пренасочени към каноничната версия (тази, която предпочитате).

Ако е възможно, изберете HTTPS версията (която е защитена/криптирана версия), тъй като има леко повишение в класирането при търсене. Дали искате www или не, зависи от вас.

Използването на HTTPS във вашия уебсайт е важно както за вашето потребителско изживяване, така и за алгоритъма на Google за класиране.

Вие осигурявате на потребителите увереност и сигурност с вашата марка, използвайки HTTPS, а Google предпочита вашия сайт, тъй като е сигурен.

Проучване на SEMrush установи, че приблизително 60-65% от уебсайтовете с HTTPS се класират на първа страница в Google.

Ето удобна инфографика от SEMrush, показваща 10-те грешки при внедряването на HTTPS, които трябва да поправите на сайта си сега.

Стъпка 3: Проверете SEO на началната си страница.

За да направите това, просто си задайте следните въпроси:

  • Страницата съдържа ли добре изработено заглавие с възможност за кликване? Съответства ли на най-добрите практики за SEO на страницата, които научихте по-горе?
  • Има ли персонализирано мета описание? Оптимизиран ли е за максимизиране на кликванията?
  • Има ли един брой маркер H1?
  • Правилно ли се използват подзаглавията (H2, H3 и т.н.) и отговарят ли на най-добрите практики за SEO?
  • Вашата целева ключова дума включена ли е във всичко по-горе?

Ако сте отговорили с „не“ на някой от тези въпроси, отидете да го поправите.

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

Мета заглавието или етикетът title на страница трябва да бъде не повече от 512px (приблизително 55 знака). В противен случай той се съкращава или отрязва в резултатите от търсенето. Проверете заглавието на страницата си с помощта на инструмента за проверка на ширината на пиксела на Title Tag, споменат по-горе!

Стъпка 4: Анализирайте  отчета си за обхождане.

След като вашият отчет за обхождане приключи, е време да го разгледате. Използвах Screaming Frog, но Beam Us Up изглежда подобно:

По принцип търсите „Грешки(4xx)“ (известни още като счупени връзки), дублиращи се URL адреси, липсващо или дублирано съдържание, липсващи или дублиращи се мета описания и липсващ алтернативен текст.

Стъпка 5: Осигурете уникално съдържание.

Google мрази дублиращото се съдържание и може да ви накаже още след актуализацията на алгоритъма Panda на Google.

Можете лесно да намерите потенциални проблеми с дублираното съдържание в мрежата с първокласен акаунт в Copyscape . За $10 можете да проверите до 200 URL адреса, като използвате техния пакетен инструмент.

Просто вземете URL адресите от вашия отчет и ги поставете в пакетния анализатор.

Когато приключите, ще получите списък с всички URL адреси с броя на дублираното съдържание и цветно кодиран „рисков“ резултат.

Просто щракнете върху отделните URL адреси, за да намерите виновниците за лошото SEO състояние:). Ако това е друго съдържание на вашия собствен сайт, променете го, за да го направите уникално.

Ако е на друг сайт, помислете да се свържете със собственика на сайта за него или да го помолите да направи връзка към оригиналния ви каноничен URL адрес .

Стъпка 6: Потърсете себе си в Google.

Първо потърсете в Google името на вашата марка.

Освен ако не сте чисто нов бизнес, вие трябва да сте първият резултат от търсенето. Ако не, това е знак за по-големи проблеми.

Ако не сте първи, някои стъпки, които можете да предприемете, за да разрешите проблема, включват:

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

Говорейки за социални мрежи, можете да използвате инструмент като Narrow.io, който да ви помогне да развиете акаунта си в Twitter на автопилот. Доста готино, нали?

След това извършете търсене с помощта на оператора „site:“. Например „site:yourname.com“:

Това ще ви покаже колко страници на вашия сайт са били индексирани (в този случай 15 000).

Това трябва да е по-малко от броя на URL адресите във вашия отчет за обхождане. Ако има повече, това може да сигнализира за категоризиране на нежелани страници, като търсене на продукти или сайтове, страници с категории в блогове или страници с етикети.

Тези страници обикновено нямат съдържание и не трябва да бъдат индексирани (това казва на Google да не ги индексира в резултатите от търсенето).

Това ще намали бюджета за обхождане на вашия сайт — броя на страниците и скоростта, с която Google обхожда вашия сайт.

Стъпка 7: Анализирайте трафика от търсене.

Разгледайте отчетите си в Google Analytics от началото на създаването на сайта ви до сега.

Това ще ви покаже дали сайтът ви е бил потенциално ударен с наказание.

В този случай червен флаг би бил внезапният спад и покачване между август и септември; обаче случайно знаeм, че това се дължи на проблем с цикъла на пренасочване, при който страницата се счупи.

Лесно поправяне.

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

Всъщност можете да използвате инструмента Panguin SEO, за да сравните вашите анализи с актуализации на алгоритъма, за да видите дали може да сте били наказани. Всеки от тези редове корелира с актуализация на Google. Чисто-о!

Стъпка 8: Прегледайте Google Search Console.

Google Search Console (бивш Webmaster Tools) има много ценна информация за нашия SEO одит.

Първо отидете на Обхождане -> Грешки при обхождане, за да намерите грешки, които индексиращите роботи на Google имат при обхождане на вашия сайт.

Изглежда, че има 22 грешки „404 не е намерено“ — с други думи, връзки, сочещи към страница, която не е там.

Всъщност изтрихме много от тези страници, поради което не могат да бъдат намерени. Можете също да получите това от стари продукти, които вече не са във вашия магазин.

Най-доброто нещо, което можете да направите тук, е да пренасочите тези стари страници към страници със свързани продукти или страници с категории (или публикации в блогове, ако имате счупени публикации в блога).

След това отидете на Външен вид при търсене -> Подобрения в HTML, за да намерите всички проблеми на страницата, открити от Google.

Това ще покаже неща като дублирано съдържание, което би трябвало да сте взели вече при обхождането. Но не пречи да проверите отново!

Стъпка 9: Анализирайте профила си за обратна връзка.

Вашият профил за обратна връзка е просто начин за анализиране на връзките, сочещи към вашия сайт. Искате да направите това, за да сте сигурни, че не получавате спам връзки, които биха могли да накажат вашия сайт.

За да извършите анализ на профила на обратна връзка, влезте в Ahrefs, потърсете вашия сайт в техния Site Explorer , след което щракнете върху „ Обратни връзки “ в менюто отляво.

Има три неща, на които трябва да обърнете внимание тук:

  1. Anchor текст (текстът, който е свързан към вашия сайт)
  2. Счупени препратки
  3. Токсични връзки

Нека започнем с анкор текста.

Можете да видите разпределението на вашия анкор текст в секцията за преглед на отчета на вашия сайт, а не в секцията за обратна връзка.

Трябва да видите добро разнообразие, за разлика от много от една дума или фраза (освен ако не е името на вашата марка, което е добре).

Изглежда, че двете ми най-големи са „The Wandering RV“ (името на марката) и „Bill Widmer“ (име на собственика).

Това е добре.

Забележете обаче как 11% от всичките връзки имат анкерния текст „space-saving techniques“. Това е така, защото е била написана статия за Lifehack с тази обратна връзка, след което над дузина други сайтове копираха текста и откраднаха съдържанието от блога им.

Това всъщност може да удари сайта с наказание. Ако тези сайтове, които са копирани, са с ниско качество, трябва да се откажа от тези връзки (по същество казвайки на Google да не ги следва), за да се избегне наказание.

След това имаме счупени връзки.

За да видите прекъснатите препратки на вашия сайт, отидете на Обратни връзки -> Счупени.

Изглежда, че BigCommerce има над 2 милиона счупени препратки! Има много потенциал за вкарване на „SEO сок“. 🙂

Най-доброто нещо, което можете да направите тук, е или да създадете пренасочване 301 от тази страница към друга подходяща страница, ИЛИ да се свържете със собственика на сайта и да го помолите да промени връзката директно към по-подходяща, съществуваща страница.

Докато последното е малко по-мощно (тъй като пренасочванията губят малко „връзка“), това отнема много повече време.

И накрая, нека поговорим за токсичните връзки.

Под токсични връзки се има предвид връзки от сайтове с ниско качество, които са спам, като тези, които споменахме, сочещи към сайта по-горе.

Отново, това може да накара Google да ви накаже, защото може да види тези връзки като PBN (мрежа за частни блогове) или други черни тактики / BlackHatSEO.

За да ги намерите, просто се върнете към прегледа на обратните връзки и сортирайте резултатите по DR (рейтинг на домейна) от най-ниския до най-високия.

Всички тези връзки с DR от „N/A“ и UR от 0 обикновено са глупости. Търсете URL адреси със спам и спамърски уебсайтове, когато щракнете, за да ги видите.

Стъпка 10: Намерете възможности за подобряване на скоростта на сайта.

Скоростта на сайта и скоростта на обхождане са важни както за способността на вашия сайт да се класира, така и за потребителското изживяване. Според проучване на Radware , 51% от онлайн купувачите в САЩ твърдят, че ако сайтът е твърде бавен, те няма да завършат покупка.

За да получите представа какво можете да направите, за да подобрите скоростта на сайта си, отидете на инструмента на Google PageSpeed ​​Insights и пуснете за проверка своя URL.

Google ще ви оцени от 1 до 100 за мобилни устройства и настолни компютри и ще ви даде стъпки за ускоряване на нещата. Вижте това ръководство за подобряване на скоростта на вашия сайт .

Въпреки това, ако правите само едно нещо, компресирайте изображенията си . Размерите на файловете с изображения могат да станат огромни и да забавят нещата, така че тази една стъпка може да направи огромна разлика.

И това е! Приключихте с вашия SEO одит за електронна търговия. Потупайте се по гърба — това беше много за поемане!

(Имайте предвид, че можете да направите няколко други неща, като тестване на структурираните данни на вашия сайт и извършване на анализ на пропуските в съдържанието , но те са за друго ръководство.)

Сега да преминем към локалното SEO за онлайн магазини!

Local SEO за търговци на дребно за електронна търговия; Локално / местно SEO за онлайн магзини

Въпреки че не е приложимо за всички, ако имате физически магазин или просто искате повече местен трафик на сайта, локалното SEO може да ви даде добър тласък.

В този раздел ще разгледаме две неща:

  1. Заявяване на вашия профил в Google My Business.
  2. Изграждане на местни цитати .
  3. Вземете местни връзки.

Просто, нали?

1. Заявете своя профил в Google My Business.

Google има страхотна функция, наречена Google My Business, която ви позволява да поставите подробности за бизнеса си в базата данни на Google.

Това прави няколко неща, но основно позволява на вашия бизнес да се показва в резултатите от местното търсене.

Можете да покажете информация за вашия уебсайт, адрес, работно време, снимки, отзиви и др. Струва си да се провери!

Но ако наистина искате да се показвате в местните резултати, ще ви трябват местни цитати.

2. Създайте местни цитати.

Местните цитати са по същество обратни връзки от други местни уебсайтове, като новинарски издания, списания, съобщения за пресата и други местни медии.

Например, заявяването на вашата безплатна обява в жълти страници би било местно цитиране.

Цитатите са важни за локалното SEO оптимизиране, защото показват на Google, че сте популярен във вашия район.

Точно както препратките помагат за SEO като цяло, препратките от местни сайтове помагат на локалното SEO.

Това работи и с международното SEO . Ако искате вашият сайт да се класира по-високо в резултатите от търсенето в Австралия, но вашият сайт се хоства в САЩ, ще ви трябват повече връзки от австралийски сайтове.

Ако наистина искате да се класирате, трябва дори да помислите за създаване на отделни сайтове за всяка страна, в която се намирате, както направи Neon Poogle:

  • Неонов пудел AU. http://www.neonpoodle.com.au/
  • Неонов пудел САЩ. http://neonpoodle.co/
  • Неонов пудел Великобритания. http://neonpoodle.co.uk/

3. Вземете връзки от местни уебсайтове.

Всички локални връзки са чудесен начин за изграждане на цялостен авторитет на домейна и подпомагане на местното класиране.

Бързите печалби включват местни новинарски издания, благотворителни организации, които подкрепяте, местни блогове и всякакви местни асоциации като Търговска камара.

Ако сте готови да се заемете сериозно с местното SEO, разгледайте ръководството на Moz за създаване на цитати .

Маркетинг на съдържанието

Контент маркетингът е силен вид маркетинг.

  • 45% от търговците казват, че блоговете са тяхната стратегия №1
  • 70% от хората биха предпочели да научат за дадена компания чрез статия, отколкото чрез реклама
  • 68% от потребителите се чувстват по-положително настроени към дадена марка (добра репутация), след като консумират съдържание от нея

…но има и фактът, че съдържанието е един от най-лесните начини за вашия магазин да се класира за повече ключови думи и да изгради повече препратки.

Помислете за това – вашите страници с продукти и категории могат да се класират само за толкова много ключови думи.

Съдържанието запълва всички празнини. Сега можете да класирате по ключови думи като „най-добрият [вмъкнете своя продукт тук]“, „как да използвате [вашия продукт]“ и други ключови думи с дълга опашка, които са свързани с вашата индустрия.

Маркетингът със съдържание не само увеличава трафика ви – и в крайна сметка продажбите ви – той също така ви улеснява при изграждането на връзки към вашия сайт и увеличава авторитета на вашия домейн.

Повярвайте ни, когато казваме, че е много по-лесно да се изградят връзки към висококачествено блог съдържание върху страница с продукт или категория.

Има два фактора за класиране, за които Google се интересува повече от всичко друго…

  1. Съдържание.
  2. Връзки.

Обратните връзки от други уебсайтове с висок авторитет на домейна към вашия уебсайт подобряват вашето класиране повече от почти всеки друг фактор за класиране.

Тъй като се считат за SEO извън страницата OffPageSEO, това е малко по-сложно и отнема много време, отколкото просто да направите корекция на вашия уебсайт.

Вместо това ще трябва да си сътрудничите с други блогъри и собственици на уебсайтове, за да придобиете тези връзки.

Ще говорим за четири уникални възможности за изграждане на връзки:

  1. Изграждане на връзки към страницата с ресурси.
  2. Партньорство с влиятелни лица.
  3. Изграждане на счупени връзки.
  4. Кражба на конкурентни връзки.

Въпреки че това не са единствените методи за изграждане на връзки, те бяха най-ефективните за нас и най-лесните за научаване.

Да се ​​потопим!

1. Изграждане на връзки към страницата с ресурси.

Страниците с ресурси са, поради липса на по-добра дефиниция, страници, пълни с ресурси около вашата индустрия.

Те могат да бъдат под формата на публикация в блог, като тази:

Или статична страница, като тази:

Въпреки че последните може да не ви дадат много авторитет на страницата поради големия брой връзки на страницата, те са много по-лесни за получаване и ви дават известен тласък в класирането.

За да намерите страници с ресурси, просто Google „inurl:resources + X“ (X е вашият продукт, тема или индустрия).

Например, когато e правено това за RV блога, е търсено „inurl: ресурси + RV“.

След като намерите обещаваща страница, добавете URL адреса и информацията за връзка със сайта към електронна таблица. Можете бързо да намерите информация за контакт с помощта на инструмент като Voila Norbert.

След като имате добър списък с потенциални клиенти, е време да им изпратите имейл. Можете да използвате шаблон (като този по-долу), но се уверете, че персонализирате всеки имейл и не звучи робот.

„Хей, [име]!
Търсих информация за [тема] и намерих вашата страница с ресурси:
[URL на страницата на ресурса]
Какъв страхотен списък с ресурси!! Всъщност бих искал да добавя един от моите, който мисля, че вашите читатели биха харесали. Става дума за [тема].
Имате ли нещо против да ви изпратя линка за проверка?
Така или иначе, продължавайте със страхотната работа! 🙂
наздраве,
[Име]”

Честно казано, изпращането на много от тези имейли е гадно. Но това е най-важната стъпка в SEO и работи.

Ако искате хак, за да спестите време, използвамe MailShake, за да изпращам масови персонализирани имейли наистина бързо. (Рекордът ни е 100 имейла за 45 минути!)

Но не забравяйте; има и други начини за изграждане на връзки!

2. Партньорство с влиятелни лица.

Влиятелните лица са хора във вашата индустрия или ниша, които имат голям брой последователи и/или уебсайт с висок авторитет в домейна, но не се конкурират директно с вас.

Вероятно сте чували за инфлуенсър маркетинг . Партньорството с влиятелни лица и личните им PR-и, стоящи зад теях за SEO обаче е малко по-различно.

Вместо да плащате на инфлуенсър, който да споделя вашия продукт в социалните медии, целта е да ги накарате да се свържат към вашия сайт от техния сайт. Това може да бъде публикация в блог, представяща вашите продукти, или просто получаване на връзка от съществуваща страница на техния сайт.

Например, използван е този метод, за да се получи връзка в долната част на съществуваща статия от Хийт и Алиса, двама от най-популярните RV блогъри на пълен работен ден:

Съсредоточете върху изграждането на приятелства с влиятелни лица.

Как можеш да правиш това?

  • Споделяйте и коментирайте тяхното съдържание
  • Изпратете им клиенти
  • Свържете се с тях и задайте въпроси относно техния опит
  • Дайте им безплатни продукти или други подаръци
  • Има много други начини – просто мислете за това като за сприятеляване с някого. Как можеш да бъдеш приятел на този човек? Правете повече от тези неща.

Има много други начини – просто мислете за това като за сприятеляване с някого. Как можеш да бъдеш приятел на този човек?

Правете повече от тези неща.

Ако искате да намерите повече влиятелни лица, разгледайте този списък с хора, които са отворени за партньорства.

Като алтернатива, можете просто да започнете да извършвате търсене в Google за „[вашата тема] блогове/инфлуенсъри“. Лесно се намират – това ги прави влиятелни!

3. Изграждане на счупени връзки.

Наричано още „изграждане на връзки чрез поправяне на интернет“, изграждането на счупени връзки е една от най-ефективните и лесни тактики за изграждане на връзки.

Работи така:

Използвате разширение за браузър като това, за да търсите в уебсайтове във вашата ниша за неработещи връзки. Можете да проверите страниците с ресурси за двоен удар или просто да проверите публикации в блогове по вашата тема.

Всички прекъснати връзки изглеждат подчертани в червено, така че са лесни за забелязване. След като намерите такъв в даден сайт, изпратете имейл на собственика нещо като това:

„Хей, [име]!

Днес разглеждах вашия сайт и забелязах повредена връзка на тази страница:

[URL на страницата]

Прекъснатата връзка сочи към това:

[счупен URL адрес]

Просто си помислих, че бихте искали да знаете! 🙂

Между другото, имам страхотен ресурс по [тема], който мисля, че вашите читатели биха харесали! Може да бъде чудесно допълнение към вашата страница:

[вашият URL адрес]

ИЛИ

Между другото, продавам [продукт] и мисля, че вашите читатели ще го харесат! Бихте ли го споменели?

[вашият URL адрес]

Така или иначе, продължавайте в същия дух! 🙂

наздраве,

[име]”

И това е всичко!

Само имайте предвид, че вероятно ще трябва да изпратите няколкостотин имейла, само за да получите шепа връзки, освен ако не сте гений за изграждане на връзки от някакъв вид.

(Никой няма време за това. Наемете ни да го направим вместо вас !)

4. Кражба на линкове на конкуренти.

Как бихте искали да подобрите класирането си, като същевременно изтласквате конкуренцията?

Е, можете! Всичко, което е необходимо, е нашият удобен инструмент за SEO: Ahrefs.

Точно както можете да използвате Ahrefs, за да шпионирате ключовите думи на вашия конкурент, можете също да го използвате, за да разберете откъде те получават всичките си връзки – и да се опитате да ги откраднете за свои собствени!

Ето как:

  1. Включете URL адреса им в изследователя на сайтове.
  2. Кликнете върху раздела „обратни връзки“ от лявата страна.
  3. Филтрирайте по „Една връзка на домейн“ и тип връзка „Dofollow“ (Dofollow връзките казват на Google да ги следва, връзките nofollow казват на Google да не ги следва).

Сега можете да видите къде точно вашите конкуренти получават връзките си и към кои страници. Чисто-о!

И така, как да ги откраднеш?

Ами зависи от линка. Ако те са в публикация в блог – като „7 страхотни подаръка за любителите на дакели“ в примера по-горе – можете просто да се свържете със собственика и да се опитате да бъдете включени.

ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ

Изпратете им безплатен подарък, за да увеличите шансовете си!

Ако връзката идва от страница с ресурси, свържете се както обикновено. Ако е от навигацията в даден сайт, свържете се и вижте дали и вие можете да бъдете добавени или да замените другия човек – може да има договорка, при която потребителят на връзката дава на линкера безплатни подаръци или комисионна или нещо подобно.

Вижте дали можете сами да си партнирате с тях!

Говорейки за комисионни, определено трябва да помислите за стартиране на партньорска програма, за да увеличите продажбите и SEO.

И това завършва нашия раздел за изграждане на връзки. Но как да разберете дали тези неща изобщо работят?

Измерване на успеха на SEO за уебсайт за електронна търговия / електронен / онлайн магазин

Ако някога сте се чудили: „Как да разбера дали усилията ми за SEO работят?“ не си сам.

SEO не е толкова точно и сухо като PPC – не можете веднага да изчислите ROI след ден рекламни разходи.

Вместо това знаците са по-фини и отнемат по-дълго време. Но какви са знаците?

Малки увеличения в класирането.

За да проследите класирането си, можете да направите две неща:

  1. Използвайте SEO инструмент като Ahrefs, за да ги проследявате.
  2. Създайте SEO табло за управление във вашия акаунт за анализ.

Препоръчваме да направите и двете, ако е възможно, но само вторият метод е безплатен. Да ги обсъдим!

1. Използвайте Ahrefs за проследяване на класирането при търсене.

Ahrefs има вградена функция за проследяване на ранга, която можете да използвате, за да бъдете уведомявани всеки път, когато вашето класиране се увеличава или намалява.

Всъщност те просто подобриха тази функция, за да дадат още по-полезна информация, като сравняване на напредъка ви с конкуренцията и виждане на цялостната ви видимост при търсене!

Въпреки че открихме, че не е 100% точен, това ви дава обща представа дали класирането ви като цяло се повишава или намалява.

Това, което търсите, е общо увеличение, дори и малко, във вашата класация за вашите целеви ключови думи с течение на времето.

Обичаме да проверяваме класациите поне веднъж седмично, за да търсим тази промяна, но може да отнеме няколко месеца, за да видите наистина плодовете на вашия труд.

2. Използвайте Google Analytics за измерване на показателите за органичен трафик и ангажираност.

Ако искате безплатен метод, за да видите подобрения в класирането при търсене, или просто искате повече данни (което не може да навреди), инсталирайте това безплатно SEO табло за управление към вашите анализи.

Тук, вместо да търсите директни подобрения в класирането, вие търсите по-фини улики…

  1. Увеличаване на трафика от търсене
  2. Целевата страница, до която достига трафикът от търсене

Тези две части от информация могат да се използват, за да се определи по кои ключови думи се класирате

След това можете да извършите инкогнито търсене с Google, за да видите къде се намирате (режимът „инкогнито“ не позволява на Google да използва личната ви история на търсене за промяна на резултатите).

След като откриете себе си, знаете къде сте – ако не използвате Ahrefs, запишете си текущата си позиция, за да можете да я проследите с течение на времето.

Отново търсите леки увеличения. Ако преминете от страница 5 към страница 2, това е голям намек, че правите нещо правилно и усилията ви скоро ще се изплатят.

Също така е важно да измерите откъде идва вашият органичен трафик: десктоп или мобилен?

SEMrush откри, че за определени вертикали на електронната търговия процентът на органичния трафик може да варира.

Органичен трафик от настолни компютри и мобилни устройства от вертикалите на електронната търговия

Десктоп версията се представя добре в:

  • Здравето е 60,65% от трафика
  • Мебелите са 59,59% от трафика
  • Храната/близката храна е 58,75% от трафика
  • Децата са 58,34% от трафика

Мобилните устройства се представят добре в:

  • Електрониката е 44,78% от трафика
  • Бижутата са 44,7% от трафика
  • Пътуването е 44,11% от трафика
  • Цветята са 42,85% от трафика

За електронната търговия хората са склонни да извършват изследвания на настолни компютри. Предварителното проучване може да се направи на мобилни устройства, но това също води до повече търсения от настолни компютри.

Това е важно, защото искате вашите страници да бъдат оптимизирани за най-доброто изживяване на посетителите.

Google се придвижва към first mobile index / индексiране първо за мобилно устройство, така че всички онлайн магазини трябва да се уверят, че сайтовете им са оптимизирани за тази голяма промяна.

И това е почти всичко!

Потупайте се силно по гърба; това беше доста тегаво четиво.

Не забравяйте да се връщате често към това ръководство за SEO за електронна търговия, тъй като не можете да направите всичко наведнъж.

Резюме

Има толкова много начини за получаване на трафик – социални медии, платени реклами, имейл или търсене.

Трафикът от търсене е единственият от тези начини, който е надежден, безплатен и все още лесен за получаване в България.

Ако искате вашият сайт да получава стотици, хиляди или дори стотици хиляди посетители месечно, трябва да научите SEO за електронна търговия днес.

Една SEO кампания може да ви доведе стотици допълнителни продажби. И не е нужно да ви отнеме години, за да го постигнете.

Следвайте стъпките в това ръководство и ще бъдете много ю над конкуренцията си. Ще започнете да се класирате на първата страница — и дори в първите 3 резултата — за всички основни ключови думи на вашия магазин.

Ако намирате това ръководство за полезно, моля, отделете малко време, за да го споделите, за да можем да помогнем на възможно най-много собственици на магазини да развият бизнеса си!

И ако се чувствате претоварени или нямате време за всички тези SEO неща, свържете се с нас. Повече от щастливи ще сме да помогнем! 🙂

Имате ли въпроси или знаете други по-добри SEO практики за електронна търговия? Оставете коментар по-долу!

Източник https://www.bigcommerce.com

© 2023. All rights reserved. ExtreneSEO.